Srebrenitsa Anneleri, 'Bosna Kasabi' Hakkindaki Nihai Karari Bekliyor

Bosna Hersek'in dogusundaki Srebrenitsa'da Temmuz 1995'te yasanan soykirimda sevdiklerini kaybeden Srebrenitsa anneleri, Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasinin (IRMCT) "Bosna Kasabi" lakapli Ratko Mladic hakkindaki nihai kararin açiklamasini bekliyor.

Hollanda'nin Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararasi Ceza Mahkemesinin (ICTY) 2017'de hakkinda ömür boyu hapis cezasi verdigi Mladic, "soykirim" suçundan suçlu bulunmustu.

Soykirimda 3 oglu ile esini kaybeden Nura Mustafic, AA muhabirine yaptigi açiklamada, IRMCT'de görülen temyiz davasindan bugün çikacak nihai karari sabirsizlikla beklediklerini söyledi.

Savasta birçok insanin yakinlarini kaybettigini vurgulayan Mustafic, "Bosna'nin dört bir yani beyaz mezar taslariyla kapli. Srebrenitsa 'güvenli bölgeydi' ama bu, basimiza gelenlere engel olamadi. Önemli olan onun (Ratko Mladic'in), Bosna Hersek'in tamaminda soykirim suçu islediginin bilinmesidir." diye konustu.

Refija Hadzibulic de Srebrenitsa anneleri olarak tek istediklerinin adaletin yerini bulmasi oldugunu belirterek "Onun soykirimdan hüküm giymesini istiyoruz, soykirimin olmadigini savunmak mümkün degildir." dedi.

Hadzibulic, Mladic'e verilecek cezanin süresinin bir önem arz etmedigini vurgulayarak "Karar ne olursa olsun çocuklarimizi geri getiremezler. Onun yakinlari onu ziyaret edip görebilirler ama biz bunu yapamayiz." ifadelerini kullandi.

Karari Lahey kentinden takip eden Munira Subasic de Mladic'in temyiz davasinda beraat edecegine inanmadigini belirterek "Mahkeme simdiye kadar adil kararlar aldi. Böyle bir karar alacak olursa utanç verici bir duruma düser." dedi.

Temyiz davasinda en azindan daha önce aldigi ömür boyu hapis cezasinin onanmasini bekledigine isaret eden Subasic, "Sirp komutan Mladic ile askerlerinin girdigi, bastigi her köy, sehir ve ormanda soykirim yapilmistir." diye konustu.

ICTY'nin 2017'de hakkinda ömür boyu hapis cezasi verdigi "Bosna Kasabi" lakapli Mladic'in davasinda nihai karar bugün duyurulacak.

Bosnali Sirplarin eski lideri hakkinda Lahey'de açiklanacak karar, Bosna Hersek'te 1992-1995'te yasanan savasta sevdiklerini kaybeden kurban yakinlari tarafindan yakindan takip edilecek.

Karar, IRMCT hakimleri Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N'gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya ve Mustapha El Baaj tarafindan açiklanacak.

- Mladic, savasta "soykirim" suçundan suçlu bulundu

Hakkinda 1995'te hazirlanan iddianamenin ardindan 16 yil saklanan ve 26 Mayis 2011'de Sirbistan'da ele geçirilen Mladic'in davasi, Mayis 2012'de baslamisti.

"Soykirim" basligi altinda Srebrenitsa'da 1995'te yasananlar nedeniyle suçlu bulunan Mladic'in emrindeki Sirp güçlerinin hedefinin, Srebrenitsa'nin Bosnali Müslümanlardan temizlenmesi olduguna hükmedilirken; bu hedefin savas suçlusu Sirp komutan Radovan Karadzic ile Mladic'in ortak plani oldugu ifade edilmisti.

Bosna'da 1992-1995'teki savasta Sirplarin liderligini yapan ve Srebrenitsa soykirimi, Saraybosna kusatmasi ve çesitli savas suçlarindan sorumlu tutulan "Bosna Kasabi" lakapli Mladic, ICTY'de 6 yil süren dava neticesinde "soykirim", "insanliga karsi suç" ve "savas kurallarini ihlal etmek" suçlarindan ömür boyu hapse mahkum edilmisti.

Mladic, 1992-1995'te Sirp güçlerince kusatma altinda tutulan baskent Saraybosna'da sivillere yönelik saldirilar ve 1995'te BM gözlemcilerinin esir alinmasi olayindan da suçlu bulunmustu.

Hakkindaki karara Temmuz 2017'de itiraz eden Mladic, "adil yargilanmadigini" ve "hakimlerin, hakkinda hüküm verirken maddi ve hukuki hata yaptigini" öne sürerek beraat ya da yeniden yargilanma talep etmisti.

Lahey'deki Scheveningen Cezaevi'nde bulunan Mladic, ICTY'nin davalarini devralan IRMCT'ye Haziran 2018'de yaptigi basvuruda, temyiz davasinda görevli hakimlerden Theodor Meron, Carmel Agius ve Liu Daqun'un kendisine karsi ön yargili olduklari gerekçesiyle degistirilmesini istemisti.

Mladic'in itirazina iliskin temyiz durusmalari 25 ve 26 Agustos 2020'de görülürken, saglik sorunlari gerekçesiyle yaptigi erteleme talebi reddedilen 78 yasindaki Mladic, durusmaya bizzat katilarak savunmasini yapmisti.

Kaynak: AA