ECOWAS Heyeti, Mali Cumhurbaskani Goita Ile Görüstü

Bati Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugu (ECOWAS) adina arabuluculuk faaliyetlerinde bulunan eski Nijerya Devlet Baskani Goodluck Jonathan, 24 Mayis'taki darbenin ardindan Cumhurbaskani Assimi Goita ile bir araya geldi.

Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamada, baskent Bamako'da yapilan görüsmede, geçis sürecinin seyri ve kapsayici bir geçis hükümetinin kurulmasina iliskin konularin ele alindigi kaydedildi.

Mali'de darbenin arkasindaki isim olan Goita'nin 7 Haziran'daki cumhurbaskanligi yemin töreni sonrasinda beraberindeki heyetle ülkeye gelen Jonathan, 2 gün boyunca ECOWAS'in sivil geçis sürecine iliskin tavsiyelerini aktaracak.

ECOWAS, 30 Mayis'ta Gana'da düzenledigi olaganüstü zirvede, Goita'dan sivil bir basbakan atamasi talebinde bulunmustu.

Darbeden önce Cumhurbaskani Yardimciligi görevinde bulunan Goita, 24 Mayis'taki darbeyle kendini cumhurbaskani ilan etmis, 7 Haziran'da yemin ederek resmen görevine baslamisti.

Goita'nin Basbakanlik makamina, 18 Agustos 2020'deki darbeyle devrilen Cumhurbaskani Ibrahim Boubacar Keita'nin istifasi için eylemler yapan M5-RFP isimli muhalefet platformunun öne çikan isimlerinden Chogeul Maiga'yi getirmesi de ECOWAS tarafindan memnuniyetle karsilanmisti.

Gana'da 19 Haziran'da tekrar bir araya gelecek ECOWAS'in ana talepleri arasinda ev hapsinde tutulan eski Cumhurbaskani Bah Ndaw ve Basbakan Moctar Ouane'nin serbest birakilmasi yer aliyor.

Ikinci darbeden önce 22 Subat 2022'de yapilacagi duyurulan cumhurbaskanligi ve milletvekili seçimlerinin belirlenen tarihte düzenlenip düzenlenmeyecegi ise henüz netlik kazanmis degil.

- 9 ayda ikinci darbe

Agustos 2020'deki darbenin de arkasindaki isim olan Albay Goita, 24 Mayis'ta yapilan kabine degisikliginin usullere uygun olmadigi gerekçesiyle Cumhurbaskani Ndaw ve Basbakan Ouane'nin de aralarinda bulundugu çok sayida üst düzey yetkilinin gözaltina alinmasi emrini vermisti.

Goita, akabinde kendisini cumhurbaskani ilan ederken, Ndaw ve Ouane ise 27 Mayis'a kadar bir önceki darbeyle devrilen Cumhurbaskani Keita'nin da tutuldugu Kati kislasinda alikonulmustu.

Ndaw ve Ouane, 27 Mayis'tan bu yana hala ev hapsinde tutuluyor.

- Uluslararasi toplumdan yaptirim

Mali'nin üyesi oldugu uluslararasi kurum ve kuruluslar 9 ay içinde yasanan ikinci darbenin akabinde bu ülkeye yaptirim uygulama karari almisti.

ECOWAS ile Afrika Birligi ve Uluslararasi Frankofoni Örgütü, Mali'nin üyeligini askiya almisti.

Fransa da Mali ile yürüttügü ortak askeri operasyonlari askiya aldigini duyurmustu.

Kaynak: AA