Karikatürist Kaan Ertem Vefat Etti

Kanser tedavisi gördügü belirtilen Ertem'in cenazesi, yarin Küçükyali mezarligina defnedilecek.

Leman dergisinde çizdigi eserlerle taninan karikatürist Kaan Ertem, 53 yasinda hayatini kaybetti.

Leman dergisinden yapilan açiklamaya göre, kanser tedavisi gördügü belirtilen Ertem'in cenazesi, yarin 14.00'te Küçükyali mezarliginda topraga verilecek.

Usta çizerin vefatinin ardindan sanat dünyasindan birçok isim de sosyal medya hesaplarindan üzüntülerini ifade ederek, ailesi ve sevenlerine bas sagligi diledi.

Komedyen ve sinemaci Cem Yilmaz, Twitter hesabindan "Kiymetli ustamizin mekani cennet olsun. Allah rahmet eylesin. Çok genç bir kayip oldu. Çok üzüldüm. Sevenlerine sabir dilerim." dedi.

Oyuncu Can Yilmaz, "1990'li yillarda, severek ve gülerek okudugumuz, 'Ögreten Adam ve Oglu', 'Erdener Abi'nin yaraticisi Limon, Leman, L-Manyak çizeri Kaan Ertem, 53 yasinda maalesef vefat etti. Neseli hatiralar azalarak bitiyor. Allah rahmet eylesin." açiklamasini yapti.

Karikatürist, oyuncu ve film yapimcisi Hasan Kaçan, "Kiymetli karikatürist Kaan Ertem vefat etmis. Allah rahmet eylesin. Yakinlarina sabirlar dilerim." ifadelerini kullandi.

Oyuncu ve senarist Levent Kazak, "Çok degerli bir mizahçiyi kaybettik, eksildik. Basimiz sag olsun." dedi.

Gazeteci yazar Nihat Genç, "Leman dergisi yillarimdan dünya güzeli karikatürist arkadasimiz Kaan Ertem'i kaybettik, piril piril çocuktu. Üç günlük dünya iste, Allah rahmet eylesin." mesajini paylasti.

Mizah yazari ve senarist Vedat Özdemiroglu da sosyal medya hesabindan sunlari kaydetti:

"Ah Kaan Ertem. Ugurlar olsun kiymetli mesai arkadasim. Ugurlar olsun 'Erdener Abi'. Ugurlar olsun Ögreten Adam ve Oglu'. Devri daim olsun. Kalbime akiyor gözyaslarim. Basiniz sag olsun Leman'daki dostlarim. Allah rahmet eylesin sana Kaancigim..."

Karikatürist Erdil Yasaroglu da üzüntüsünü "Hey canina yandigimin dünyasi. Çok üzüldüm." ifadeleriyle dile getirdi.

- Kaan Ertem hakkinda

Istanbul'da 1968 yilinda dünyaya gelen Kaan Ertem, ilk karikatürlerini 1983 yilinda ünlü karikatürist Semih Balcioglu'nun elestirisiyle beraber Bulvar gazetesinde kaleme aldi.

Daha sonra Limon mizah dergisinde çizimler yapan Ertem, bes yil boyunca kendini karikatür konusunda gelistirerek, Leman ve L-Manyak dergilerine de çizimler yapti.

Egitim hayatini da bu alanda devam ettiren çizer, önce 1995 yilinda Marmara Üniversitesi Resim-Is Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra ise Istanbul Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisans egitimini tamamladi.

Kaan Ertem, hazirladigi karikatür ve çizgi roman öykülerinde agirlikli olarak sehir hayati içinde sikisip kalmis insanlarin yasantilarini ve yasama bakislarini konu edindi. Yarattigi pek çok karakter ve baslikta toplumun hemen her kesimden insan tipleri yer aldi.

Limon'da 1992 yilinda hazirlamaya basladigi "Ögreten Adam ve Oglu"nda, Ertem'in kendi tecrübelerine dayanarak hayatin detaylarini ogluna israrla ögretmeye çalisan bir baba ve onu pek umursamayan oglunu karakterize etti.

Ertem, 1994'te çizmeye basladigi "Erkut Abi" ve ilk kez 1996'da yayinladigi "Ziçan Adam" tiplerinde ise yapilan bireysel ve toplumsal hatalari cezalandirma içgüdüsü öne çikartildi. Ertem'in bir diger basarili bant karakteri ise Leman'da uzun yillar boyunca çizdigi "Erdener Abi" karakteri oldu.

Bu karakterin yani sira Ertem'in çalismalarini L-Manyak dergisi için çizdigi "Ezik Sarkici Altug" adli birer sayfalik maceralar izledi. Ayrica Ocak 1996 tarihli ilk sayisindan itibaren yaklasik bir yil boyunca L-Manyak dergisinde "2001 Feza Fatihleri" baslikli devamli öyküsü olan mizahi bir bilim kurgu çizgi roman hazirladi.

Usta çizerin 1995 çikisli "Dengeli Beslenme", 1997 çikisli "Ögreten Adam ve Oglu" ile 2001 tarihli "Erdener Abi" isimli yayinlanmis üç karikatür albümü bulunuyor.

Kaan Ertem, ayrica 2009 yilinda çikan "Kolpaçino" ve 2013'te "Iki Kafadar: Chinese Connection" filmlerinde de oyuncu olarak rol aldi.

Kaynak: AA