Rusya'da Mahkeme Muhalif Navalniy Ile Baglantili Kuruluslarin Faaliyetlerini Yasakladi

Rusya'da mahkeme, muhalif Aleksey Navalniy ile baglantili kuruluslari asirilik yanlisi ilan etti, bunlarin faaliyetlerini yasakladi.

Moskova Sehir Mahkemesi basin servisinden yapilan açiklamaya göre, gerçeklestirilen durusmada savciligin talebi üzerine Navalniy'in kurucusu oldugu Yolsuzlukla Mücadele Vakfi, Yurttas Haklarini Koruma Vakfi ve Navalniy Karargahlari isimli kuruluslarin asirilik yanlisi olduguna karar verildi.

Bu kuruluslarin her türlü bilgi yaymasi, mali operasyonlar yapmasi, seçimlere katilmasi, eylem ve gösteri organize etmesi gibi tüm faaliyetleri yasaklandi.

Mahkeme, Yolsuzlukla Mücadele Vakfi ve Navalniy Karargahlarinin faaliyetlerine yönelik yasaklarin hemen yürürlüge girmesini kararlastirildi.

Yolsuzlukla Mücadele Vakfinin avukati Valeriya Vetoskina, 10 gün içinde karara itiraz edeceklerini bildirdi.

Rus muhalif Navalniy tarafindan 2011'de kurulan Yolsuzlukla Mücadele Vakfi 2019'da Rus yetkililerce "yabanci ajan" statüsüne alinmisti.

Navalniy 2020'de vakfi kapattigini duyurarak yeni bir hukuki yapilanmayla burayi yeniden açmis, Rus yetkililer de kurulusu yeniden "yabanci ajan" statüsüne almisti.

Moskova Savciligi, nisanda Navalniy ile baglantili olan 3 kurulus hakkinda "Rusya'ya karsi yikici eylemler yürüten çesitli yabanci merkezlerin siparisiyle, onlarla aktif koordinasyon içinde hareket etme, anayasal düzeni, iktidari degistirmek için renkli devrim senaryolarini hayata geçirme" suçlamasinda bulunmus ve bunlarin kapatilmasi için dava açilmisti.

- Navalniy 17 Ocak'ta havaalaninda tutuklanmisti

Rus muhalif Navalniy, zehirlendigi iddiasiyla Berlin'de tedavi gördükten sonra 17 Ocak'ta Moskova'ya dönüsünde havaalaninda tutuklanmisti.

Rusya Federal Cezaevi Servisinin talebi üzerine 2 Subat'ta Moskova Sehir Mahkemesinde Navalniy aleyhinde açilan dava sonuçlanmis, mahkeme Navalniy'in geçmiste yolsuzluk davasi sonucunda verilen 3,5 yil ertelenmis hapis cezasini adli kontrol sartlarini yerine getirmedigi gerekçesiyle normal hapis cezasina çevirmisti.

Mahkeme, önceden ev hapsinde geçirdigi 10 aylik süreyi hesaba katarak Navalniy'in kalan cezasini hapishanede geçirmesine karar vermisti.

Navalniy, Moskova yakinlarindaki Vladimir sehrinde bir hapishanede bulunuyor.

Kaynak: AA