Ankara Tren Garindaki Terör Saldirisi Davasina Devam Edildi

Terör örgütü DEAS'in, Ankara Gari önünde 10 Ekim 2015'te düzenledigi terör saldirisiyla ilgili ana davadan dosyalari ayrilan firari 16 sanik ile ana davada "örgüt yöneticiliginden" 18 yil hapse çarptirilan sanik Erman Ekici hakkindaki "kasten öldürme" ve "insanliga karsi suç"tan açilan davanin görülmesine devam edildi.

Ankara Tren Garindaki Terör Saldirisi Davasina Devam Edildi
Ankara 4. Agir Ceza Mahkemesinde görülen durusmada, sanik Ekici ile tutuklu bulundugu cezaevinden telekonferans yöntemiyle baglanti kuruldu, taraf avukatlari salonda hazir bulundu.

Mahkeme Baskani, önceki celsede alinan ara karar geregi dava dosyasina gelen evraki okuduktan sonra taniklara söz verdi.

Tanik H.Y, firari saniklardan Savas Yildiz'in esi oldugunu, Suriye'ye esinin zoruyla gittigini, çocugu ve esiyle Tabka'da 4 yil kaldigini anlatti.

Terör örgütü DEAS'la herhangi bir baglantisi olmadigini ileri süren H.Y, "Esim birakip gitti. Çocuklarimla orada yoksulluk yasadim. Türkiye'ye dönmek istedim. Dönmek isterken de PKK'nin elinde esir kaldim. Kaçakçi sayesinde ellerinden kurtuldum. 2 yil önce Türkiye'ye geldim. Gar patlamasiyla ilgili bir bilgim yok." ifadelerini kullandi.

Firari saniklardan Kasim Dere'nin esi tanik S.D. de 2009'da evlendigini 2015 Mayis'ta da Suriye'ye esinin zoruyla gittigini öne sürdü.

S.D, gar saldirisiyla bilgisi bulunmadigini öne sürerek, esinin de bir hava saldirisi sirasinda öldürüldügünü duydugunu söyledi.

- "12 bin dolar ödeyerek oradan kurtuldum"

Durusmada davanin firari sanigi Ömer Deniz Dündar'in kardesinin esi M.D. de tanik olarak dinlendi.

Tanik M.D, esiyle Almanya'da ikamet ederken sosyal medyadan tanistigini, Almanya'dan tanidigi davanin firari saniklarindan Walentina Slobodjanjuk (Kazakistan vatandasi) ile 2013'te Türkiye'ye geldiklerini, kendisinin M.G.D ile Slobodjanjuk'un da esinin kardesi Ömer Deniz Dündar ile imam nikahi ile evlendigini iddia etti.

Daha sonra hep birlikte kaçak yollardan Suriye'ye gittiklerini ifade eden M.D, "Gittigimiz yil DEAS yoktu. Esim El Kaide adina faaliyet gösteriyordu. Daha sonra DEAS'a katildi." dedi.

Esinin YPG'nin elinde esir olarak tutuldugunu belirten M.D, Slobodjanjuk ve Ömer Deniz Dündar'dan da 2018'den beri haber alamadigini belirtti.

Suriye'de esiyle birlikteyken sürekli sehir degistirdiklerini anlatan M.D, esi yanindan ayrildiktan sonra bir süre çocuklariyla yalniz kaldigini ve daha sonra PKK tarafindan alikonuldugunu söyledi.

Bir avukatin "Esin olmadigi zaman geçiminizi nasil sagliyordun?" sorusuna, tanik M.D, "DEAS maas veriyordu. Yetiskinlere 50, çocuklara 35 dolar veriyordu. Daha sonra kaldigim kamplarda ise çamasir yikayarak geçimimi sagladim." yanitini verdi.

Terör örgütü PKK/PYD'nin kontrolündeki kamptan 2018'de kaçakçilar sayesinde kurtuldugunu ve Türkiye’ye teslim oldugunu ifade eden M.D, "Benim oldugum kampta kadinlar kaliyordu. O dönem esim de YPG’nin elindeydi. Kaçakçilar para karsiliginda kamptan çikmak isteyenlere yardim ediyordu. Ben de 12 bin dolar ödeyerek oradan kurtuldum. Parayi iletisim halinde oldugum Almanya’daki annem gönderdi." dedi.

Terör örgütüne üyelik suçundan yargilamasinin devam ettigini belirten M.D, gar saldirisiyla ilgili bir bilgisinin olmadigini öne sürdü.

Davanin tek tutuklu sanigi Erman Ekici de söz alarak tahliye talebinde bulundu.

Beyanlarin ardindan ara kararini açiklayan mahkeme, sanigin tutukluluk halinin devamina hükmederek durusmayi 3 Eylül'e erteledi.

Kaynak: AA