CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, Canli Yayinda Sorulari Yanitladi Açiklamasi

'Millet Ittifaki olarak bir araya gelip cumhurbaskani adayimizi oturup konusacagiz. Cumhurbaskani adayimizla birlikte ittifaki olusturan bütün partilerin devlet yönetiminde görev almasi lazim' '(Güçlendirilmis parlamenter sistem) Biz de bir çalisma yaptik, Merkez Yönetim Kuruluna sunduk. Önümüzdeki Parti Meclisi toplantisinda oraya da sunacagiz' 'Bana sunu soruyorlar, 'Siz iktidar oldugunuzda yine basörtüsünü yasaklayacak misiniz?' Temel Bey'e güvenmiyor musunuz, Temel Bey de orada olacak. Ekonomi konusunda bilmem ne oluyor, Ali Babacan'a güvenmiyor musunuz, ekonomi konusunda belli bir sinavdan geçmis olan bir arkadasim' '(Marmara'daki müsilaj sorunu) Temizlenmesi konusunda ne gerekiyorsa yapilmali. Bizden ne istiyorlarsa, belediye baskanlarimiz her türlü katkiyi vermeye hazir'

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, "Millet Ittifaki olarak bir araya gelip cumhurbaskani adayimizi oturup konusacagiz. Cumhurbaskani adayimizla birlikte ittifaki olusturan bütün partilerin devlet yönetiminde görev almasi lazim." dedi.

Kiliçdaroglu, FOX TV canli yayininda sorulari yanitladi.

Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa iliskin soruya Kiliçdaroglu, "Temizlenmesi konusunda ne gerekiyorsa yapilmali. Bizden ne istiyorlarsa, belediye baskanlarimiz her türlü katkiyi vermeye hazir." yanitini verdi.

Kiliçdaroglu, çevre hukukunun olusturulmasi ve çevre mahkemelerinin kurulmasi gerektigini ifade etti.

Kiliçdaroglu, Kanal Istanbul Projesi'ne iliskin soru üzerine, "Eger Kanal Istanbul'a herhangi bir ülke kredi verir veya gelir de ihalesini alirsa, iktidara geldigimizde biz o projeyi durduracagiz, o ülkeyle de aramiza mesafe koyacagiz. O sirketlerin asla paralarini ödemeyecegiz, Türkiye'de yatirim yapmalarinin önünü tamamen kesecegiz." dedi.

Türkiye'yi yönetenlerin dünyadaki gelismelerden haberi olmadigini savunan Kiliçdaroglu, "Bütün uluslararasi finans kuruslari çevre konusunda duyarli olmayan hiçbir yatirima finans destegi vermeyecekler. Bu da öyle bir sey, çevre tahribati. 'Çevreyi mahvediyorsunuz, vermeyecegiz.' diyorlar." ifadelerini kullandi.

- "Demokrasilerde asil olan vatandasin hakemligidir"

Erken seçimle ilgili bir soru üzerine Kiliçdaroglu, Türkiye'nin yönetilemedigi ve savruldugunu öne sürerek, "Türkiye'nin temizlenmesi, kirlilikten arinmasi, temiz bir devlet yapisinin ortaya çikmasi lazim. Bunun tek yolu var, seçim. Gidecegiz seçime. Vatandasin hakemligi son derece degerlidir. Demokrasilerde asil olan vatandasin hakemligidir." degerlendirmesinde bulundu.

"Bu sonbaharda seçime evet mi diyorsunuz?" sorusuna Kiliçdaroglu, "Ne zaman olursa evet. Çünkü gecikilen her günün topluma maliyeti artiyor. Ülkesini seven herkes 'sandigi koy kardesim' diyor." karsiligini verdi.

"Eger sonbaharda seçim olursa biz ne görecegiz?" sorusu üzerine Kiliçdaroglu, "Millet Ittifaki'nin iktidarini göreceksiniz. Iktidar degisecek. Çünkü ben bu ülkede yasayan insanlarin ferasetine inaniyorum." dedi.

"Millet Ittifaki olarak seçime giderken halka ne diyeceksiniz?" sorusuna ise Kiliçdaroglu, su yaniti verdi:

"Türkiye'yi demokratik anlamda yeniden insa edecegiz. Güçlü parlamenter sisteme geçecegiz. Tek adam rejiminden Türkiye'yi kurtaracagiz. Siyaset kirlilikten arinacak. Temiz bir siyasetle yolumuza devam edecegiz. Sunu mutlaka gerçeklestirecegiz, temiz, ahlakli siyaset, devlette liyakat, adalet. Devletin dini adalettir. Bunu herkesin çok iyi bilmesi lazim."

- "Paydaslarimizla beraber bir araya gelip oturup konusmaliyiz"

"Millet Ittifaki'nin cumhurbaskani adayi kim olacak?" sorusuna karsilik Kiliçdaroglu, "Biz cumhurbaskani adayimizi Millet Ittifaki olarak bir araya gelip oturup konusacagiz. Kim aday olmali? Meral Hanim'in yaptigi bazi açiklamalar var, 'Bir seferde tek aday girilmeli, HDP ayrica kendi cumhurbaskani adayini göstermeli.' seklinde. Millet Ittifaki'nin diger aktörleriyle de bir araya gelecegiz. Temel Bey ile de Demokrat Parti'nin Genel Baskaniyla da konusacagiz." degerlendirmesini yapti.

"Babacan ittifakta yok mu?" sorusu üzerine Kiliçdaroglu, su yaniti verdi:

"Su anda resmi olarak ittifakta dört parti var. Ama Gelecek Partisi ve DEVA Partisi de güçlendirilmis parlamenter sistemi savunuyorlar. Onlar da biz de hazirliklarimizi yapiyoruz. Meral Hanim kendi grubunda iyilestirilmis ve güçlendirilmis parlamenter sistemden neyi amaçladiklarini anlatti. Sayin Davutoglu geldiginde onlar da bir çalisma yapmislardi, verdiler. IYI Parti'nin çalismasi sonuçlandi, DEVA Partisi bir çalisma yapiyor. Biz de bir çalisma yaptik. Merkez Yönetim Kuruluna sunduk, önümüzdeki Parti Meclisi toplantisinda oraya da sunacagiz."

"Sayin Aksener'in, 'Millet Ittifaki olarak bizim bir adayimiz olsun, HDP de ayri bir adayla ilk tur için çiksin' açiklamasini nasil yorumlarsiniz?" sorusuna Kiliçdaroglu, "Degerli bir görüs zaten. Biz diger paydaslarimizla bir araya gelip oturup konusmaliyiz, profili nasil olmali, nasil yapilmali, hedeflerimiz, amaçlarimiz nedir diye." cevabini verdi.

"Cumhurbaskani adayimizla birlikte ittifaki olusturan bütün partilerin devlet yönetiminde görev almasi lazim" diyen Kiliçdaroglu, bu partilerin aldiklari oy oraninin tamamen farkli oldugunu söyledi.

Kiliçdaroglu, Türkiye'nin yeni bir süreçten geçtigini, parlamenter sistemi, yargi bagimsizligini, devlette liyakati, devletin hesap vermesi sistemini getireceklerini ifade etti.

Ittifaki olusturan partiler içinde bilgili, deneyimli, bürokrasiden gelen çok sayida siyasetçi bulundugunu, bu anlayisla yola çikacaklarini anlatan Kiliçdaroglu, "Bugünden ben adayim, o aday, öbürü aday seklinde bir düsünceyi dogru bulmuyorum." dedi.

- "Nasil bir Türkiye'yi düsünüyoruz, önce onu koymamiz lazim ortaya"

"Kiliçdaroglu olarak sizin aday olup olmamak konusunda karariniz var mi?" sorusuna Kiliçdaroglu, "Hayir." cevabini verdi.

Kiliçdaroglu, "Ortak aday olmali diye bir karariniz var mi?" sorusunu "Olabilir." seklinde yanitladi.

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, "Biz suna kilitlendik, güçlendirilmis parlamenter sistemin ana ilkelerini belirleyip ittifakin bütün bilesenleri bu ana ilkeler konusunda anlastiktan sonra bir metnin altina hep beraber imza atmak. Yani biz nasil bir Türkiye'yi düsünüyoruz, önce onu koymamiz lazim ortaya." diye konustu.

Adaya iliskin ön sartinin olup olmadigi sorusu üzerine Kiliçdaroglu, "Ön sartim su, seçecegimiz adayin birikimli, bilgili olmasi, devletin ne oldugunu bilmesi, ahlakli olmasi, ailesi ile beraber topluma örnek olmasi, toplumu ayristirmamasi, toplumu bölmemesi, devlette liyakati savunmasi, bütün siyasi partilere esit mesafede olmasi lazim." ifadelerini kullandi.

- "HDP'nin kapatilma davasini dogru bulmuyorum"

Kisisel tercihlerden uzak, ülkenin çikarlarina odaklanan bir anlayisla hareket edilmesi gerektigini dile getiren Kiliçdaroglu, söyle devam etti:

"Bana sunu soruyorlar, 'Siz iktidar oldugunuzda yine basörtüsünü yasaklayacak misiniz?' Ben de onlara sunu söylüyorum, 'Temel Bey'e güvenmiyor musunuz, Temel Bey de orada olacak.' Ekonomi konusunda bilmem ne oluyor. 'Ali Babacan'a güvenmiyor musunuz, ekonomi konusunda belli bir sinavdan geçmis olan bir arkadasim.' Demokrasi olacak mi, kisitlar gelecek mi? 'IYI, Gelecek, Demokrat Parti orada. Dolayisiyla hep birlikte Türkiye'ye belli bir güveni vermek zorundayiz."

HDP'nin kapatilma davasina iliskin bir soru üzerine Kiliçdaroglu, "Asla dogru bulmuyorum. 'Su partiyi kapatin' diye talimat verilemez. O talimati verdiginiz andan itibaren orada demokrasi yoktur. Bir partinin nasil kapatilacagi, hangi gerekçelerle kapatilacagi yasada var. Savci harekete geçmiyor ama siz savciyi zorluyorsun 'Mutlaka bir sey yap.' diye. Olmaz, yanlistir, demokrasiye aykiridir." diye konustu.

Kaynak: AA