Bebekteki Göbek Fitigi Doku Hasarina Neden Olabilir

Medipol Sefaköy Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Bölümü’nden Dr. Ögr. Üyesi Filiz Gül: “Yenidogan bebeklerin 5'te 1'inde göbek fitigi görülebilir. Fitigin çikis yerinin büyüklügü ve disari çikan organlarin geri itilebilmesi önemli. Fitik kesesi içindeki organlar geri itilemiyorsa ciddi bir durum olabilir”

Medipol Sefaköy Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Bölümü’nden Dr. Ögr. Üyesi Filiz Gül, “Yenidogan bebeklerin 5'te 1'inde göbek fitigi görülebilir. Fitigin çikis yerinin büyüklügü ve disari çikan organlarin geri itilebilmesi önemli. Fitik kesesi içindeki organlar geri itilemiyorsa ciddi bir durum olabilir. Fitik içindeki organlarin kanlanmasi bozulup doku hasari meydana gelebilir.” ifadelerini kullandi.

Dr. Ögr. Üyesi Filiz Gül, bebeklerde görülen göbek fitigina iliskin yaptigi açiklamada, bebeklerde göbek fitiginin yüzde 90’inin müdahale gerektirmeden kendiliginden, karin kaslari kuvvetlendikçe, göbek kordonu açikliginin kapanmasiyla düzelecegini belirtti.

Göbek fitigi eger 4 yasina kadar kendiliginden düzelmez veya bir komplikasyona neden olursa cerrahi müdahale gerekebilecegini aktaran Gül, sunlari kaydetti:

"Yenidogan bebeklerin 5'te 1'inde göbek fitigi görülebilir. Göbek fitigi karin duvari kaslarinin tam kapanmamasi sonucu meydana gelen bir karin duvari defektidir. Bebekler anne karninda iken göbekten çikan damarlar vasitasi ile yasamini sürdürür ve bu damarlarin çikabilmesi için bebegin karin duvarinda bir açiklik mevcuttur. Dogumdan sonra bu açiklik kapanir. Fakat göbek deligi etrafindaki zayif karin duvari kaslari nedeniyle bu açikliktan bagirsak gibi karin içi organlar disari çikabilir. Bu çikintiya göbek fitigi denir. Fitigin çikis yerinin büyüklügü ve disari çikan organlarin geri itilebilmesi önemli. Fitik kesesi içindeki organlar geri itilemiyorsa ciddi bir durum olabilir. Fitik içindeki organlarin kanlanmasi bozulup doku hasari meydana gelebilir.”

- "Fazla ikinma, kabizlik, siddetli öksürük gibi sikayetler karin içi basinci artirarak fitik olusmasini kolaylastirabilir"

Gül, bebeklerde görülebilen göbek fitiginin karin duvarinin dogumsal olarak zayif olmasina bagli olustugunu ifade ederek, "Bu durum engellenemez. Fakat yenidogan döneminde gaz nedeniyle fazla ikinma, kabizlik, siddetli öksürük gibi sikayetler karin içi basinci artirarak fitik olusmasini kolaylastirabilir. Bu nedenle hastanin semptomlari yakin izlenip tedavisi düzenlenmelidir.” degerlendirmelerinde bulundu.

Bebeklerde göbek fitigi tanisi koymak için çogu zaman sadece çocuk hekimi tarafindan yapilacak muayenenin yeterli olacagini bildiren Gül, bazen olusmus olabilecek komplikasyonlarin degerlendirilmesi için ultrason ile görüntüleme kullanilabilecegini aktardi.
Kaynak: AA