Büyükçekmece'de 'Seçmen Usulsüzlügü' Davasinda Müstekiler Dinlenildi

Büyükçekmece'de 31 Mart 2019'da yapilan yerel seçimler öncesinde bazi vatandaslarin adreslerini bilgi ve onaylari disinda ikamete uygun olmayan yerlere tasidiklari ve bu konuda talimat verdikleri iddiasiyla aralarinda Büyükçekmece Belediye Baskani Hasan Akgün ile yardimcilarinin da oldugu 20 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Bakirköy 7. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya, tutuksuz saniklar katilmazken, saniklarin avukatlari ile bir kisim müsteki durusmada hazir bulundu.

Durusmada söz verilen müsteki Sinan Ugur Yilmaz, Hasan Akgün'ü belediye baskani olmasi nedeniyle tanidigini, diger saniklari tanimadigini belirterek, nüfus degisikligi talebinde bulunmadigini ve bahse konu evraklardaki imzasinin kendisinin olmadigini belirtti.

Müstekilerden Vural Kaynak da, nüfus müdürlügüne adres degisikligi talebinde bulunmadigini, bu belgeye imza atmadigini ifade etti.

Müsteki Abdullah Tasmis da Büyükçekmece Nüfus Müdürlügü'ne adres degisikligi nedeniyle basvuruda bulunmadigini, bahsedilen adreste ikamet etmedigini dile getirerek, adres beyan formundaki imzanin kendisine ait olmadigini söyledi.

Söz verilen diger müstekiler de, nüfus müdürlüklerine adres degisikliginde bulunmadiklarini ve sikayetçi olmadiklarini bildirdi.

Mahkeme heyeti, davetiyeleri teblig edilmeyen müstekilere yeniden tebligat çikartilmasina ve durusmaya çagrilmasina karar vererek durusmayi erteledi.

- Iddianameden

Bakirköy Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, AK Parti Büyükçekmece Ilçe Baskanliginin 17 Ocak 2019'da Büyükçekmece Cumhuriyet Bassavciligina sikayet dilekçesi sundugu, dilekçe ekindeki listede Büyükçekmece sinirlari içerisinde ikamet etmeyen bazi kisilerin ilçede kayitli göründügünün belirtildigi anlatiliyor.

Adres tasima yönündeki islemlerin Büyükçekmece Ilçe Nüfus Müdürlügünde görevli sanik Mehmet Özgür Samanli tarafindan yapildigi, sanigin Büyükçekmece Belediyesinde zabita memuru olarak görev yaparken yeni kimlik projesi kapsaminda ilçe nüfus müdürlügünde geçici olarak görevlendirildigi ve 12 Nisan 2017'de göreve basladiginin tespit edildigi kaydedilen iddianamede, sorusturmaya konu adreslerin bir kisminin bos, bir kisminin insaat halinde oldugu, bazilarinin ikamete uygun olmadigi, bazilarinda ise baska kisilerin ikamet ettiginin anlasildigi aktariliyor.

Iddianamede, 33 adresten 23'ünün arsa, 2'sinin çocuk parki, birinin anaokulu, birinin hafriyat çalismasi yapilan alan, birinin ahir, ikisinin tir garaji, ikisinin is yeri, birinin ise sokaktan girisi bulunmadiginin tespit edildigi belirtiliyor.

Iddianamede, "Ikamete uygun olmadigi tespit edilen 33 adreste toplam 249 kisinin ikamet kaydinin bulundugu, bu kisilerden 155'inin 31 Mart 2019'da yapilan seçimlerde Büyükçekmece'de seçmen kayitlarinin bulundugu, 124'ünün oy kullandigi, 56'sinin seçimler öncesinde Büyükçekmece'ye adres nakli yaptirdiklari, seçmen listelerinin kesinlesmesinin veya seçimlerin yapilmasinin ardindan eski adreslerine tekrar adres nakli yaptirdiklari, 56 kisiden 29'unun seçimlerde oy kullandigi anlasilmistir." bilgisi yer aliyor.

Veri girisi, adresler üzerinde degisiklik ve düzeltme yapma yetkisi ile görevinin Büyükçekmece Belediyesi Imar ve Sehircilik Müdürlügüne ait oldugu, gerçekte var olmayan, bina ya da ikamete elverisli yapi bulunmayan adreslere iliskin numarataj islemler bakimindan belediye tarafindan gerekli güncellemelerin yapilmadigi, bu nedenle adreslerin ikamet kaydi yapilabilir adresler olarak görüldügü, bu adreslerin çoguna sanik Samanli tarafindan ikamet kaydi yapildigi ifade edilen iddianamede, 6 sanigin imar ve sehircilik müdürlügünde görev yaptigi anlatiliyor.

Adres tasima islemleri yapilan kisilerin bilgileri disinda adreslerinin tasindigi belirtilen iddianamede, sahte adres beyan formlarinin sanik Mehmet Özgür Samanli tarafindan düzenlendigi ifade ediliyor.

Iddianamede, sanik Samanli'nin eylemlerini Büyükçekmece Belediye Baskani Hasan Akgün ve belediye baskan yardimcilari Ömer Kazanci, Adem Yazir, Nuraydin Sak, Basak Sancar, Mehmet Basaran’in yönlendirmesiyle gerçeklestirdigi, 7 sanigin da kooperatifte çalistiklari, bu kooperatifte çalisan bazi bilgi ve talepleri disinda kimlik bilgilerini aldiklari ve Samanli’ya ilettikleri bildiriliyor.

Iddianamede, kamu görevlisi olan saniklar Hasan Akgün, Ömer Kazanci, Nuraydin Sak, Adem Yazir, Basak Sancar, Mehmet Basaran, Erdem Sunaçoglu, Argun Saygi, Senay Güveç, Yonca Çebi, Sitki Biçakçi, Aysin Kuzucu ve Mehmet Özgür Samanli ile kamu görevlisi olmayan saniklar Ömer Çebi, Yusuf Akgün, Arif Akgün, Osman Dogan, Mecit Basalmaz, Talat Üstündag ve Ayhan Ocakbasi’nin "zincirleme olarak resmi belgede sahtecilik" ve "seçme yeterliligi olmayanlari seçmen kütügüne kayit ettirme", "seçmen listesini sahte olarak tanzim etme, bozma, çalma veya yok etme" suçlarindan ayri ayri 4 yildan 18 yil 3 aya kadar hapis cezasina çarptirilmasi isteniyor.

Kaynak: AA