ABD Yüksek Mahkemesi, 3 Müslüman'in FBI Aleyhine Açtigi Davayi Görüsecek

ABD Yüksek Mahkemesi, California'da yasayan bir grup Müslüman'in Federal Sorusturma Bürosu (FBI) aleyhine açtigi davanin devlet sirlari kapsaminda görülüp görülemeyecegini degerlendirecegini bildirdi.

Mahkemeden yapilan açiklamada, Güney California’dan 3 Müslüman’in FBI'nin kendilerini dinleri nedeniyle gözetledigi iddiasiyla açtigi davanin yaz tatilinden sonra ele alinacagi kaydedildi.

3 Müslüman, 2006-2007'de FBI’nin sadece inançlarindan dolayi kendileri hakkinda gizlice bilgi toplamak için bir muhbire para ödedigini belirterek dava açmis ancak bölge mahkemesi devletin gizli bilgilerinin ifsasinin ulusal güvenlige büyük risk olusturacagi gerekçesiyle davayi reddetmisti.

Bölge mahkemesinin ret karari temyiz mahkemesinden dönerek Yüksek Mahkemeye tasinmisti.

ABD Yüksek Mahkemesi, 10 Aralik 2020’de benzer bir davada, FBI muhbiri olmayi reddettikleri için uçus yasagi listesine konulan bir diger üç Müslüman'in, FBI görevlileri aleyhine maddi tazminat davasi açabilecegine hükmetmisti.

New York’ta yasayan Muhammad Tanvir, Jameel Algibhah ve Naveed Shinwari, FBI'in, kendilerinden istedigi Müslüman toplumu içinde muhbirlik yapmalari talebini reddettikleri için isimlerinin terör baglantili uçus yasagi listesine konuldugu gerekçesiyle dava açmisti.

FBI ajanlarini mahkemeye verdikten sonra üç Müslüman'in isimleri uçus yasagi listesinden çikarilarak açtiklari dava kapatilmaya çalisilmis ancak temyiz mahkemesi, yasak nedeniyle olusan maddi zarar için davanin Yüksek Mahkemeye tasinabilecegine hükmetmisti.

Kaynak: AA