Hitit Dönemine Ait 5 Bin Yillik Anit Mezar Ziyaretçilerini Bekliyor

Karaman’in Ermenek ilçesine bagli Güneyyurt beldesinde bulunan Hitit dönemine ait 5 bin yillik kayaya oyulmus anit mezar, yerli ve yabanci ziyaretçilerini bekliyor.

Hitit Dönemine Ait 5 Bin Yillik Anit Mezar Ziyaretçilerini Bekliyor
Halk arasinda Ikizini Kaya Mezarligi olarak bilinen anit mezar, pandemi nedeniyle uzun süredir ziyarete kapali kaldi. Güneyyurt Belediye Baskani Ahmet Ari, belde sinirlari içerisinde yer alan tarihi kaya mezarinin pandemi döneminde yolu ve çevre düzenlemesini yaptiklarini söyledi.

Hititler dönemine ait olan kayaya oyulmus anit mezarin yaklasik 4 bin 500-5 bin yillik bir geçmise sahip oldugunu belirten Ari, “Belediye olarak anit mezara gelen yollari ve çevre düzenlemesini yaptik. Burayi yerli ve yabanci turistler ziyaret ediyor. Ziyaretçi sayisinin her geçen yil artmasi ise bizleri memnun ediyor. Pandemiden sonra buraya ilginin artacagini düsünmekteyiz” dedi.



“Türkiye’de bu anit mezarin baska bir örnegi yok”

Bölgenin tarihini arastiran emekli ögretmen Serafettin Güç ise, "Kayaya oyulmus bu mezar hem de mabettir. Kayanin üzerindeki figürlere dikkat ettigimiz zaman bir aslan figürü mevcuttur. Aslan bir boganin üzerine oturmus, dili disarida ve ayaklari ile bir yilana, bir ejderhaya basmis sekildedir. Ejderhanin agzi açiktir sanki salyasi akiyorcasina. Aslanin sol ayaginin önünde de su anda kirilmis vaziyette ama bir baykus figürü vardir. Illuyanka masalindaki mitolojide geçen yansimasini burada görüyoruz. Kaya mezarinin mabet olarak birarada kullanildigi tek yer Türkiye’de buradir. Kahramanmaras ile Afsin ilçesi Karagöz höyügü mevkiinde buradaki figürün aynisi bulunmaktadir. Halk arasinda adina Ikizini denmesinin nedeni ise iki mezar seklinde olmasidir. Halbuki bunlarin bir tanesi anit seklindedir. Soldaki bir mezar, diger kabartmalarin altindaki yer de bir mabettir. Burasi o dönemde bir ibadethane olarak kullanilmistir. Onun için iki tane kapakli yer oldugu için sanki ikiz gibi, iki tane diyerek Ikizini ifadesini kullaniyor” diye konustu.

Kaynak: İHA