Inebolu'da 'Istiklal Bayragi' Teslim Töreni Gerçeklestirildi

Sakarya Meydan Muharebesi'nin 100'üncü yili etkinlikleri kapsaminda Polatli Belediyesi görevlilerince 12 Mart 2021'de Anitkabir'de teslim alinan "Istiklal Bayragi", çesitli illere ulastirilmak üzere Türkiye'nin Istiklal Madalyali ilçesi Inebolu'ya getirildi.

Inebolu Türk Ocagi önündeki törene Vali Avni Çakir, Kaymakam Selçuk Yosunkaya, Inebolu Belediye Baskani Mustafa Huner Özay, Polatli Belediye Baskani Mürsel Yildizkaya, Dumlupinar Belediye Baskani Semsettin Akagaç, kurum müdürleri ve vatandaslar katildi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla baslayan programda konusan Vali Çakir, Inebolu'nun Kurtulus Savasi'ndaki fedakarliklariyla Türk milletinin gönlünde yer edindigini söyledi.

Milli Mücadele'de silah ve cephanenin Inebolu Limani'na geldigini belirten Çakir, "Inebolu bu anlamda lojistikte Kurtulus Savasimizin en önemli noktalarindan bir tanesi. Buradan tasinan cephane sirasiyla Çankiri-Ankara ve Milli Mücadelemizin önemli noktalarindan biri Polatli ilçemize geldi. Oradan da yine hem cephe hattinin uç noktalarina tasinmasina vesile oldu." dedi.

Atatürk ve Istiklal Yolu Yürüyüsü'nün Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu'nun katilimiyla Inebolu ilçesinden basladigini dile getiren Çakir, sunlari söyledi:

"Biz burada Kastamonu olarak, Inebolu Atatürk Istiklal Yolu olarak buradan baslayip 95 kilometre sonra Kastamonu'da merkezde biten bir yürüyüs tertip ediyoruz. Sevgili baskanlarimizin da burada olmasi bunu gösterdi. Bizim artik bu yürüyüsü buradan Izmir'e kadar, Çanakkale'ye kadar uzatmamiz gerekiyor. Buradaki bayragimizi sirasiyla Çanakkale'ye, Ankara'ya, Polatli'ya, Kütahya'ya, Afyonkarahisar'a, cephe hattina götürüp ülke bazinda çok daha büyük etkinlikle kutlamamiz gerekiyor. Bu da sevgili baskanlarimizin burada bayrak devir teslim araciligiyla ilk defa bulusuyor olmasi da zaten bunun güçlü bir kivilcimi. Insallah bunu çok farkli etkinlikler önümüzdeki yillarda hep beraber icra edecegiz."

Inebolu Belediye Baskani Mustafa Huner Özay da Atatürk'ün Milli Mücadele yillarinda söyledigi "Gözüm Sakarya'da, Dumlupinar'da, kulagim Inebolu'da" sözünü hatirlatarak, su ifadeleri kullandi:

"3 yil boyunca Inebolu'ya gelen cephaneler Anadolu'nun bütün noktalarinda Türkiye'nin savunmasinda, Cumhuriyetin temellerinin atilmasinda mihenk taslari oldu. 9 Haziran 1921'de Kilkis ve Panter zirhlilari Inebolu açiklarina geldiler ve sehrimizi bombardiman altina aldilar. O gün kahraman ecdadimiz bir sahra topuyla Anadolu'nun girisini düsmanlara kapatti. Bunu Gazi Mustafa Kemal Atatürk çok iyi görerek Inebolululari Türkiye'nin tek Istiklal Madalyali ilçe olma onurunu ve serefini bizlere bahsetti."

Polatli Belediye Baskani Mürsel Yildizkaya ise"Istiklal Bayragi" projesine iliskin sunlari kaydetti:

"Malumunuz 2019-2023 yillari arasi Milli Mücadele'nin Türk Istiklal Mücadelesinin yüzüncü yillar silsilesi. Dolayisiyla bu mücadelede Inebolu, Polatli, Dumlupinar ve baska sehirlerimiz hakikaten çok tarihi rol oynadilar, çok büyük görev ifa ettiler, büyük kahramanlik gösterdiler. Isimlerimizin önünde kahraman, sanli, gazi yazmasa da tarih sahit ki bu sehirler kahraman sehirlerdir, bu sehirlerin evlatlari kahramanlarin evlatlari. Bu yil Büyük Türk Zaferi Sakarya Meydan Muharebesinin 100. yil dönümü. Biz de bu kapsamda her yildan daha farkli programlar icra ederek bunu bir yil sathina yaydik. Bu kapsamda Istiklal Bayragi projemizi 12 Mart tarihinde Büyük Atatürk'ün manevi huzurundan alarak Milli Mücadele'de ev sahipligi yapmis illerimiz, ilçelerimiz, beldelerimizi ziyaret ediyoruz. Milli ruhu, milli heyecani güçlendirmek, çocuklarimiza, gençlerimize bu destanlarin nasil yazildigini daha iyi anlatmak adina bir proje gelistirdik."

Dumlupinar Belediye Baskani Semsettin Akagaç da "Atalarimizin fedakarligi bizleri bir araya getirmistir. 100 yil önce düsman Polatli'da durduruldu, bir yil sonra ise Dumlupinar'da yurttan kovuldu. Fakat bu basarinin kilit noktasi Anadolu'nun dünyaya açilan kapisi Inebolu olmustur. Her seyi burada yurt içine kagni ile mühimmat tasiyan dedelerimize, nenelerimize borçluyuz." dedi.

Konusmalarin ardindan Polatli Belediye Baskani Yildizkaya, Istiklal Bayragi'ni Inebolu Belediye Baskani Özay'a teslim etti.

Agustos ayinin sonuna kadar Inebolu Kent Tarihi Müzesi'nde sergilenecek Istiklal Bayragi daha sonra Kurtulus Savasi'nda kahramanlik gösteren baska bir ilçeye teslim edilmek üzere Polatli Belediyesine verilecek.

- Istiklal Yolu'ndaki ilçeler "kardes sehir" protokolü imzaladi

Bayrak teslim töreninin ardindan Istiklal Yolu'nun baslangici, ortasi ve sonunda bulunan Inebolu, Polatli ve Dumlupinar ilçeleri arasinda "kardes sehir" protokolü imzalandi.

Ayrica Milli Mücadele'de silah ve cephanenin Anadolu'ya sevk edildigi Inebolu ilçesinde 9 Haziran Seref ve Kahramanlik Günü'nün 100. yili dolayisiyla çelenk sunma töreni düzenlendi.

Atatürk Aniti önündeki törene Kaymakam Selçuk Yosunkaya, Belediye Baskani Mustafa Huner Özay, Cumhuriyet Bassavcisi Alperen Ertürk, kurum müdürleri ve vatandaslar katildi.

Kaymakam Yosunkaya ve Baskan Özay'in Atatürk Aniti'na çelenk sundugu tören, saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla sona erdi.

Kaynak: AA