Europol'den Organize Suç Örgütlerine Yönelik Operasyon Açiklamasi 800 Gözalti

Avrupa Birligi Polis Teskilati (Europol), sifreli iletisim aglarini kullanarak dünya genelinde faaliyet gösteren suç örgütlerine yönelik operasyonlarda 800 kisinin gözaltina alindigini duyurdu.

Europol'den yapilan yazili açiklamada, "Truva Kalkani" adi verilen operasyonlar kapsaminda 700 evde arama yapildigi ve 800 kisinin gözaltina alindigi kaydedildi.

Açiklamada, ABD Federal Sorusturma Bürosu (FBI) ve 16 ülkenin güvenlik güçleriyle ortaklasa düzenlenen operasyonda, sifreli iletisim aglarini kullanarak 100'den fazla ülkede faaliyet gösteren suç örgütlerine yönelik operasyon gerçeklestirildigi belirtildi.

Operasyonlarda 8 ton kokain, 22 ton kenevir tohumu, 2 ton sentetik uyusturucu, 6 ton sentetik uyusturucu yapiminda kullanilan malzeme, 55 lüks araç ve 48 milyon dolar degerinde kripto paraya el konuldugu aktarildi.

Europol Direktörü Jean-Philippe Lecouffe, "Bu operasyon, suç örgütleri nerede olsalar da, hangi iletisim yöntemini kullansalar da güvenlik güçlerince yakalanabildigini gösteren emsalsiz bir basaridir." ifadeleri kullandi.

FBI Suç Örgütlere Arastirma Birimi Direktör Yardimcisi Calvin Shivers de "Suç örgütleri güvenlik birimlerini atlatmak için sifreli iletisim aglarini kullansa da FBI ve Europol yeni yöntemlerle bu problemi asmaya devam edecek." degerlendirmesinde bulundu.

Europol, suç örgütlerinin kullandigi sifreli haberlesme aglarina yönelik operasyonlar kapsaminda Temmuz 2020'de "EncroChat", Mart 2021'de ise Sky ECC" isimli haberlesme aglarini çökertmisti.

Kaynak: AA