BM'den Myanmar Ordusunun Operasyonlar Yürüttügü Kayah Eyaletinde 'Insani Kriz' Uyarisi

Myanmar Insan Haklari Özel Raportörü Tom Andrews: 'Açlik, hastalik ve barinak yoklugu, Kayah eyaletinde kitlesel ölümlere yol açabilir. Cuntanin bombalarindan kaçan yaklasik 100 bin kisi gida, su ve ilaçtan mahrum bulunuyor'

Birlesmis Milletler (BM), Myanmar'da darbeyle iktidari ele geçiren ordunun operasyonlari nedeniyle Kayah eyaletinde insani kriz yasandigi uyarisinda bulundu.

Myanmar Insan Haklari Özel Raportörü Tom Andrews, Twitter'dan yaptigi açiklamada, 21 Mayis'tan bu yana devam eden operasyonlardaki hava saldirilarindan kaçan yaklasik 100 bin sivilin, orman içlerine sigindigini ve temel ihtiyaçlardan kaynaklarindan mahrum kaldigini belirtti.

Eyaletteki durumun binlerce kisinin hayatini kaybedecegi bir insani trajediye dönüsmek üzere oldugunu ifade eden Andrews, "Açlik, hastalik ve barinak yoklugu, Kayah eyaletinde kitlesel ölümlere yol açabilir. Cuntanin bombalarindan kaçan yaklasik 100 bin kisi gida, su ve ilaçtan mahrum bulunuyor." ifadelerini kullandi.

Andrews, uluslararasi topluma, "Myanmar halkina yönelik zalim saldirilarina son vermesi için cuntanin kaynaklarini kesme" çagrisinda bulundu.

Myanmar ordusu, 21 Mayis'ta Çinli-Tibetli kökenlere sahip bir halk olan Karenni etnik grubunun yasadigi eyalette, sivil halki hedef alan operasyonlar baslatmisti.

Operasyonlar nedeniyle eyalet nüfusunun yaklasik dörtte biri yurtlarini terk etmek zorunda kalmisti.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar'da ordu 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal (OHAL) ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsitlarina müdahalesi sonucu 857 kisi hayatini kaybetti.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken gözaltindaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.
Kaynak: AA