'FETÖ'nün Her Iki Ülke Için Tehdit Olusturdugu Konusunda Kirgizistan Ile Hemfikiriz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “FETÖ’nün her iki ülke için tehdit olusturdugu konusunda Kirgizistan ile hemfikiriz. FETÖ’nün karanlik, kanli, çirkin yüzünü son dönemde yasananlar bir kez daha gözler önüne sermistir. Yeni sistemin getirdigi yeni imkanlarla Kirgizistan’in hedeflerine daha hizli yol açacagina ve yol alacagina inaniyorum” dedi.

'FETÖ'nün Her Iki Ülke Için Tehdit Olusturdugu Konusunda Kirgizistan Ile Hemfikiriz'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kirgiz Cumhuriyeti Cumhurbaskani Sadir Caparov ile Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde ortak basin toplantisi gerçeklestirdi. Toplantida, ikili iliskilerden ticarete, ekonomiden, turizme ve daha bir çok alanda yapilacak isbirliklerine iliskin mesajlar verildi.

Kirgiz Cumhuriyeti’nin bagimsizliginin 30’uncu yilini tebrik eden Cumhurbaskani Erdogan, “30 yil önce Kirgiz Cumhuriyeti bagimsizligini ilk taniyan ülkenin Türkiye oldugunu kaydetti.

Bu yil iliskilerin stratejik ortaklik seviyesine yükselmesinin üzerinden 10 yil geçtigini bildiren Erdogan, Kirgizistan ile baglarin daha güçlendirilerek devam edecegini söyledi.



Toplantida FETÖ basta olmak üzere terör örgütleriyle mücadeleden bölgesel isbirligi konularina kadar birçok konunun ele alindigini ifade eden Erdogan, ”FETÖ’nün her iki ülke için tehdit olusturdugu konusunda Kirgizistan ile hemfikiriz” dedi.



"INSALLAH OMUZ OMUZA VEREREK BU TEHDIDIN ÜZERINDEN BERABER GELECEGIZ"

FETÖ’nün karanlik, kanli, çirkin yüzünü son dönemde yasananlarin bir kez daha gözler önüne serdigini kaydeden Erdogan, “Insallah omuz omuza vererek bu tehdidin üzerinden beraber gelecegiz. Siyasi istikrar yolunda attiklari her adimda Kirgiz Cumhuriyeti’nin yaninda olmaya devam edecegiz. 11 Nisan’da yapilan anayasa referandumu bir dönüm noktasi oldu. Bu referandumla Kirgiz halki yönetim sistemi olarak Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemini tercih etti. Yeni sistemin Kirgizistan ve halkina hayirli olmasini temenni ediyorum. Yeni sistemin getirdigi yeni imkanlarla Kirgizistan’in hedeflerin daha hizli yol açacagina ve yol alacagina inaniyorum” açiklamasinda bulundu.

"BU SORUNUN IKI KARDES ÜLKE ARASINDA BARISÇIL YOLLARLA ÇÖZÜMÜNÜ TEMENNI EDIYORUZ”

Türkiye’nin bu süreçte tecrübelerini paylasmaya Kirgizistan’a her türlü destegi verecegini bildiren Erdogan, “Nisan ayi sonunda Kirgiz Cumhuriyeti Tacikistan sinirinda bazi müessif olaylar meydana geldi. Iki kardes ülke arasinda yasanan bu olay bizleri dogrusu derinden üzdü. Hayatini kaybeden tüm kardeslerimize bu vesile ile Allah’tan rahmet yakinlarina bassagligi ve sabri cemil niyaz ediyorum. Her iki ülkenin de sogukkanli yaklasimlariyla meselenin kisa sürede yatistirilmasi en büyük tesellimiz olmustur. Bu sorunun iki kardes ülke arasinda barisçil yollarla çözümünü temenni ediyoruz” diye konustu.



"BIR MILYAR DOLARLIK TICARET HEDEFINE ULASMAK IÇIN GAYRETLERIMIZI ARTIRACAGIZ"

Gerçeklestirilen görüsmelerde ticari iliskilerin ayrintili bir sekilde gözden geçirildigini kaydeden Erdogan, Kirgizistan ile halen 507 milyon dolar düzeyindeki ticaret hacminde geçtigimiz yil salgina ragmen önemli bir düsüs yasanmadigini bildirdi. Cumhurbaskani Erdogan, ”Ancak potansiyelimizin çok daha yüksek oldugu asikardir. Bir milyar dolarlik ticaret hedefine ulasmak için gayretlerimizi artiracagiz” dedi.

Ulastirma saglik, madencilik, turizm, egitim kültür, kalkinma yardimlari gibi bir çok alanda isbirliklerinin nasil derinlestirilecegi konusunda fikir alisverisinde bulunuldugunu kaydeden Erdogan, Stratejik ortakligin akdi zemininin imzalanan belgelerle güçlendirildigini ifade etti.



"ELBIRLIGI ILE ILISKILERIMIZI HER ALANDA ÇOK DAHA ILERIYE TASIYACAGIMIZA INANIYORUM"

Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi Konseyi 5’inci Toplantisi sonuçlarina iliskin ortak bildiri ile bir sonraki konsey toplantisina kadar geçecek süreçte atilacak adimlara yönelik yol haritasinin belirlenmis oldugunu belirten Erdogan, sunlari söyledi:

“Karsilikli yatirimlarimizin gelistirilmesi konusunda degerli kardesimle ayni hissiyati paylasmaktan memnuniyet duyuyorum. Elbirligi ile iliskilerimizi her alanda çok daha ileriye tasiyacagimiza inaniyorum. Attigimiz adimlarda insallah Türkiye Kirgizistan arasindaki uçak seferlerini 28 frekans artirmak suretiyle bu gidis gelisler çok daha farkli ve daha siki olacak. Türkiye’den Kirgizistan’a Kirgizistan’dan da Türkiye’ye gelisler dada artmis olacak. Bunun yaninda özelikle Manas Üniversitesi ile alakali ve bu alanda atilacak adimlarla ilgili ciddi manada bir dayanisma olmasi kararina vardik."

Cumhurbaskani Erdogan ve Caparov huzurunda bir çok konuda isbirligini öngören mutabakat zaptlari imzalanirken Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi Toplantisina iliskin ortak bildiri mutabakat zapti Cumhurbaskani Erdogan ve Caparov arasinda imzalandi.

Iki ülke arasinda "Bitki Koruma ve Bitki Karantinasi Alaninda Isbirligi Anlasmasi", "Telif ve Baglantili Haklar Alaninda Isbirligine Dair Mutabakat Zapti", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kirgiz Cumhuriyeti’nin Bakanlar Kurulu Arasinda Kültürel Isbirligi Anlasmasi", "Kültür Merkezlerinin Kurulusuna ve Isleyisine Iliskin Anlasma", "Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanligi ile Kirgiz Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikasi Bakanligi Arasinda Gençlik Alaninda Isbirligi Mutabakat Zapti", "Kültürfizik ve Spor Alaninda Isbirligi Anlasmasinin Uygulanmasina Iliskin Protokol", "Türkiye Cumhuriyeti Disisleri Bakanligi ile Kirgiz Cumhuriyeti Disisleri Bakanligi Arasinda Protokol Alaninda Isbirligine Dair Mutabakat Zapti" ile "Türkiye Cumhuriyeti ile Kirgiz Cumhuriyeti Arasinda Yüksek Düzeyde Stratejik Isbirligi Konseyi 5. Toplantisi Sonuçlarina Iliskin Ortak Bildirisi" imza altina alindi.

(Hülya Keklik - Derya Yetim/ IHA)
Kaynak: İHA