Kirsehir'de Lavanta Festivali Düzenlenecek

KIRSEHIR – Kirsehir’de, Park ve Bahçeler Müdürlügü tarafindan, 2019 yili Aralik ayi içerisinde mülkiyeti Kirsehir Belediyesi’ne ait olan alanda 18 bin metrekarelik alanda lavanta fidesi dikimi yapildi.

Kirsehir'de Lavanta Festivali Düzenlenecek
Ilk hasadi 2020 yilinda alan belediye, ikinci yilda sehirde lavanta festivali düzenlemek için kollari sivadi.

Güldiken Mahallesi Ortaköy yolu üzerinde yapilan çalismalarda tarim alanlarinin degerlendirilmesi ve çiftçinin özendirilmesi çalismalari itina ile yürütülüyor.

Çitçiye örnek olundu simdi talepler aliniyor

Kirsehir Belediyesi tarafindan baslatilan çalismalarla çiftçiye örnek olunduktan sonra ilaç ve kozmetik sanayi için siki çalismalar yürütüldügünü anlatan Ziraat Teknikeri Sevda Kiliç, “2019 yilinda çiftçiyi desteklemek ve farkindalik olusturmak istedik. 2020 yilinda ise ilk hasadi gerçeklestirdik. Lavanta çiçeklerinden elde edilen uçucu yag kullaniliyor. Çiftçinin desteklenmesi hedeflenmisti ve bunu da basardik ”dedi.

Lavanta ekimi için sonbahar mevsimi tercih ediliyor. Mevsimsel yagislarin etkisi ile sulama ihtiyaci olunmadan 24 bin adet fide kendi kendine yeter halde besleniyor.



Temmuz ayi için sehirde festival hazirliklari baslatildi

Kirsehir Belediyesi Baskan Yardimcisi Tuncay Polat, üretilen lavanta bahçesi sonrasi amaçlari ulastiklarini ve bölgede çiftçinin de katili ile festival düzenlenecegini belirtti.

Polat, “Iç Anadolu Bölgesi tarim bölgesi ama sulanabilir arazi az. Baklagillerden kuraklik nedeniyle çiftçi de gerekli verimi alamiyor. Biz ise çiftçimizi baslattigimiz lavanta ekimi ile farkli bir yöne kaydirdik. Kozmetik ve ilaç sanayi için lavanta çok önemli. Ekonomik degeri de yüksek. Lavanta ihtiyacinin büyük bir kismi ülkemizde ithalatla karsilanmakta, amacimiz hem çiftçimizi yönlendirmek hem de elde ettigimiz ürünle festival düzenleme gayreti içerisindeyiz. Etkinliklerde lavanta yaginin elde edilme süreçleri anlatilacak.

Bozkir arazilerinde agirlikli olarak arpa ve bugday üretimi yapilan Kirsehir’de, alternatif ürün olarak lavantanin degerlendirilmesi önemli görülürken üniversitenin bilimsel destegiyle yayginlastirilmasi da hedefleniyor.
Kaynak: İHA