Japonya'da Temsilciler Meclisi'nden Myanmar'a 'Demokrasiye Dönüs' Çagrisi

Japonya Parlamentosunun (Diet) alt kanadi Temsilciler Meclisi, 1 Subat'ta askeri darbe yapilan Myanmar'da, demokrasiye dönülmesi çagrisi yapti.

Japon haber ajansi Kyodo'ya göre, Temsilciler Meclisinde (Suugiin) Myanmar'a iliskin özel oturum düzenlendi.

Oturumda alinan kararda, Myanmar'da ordunun yönetime el koymasi kinandi ve ülkede demokrasiye dönülmesi için çagri yapildi.

Kararda, darbe "demokratiklesme için çabalari ve beklentileri ayaklar altina alan bir eylem" olarak nitelendirildi.

Japon hükümetinden, Myanmar'da demokrasinin yeniden kurulmasi için gayret sarf edilmesi ve tüm diplomatik kaynaklarin tam kullanilmasi istenilen kararda, askeri cuntanin "zerre kadar hakli olamayacagi" vurgulandi.

Kararda, Myanmar halki ile dayanisma içinde olundugu ifade edildi.

Temsilciler Meclisi'nin kararinda, cuntanin sivillere yönelik siddete son vermesi ve aralarinda ülkenin devrik lideri Aung San Suu Çii'nin de oldugu siyasi tutuklulari serbest birakmasi istendi.

Japonya'nin Myanmar cuntasina karsit oldugunu gösteren bu kararini, 11-13 Haziran'da Ingiltere'nin Cornwall kasabasinda gerçeklestirilecek G7 Liderler Zirvesi öncesinde açiklamasi dikkati çekti.

Japonya Parlamentosunun üst kanadi Senato'da da 11 Haziran'da özel oturum düzenlenmesi ve benzer bir karar alinmasi bekleniyor.

Myanmar ordusunun darbe karsitlarina müdahalesi sonucu 857 kisi hayatini kaybetti. Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken gözaltindaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA