'Gebelikte Iki Kisilik Yemek Hem Anneye Hem De Bebege Zarar Verebilir'

Gebelikte alinan fazla kilolarin anne ve bebek sagligi açisindan ciddi riskler dogurdugunu söyleyen Op. Dr. Hatice Korkmaz, "Fazla kilolar, gebelik tansiyonu ve gebelik sekerini olumsuz etkiledigi gibi, erken dogum ve iri bebek riskini de arttirir" dedi.

'Gebelikte Iki Kisilik Yemek Hem Anneye Hem De Bebege Zarar Verebilir'


Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Kadin Sagligi ve Hastaliklari Bölümü’nden Op. Dr. Hatice Korkmaz, gebelikte dogru beslenmenin anne ve bebek sagligi açisindan önemine dikkat çekti. Gebelikte beslenmenin diger dönemlerden çok daha önemli oldugunu söyleyen Op. Dr. Hatice Korkmaz, "Anne karnindaki bebegin beslenmesi için, kadinlar daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Ancak bu, anne adayi iki kisilik yemek yiyecek anlamina gelmemelidir. Unutulmamalidir ki fazla beslenme hem anneye hem de bebege zarar verebilir" ifadelerini kullandi.

"Dogru beslenmeyle gebeligin sonunda 9 ile 12 kilo civarinda bir agirlik artisi görülür"

Anne adayinin normalde aldigi günlük kalori ihtiyacina sadece 350 kalori ilave etmesi yeterli oldugunun altini çizen Op. Dr. Korkmaz, "Uygun kilodayken gebe kalan saglikli bir anne adayinda dogru beslenmeyle gebeligin sonunda yaklasik 9 ile 12 kilo civarinda bir agirlik artisi görülür. Asiri agirlik artisi ise hem annede hem de bebekte istenmeyen sonuçlar dogurabilir" diye konustu.



"Fazla kilo ani bebek ölüm riskini doguruyor"

Op. Dr. Korkmaz, sözlerine söyle devam etti: "Hamilelik boyunca çok fazla kilo almak, bebekle ve dogumla ilgili pek çok riski de beraberinde getirir. Fazla kilolar, gebelik tansiyonu ve gebelik sekerini olumsuz etkiledigi gibi, erken dogum ve iri bebek riskini de arttirir. Dogumdan sonra da emzirme ile ilgili bazi sorunlara neden olabilir. Hamilelik dönemindeki asiri kilo aliminin ayrica bebekte seker düsüklügü ve ani bebek ölümü risklerini de arttirdigi bilinmektedir. Gebeliginizin ilk günlerindeki kilonuza göre degisebilmekle beraber, gebeligin ilk 3 ayinda toplam 0.5-2 kilo, 4. ve 9. aylarda 1-2 kilo almak normal sayilir".

"Konserveden uzak durun balik, et ve sebzeyi eksik etmeyin"

Gebelikte ideal kilo artisi kadar saglikli beslenmenin de önemine deginen Op. Dr. Korkmaz, "Salata, sebze ve meyvelerin iyi yikanmis olmasina dikkat edin, islenmis et (sosis, salam, sucuk vb.) ve konserve gibi besinler tüketmeyin. Taze sikilmis meyve sulari ve taze pismis sebze yemeye özen gösterin. Haftada 1 kez kuru baklagiller, 2 kez balik, 3 kez kirmizi et, 1 kez de hindi, yumurta ve tavuk tüketerek, beslenmenizde protein dengesi kurulmalidir. Hamilelik sürecinde kadinlar fazla besin almayi degil, dengeli olarak beslenmeyi tercih etmelidir" açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA