Arnavutluk Meclisinden, Cumhurbaskani Meta'nin Görevden Alinmasina Onay

Arnavutluk Meclisi, bugün yapilan oylama ile Cumhurbaskani Ilir Meta’nin görevi kötüye kullandigi gerekçesi ile görevden alinmasini 7’ye karsi 104 oy ile onayladi.

Arnavutluk Meclisinden, Cumhurbaskani Meta'nin Görevden Alinmasina Onay


Arnavutluk Meclisi, Cumhurbaskani Ilir Meta’nin görevi kötüye kullandigi gerekçesi ile görevden alinmasini onayladi. Mecliste bugün yapilan oylamaya 140 milletvekilinden 114’ü katilirken, Meta’nin görevden alinmasi 7’ye karsi 104 oy ile kabul edilirken, 3 milletvekili çekimser oy kullandi.

“META ANAYASAYI KÜÇÜK DÜSÜRDÜ"

Basbakan Edi Rama meclisteki oylama öncesi yaptigi konusmada, "Ilir Meta, Arnavutluk’un Cumhurbaskanligi makamina ihanet etti" ifadelerini kullanarak, “Ilir Meta ülkemizdeki demokratik temsilciliklerin karsisinda Arnavutluk Devletinin yüzünü çizdi. Dünyaya rezil olmak üzere Arnavutluk Ilir Meta’yi sirtinda tasiyamaz, onun için yüzde 90’in üzerine oy kullanarak bu meclis bugün üzerine düseni yapacak. Ilir Meta anayasayi küçük düsürdü" dedi.



“GÜLDÜRÜCÜ VE KOMÜNIST”

Cumhurbaskani Meta ise Arnavutluk folklor gruplarini agirladigi bir programda konu ile ilgili yaptigi degerlendirmede, meclis oylamasi hakkinda korkuya mahal olmadigini ifade ederek, Meclisin kararini güldürücü ve komünist bir karar olarak nitelendirdi.

Nisan ayi sonlarinda, iktidardaki 49 Sosyalist milletvekili Meta hakkinda görevi kötüye kullanma, tarafsizligini yitirme, siddete tesvik ve buna benzer suçlarin sorusturmak üzere meclis komisyonu kurulmasinin istemisti. Sorusturmasi raporunda, Meta’nin 25 Nisan parlamento seçim kampanyasi sirasinda iktidardaki Sosyalistlere karsi önyargili yaklasimiyla anayasayi ihlal ettigi sonucuna varildi. Raporda ayrica, Meta’nin 16 maddeyi ihlal ettigi ve ayrica siddeti tesvik ettigi belirtildi.

Raporda, "Cumhurbaskani’nin eylemleri, davranislari ve yaklasimi, anayasal rolüne ve konumuna aykiridir" ifadeleri kullanilarak, Meta’nin anayasayi ciddi sekilde ihlal ettigi gerekçesiyle Cumhurbaskanligi görevinden alinmasi gerektigi belirtildi.

Iktidardaki Sosyalist Parti, 25 Nisan seçimlerinde meclisteki 140 sandalyenin 74’ünü ezici bir üstünlükle kazanarak üçüncü dört yillik dönemini kazanmisti.

SON KARAR ANAYASA MAHKEMESININ

Meclis bugün onayladigi görevden alma komisyon raporunu Arnavutluk Anayasa Mahkemesine iletilecek ve Meta’nin görevden alinmasina iliskin nihai karar ise 3 ay içinde Anayasa Mahkemesi tarafindan verilecek. Anayasa Mahkemesi, onaylanan rapordaki ihlalleri dogrulamasi durumunda Cumhurbaskani Meta’nin görevine son verecek. Anayasaya göre Cumhurbaskani Anayasa Mahkemesi tarafindan görevden alinmasi durumunda yeni Cumhurbaskani seçilinceye kadar yerine Meclis Baskani vekalet ediyor.

Kaynak: İHA