Diyarbakir'da Sert Kabuklu Meyve Üretimi Artirilacak

Vali Münir Karaloglu: '15 milyon lira bütçeyle sert kabuklu meyvelerin üretimini artirmayi istiyoruz' 'Önümüzdeki dönem Diyarbakir'in fistik, badem ve cevizde Türkiye'nin en güçlü illerinden biri olmasi için gayret gösteriyoruz'.

Diyarbakir Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Münir Karaloglu, kentte sert kabuklu meyve üretimini artirmak istediklerini, Diyarbakir'in fistik, badem ve ceviz üretiminde Türkiye'nin en güçlü illerinden biri olmasi için gayret gösterdiklerini söyledi.

Diyarbakir'in Silvan ilçesine bagli Cengiz Mahallesi'nde düzenlenen çögür fistik fidani ve menengiç asilama programina katilan Karaloglu, ilde bu yilin "sert kabuklu meyveler" yili ilan edildigini belirtti.

Bu kapsamda özellikle kuzeydeki ilçelerde badem, ceviz ve fistik üretimi için vatandaslara destek çalismasi baslattiklarini ifade eden Karaloglu, söyle konustu:

"Toplam 15 milyon lira bütçeyle 2021 yilinda Diyarbakir'da arazisi uygun olan özellikle kuzey ilçelerimizde, sulu tarim yapilamayan alanlarda kabuklu meyvelerin üretimini artirmayi istiyoruz. Yeni bahçeler olusturuyoruz. Mevcut bahçeleri rehabilite ediyor, çiftçimize fidan dagitiyor, asilama yapiyoruz."

Fistik asilama döneminin haziran ayinin ikinci haftasinda basladigini söyleyen Karaloglu, 99 bin fistik asilama talebi aldiklarini bildirdi.

Karaloglu, "Ihalemizi bu sene için 28 bin asi olarak yapmistik. Su anda 28 bin agaçlik asi kampanyasini sizlerle beraber baslatmis olduk." dedi.

Gelecek günlerde agaçlarin asilanacagini dile getiren Karaloglu, amaçlarinin Diyarbakir'in hem yer üstü hem de yer alti zenginliklerini milletin istifadesine en iyi sekilde sunmak oldugunu bildirdi.

Karaloglu, sert kabuklu meyvelerin yani sira tarim ve hayvancilik alanlarinda da kirsaldaki vatandasin gelirini artiracak birçok faaliyette bulunduklarini belirterek sunlari kaydetti:

"Tarim, hayvancilik Diyarbakir'in en önemli sektörü. Tarimsal faaliyetleri çesitlendirmek en büyük amacimiz. Önümüzdeki dönem Diyarbakir'in fistik, badem ve cevizde Türkiye'nin en güçlü illerinden biri olmasi için gayret gösteriyoruz."

Programa, Silvan Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Murat Öztürk, Tarim ve Orman Il Müdürü Mustafa Ertan Atalar ve çiftçiler katildi.
Kaynak: AA