Almanya'da Covid-19 Vaka Sayisi Hizla Azaliyor

Almanya genelinde Covid-19 vaka sayisi hizla azalirken, salgina karsi alinan önlemler de kademeli olarak gevsetiliyor.

Almanya'da Covid-19 Vaka Sayisi Hizla Azaliyor
Almanya genelinde korona virüs (Covid-19) vakalarinin hizla azalmasi ile birlikte kisitlamalar da kademeli olarak kaldirilmaya baslandi. Robert Koch Enstitüsü’nün açikladigi verilere göre, ülke genelinde insidans degerleri bugün 22.9 olarak tespit edildi. Bir önceki gün 24.3 olarak belirlenen deger, bir hafta önce de 35.2 olarak açiklanmisti. Baskent Berlin’de ise günün insidans degeri 24.2 olarak açiklandi. Berlin’de bir gün öncesinin insidans degerleri 26.5’ken, ülke genelinde bütün eyaletlerde 7 günlük insidans degerlerinin 30’un altina düstügü bildirildi.

Insidans degerlerinin 6 eyalette ise 20’nin altinda seyrettigi kaydedildi.

Son verilere göre, Almanya’da bin 204 yeni korona vakasi bildirilirken, bir hafta önceki vaka sayisi bin 785 olarak açiklanmisti. Edinilen bilgiye göre, Almanya genelinde 24 saat içinde koronaya bagli 140 can kaybi kaydedildi. Bir hafta önce ise 153 kisi ölmüstü. Robert Koch Enstitüsü’ne göre pandeminin baslangicindan bu yana ülke genelinde 3 milyon 702 bin 688 vaka tespit edildi. Bununla birlikte, tespit edilemeyen enfeksiyon vakalari da hesaba katildiginda, gerçek rakamin çok daha yüksek oldugu tahmin ediliyor. Enfeksiyon kapip iyilesenlerin sayisi 3 milyon 549 bin 900 olarak açiklanirken, ülke genelinde tespit edilebilen koronaya bagli ölümlerin 89 bin 384’a ulastigi bildirildi.

Yeni vakalarin azalmasiyla hastanelerin yogun bakim servislerinde de rahatlama oldugu görülürken, bin 796 kisi su anda yogun bakim ünitelerinde korona tedavisi görüyor.

KISITLAMALAR KADEMELI OLARAK GEVSETILIYOR

Almanya’da ülke genelinde hizla düsen 7 günlük insidans degerleriyle birlikte salgin önlemleri de paralel olarak gevsetiliyor. Müzeler, tiyatrolar, konser salonlari, restoran ve kafeler, barlar, sinemalar, spor salonlari, yüzme havuzlari geçtigimiz günlerde tekrar açildi. Magaza alisverislerinde hizli test zorunlulugu kaldirildi. Yine restoran ve kafelerin dis mekânlarinda hizli test zorunlulugu kaldirilirken, iç mekânda bazi önlemlerle müsteri kabul edilmesine müsaade ediliyor.

Kapali alanlarda, asi karnesini veya 24 saatlik negatif hizli test belgesini göstermek kaydiyla 100’e kadar kisi etkinlikler için bir araya gelebiliyor. Hatta 11 Hazirandan sonra oteller de bazi önlemler alarak müsteri kabul etmeye baslayacak.

Almanya’da yaz aylarinin baslamasiyla hizla düsen yeni bulasma sayilari, ülke genelinde olumlu bir havanin esmesine neden oldu. Insidans degerleri böyle düsmeye devam ederse, önümüzdeki haftalarda korona kisitlamalarinda yeni gevsemelerin olacagi tahmin ediliyor.

(Mahmut Tosun/IHA)
Kaynak: İHA