Yargitaydaki 'Selam Tevhid' Kumpasi Davasinda Karar Açiklandi

Davada 20 sanik, FETÖ üyeligi suçundan 1 yil 6 aydan, 11 yil 3 aya kadar degisen sürelerde hapis cezasina çarptirildi MIT Baskani Hakan Fidan'i ifadeye çagiran eski savci Sadrettin Sarikaya, 11 yil 3 ay hapse mahkum edildi Futbolda sike davasina bakan eski hakim Mehmet Ekinci ile eski Genelkurmay Baskani Ilker Basbug hakkinda tutuklama karari veren eski hakim Vedat Dalda, 8 yil 9'ar ay hapisle cezalandirildi.

Fetullahçi Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapilanmasi'nin (FETÖ/PDY), "Selam Tevhid" sorusturmasinda kumpas kurmasiyla ilgili, binlerce kisi hakkinda usulsüz dinleme karari vermekle suçlanan 55 eski hakim ve savcinin yargilandigi davada karar açiklandi.

Ilk derece mahkemesi sifatiyla Yargitay 16. Ceza Dairesince Sincan Ceza ve Infaz Kurumlari Kampüsünde görülen davanin karar durusmasinda, tutuklu ve tutuksuz saniklar ile taraf avukatlari hazir bulundu.

Durusmada, saniklarin son sözlerinin alinmasinin ardindan mahkeme heyetine baskanlik yapan Daire Üyesi Mehmet Öztunç, hükmü açikladi.

Buna göre, aralarinda, Cihan Kansiz, Celal Kara ve Muammer Akkas'in da bulundugu firari 23 sanigin dosyalarinin ayrilarak, dairenin baska bir esasina kaydedilmesi kararlastirdi.

Daire, tüm saniklar hakkindaki, "siyasi ve askeri casusluk" ile "devletin gizli kalmasi gereken belgelerini açiklama" suçlarindan açilan davalarin da ayrilmasina hükmetti.

Saniklar Abdullah Mirza Coskun, Abdullah Öztürk, Ayhan Bedirhan, Hakan Karaali, Mehmet Erdogan, Murat Inam, Mustafa Çavusoglu, Osman Kaya, Rasim Isikaltin ve Yakup Kaya ise ayrilan suçlar yönünden hariç olmak üzere atili tüm suçlardan beraat etti.

Saniklar Metin Özçelik ile Mustafa Baser hakkinda, "silahli terör örgütüne üye olma" suçundan daha önce baska davada mahkumiyetlerine hükmedildiginden, bu davalarin reddine karar verildi.

Mahkeme, diger 20 sanik hakkinda ise "silahli terör örgütüne üye olma" suçundan 1 yil 6 ay 22 günden 11 yil 3'er aya kadar degisen sürelerde hapis cezasina hükmetti.

Bu saniklardan, 25 Aralik kumpasinda da yer alan eski hakim Süleyman Karaçöl ile MIT Baskani Hakan Fidan'i ifadeye çagiran eski savci Sadrettin Sarikaya, FETÖ üyeligi suçundan 11 yil 3'er ay hapis cezasina çarptirildi. Karaçöl ayrica, "görevi kötüye kullanma" suçundan da 1 yil 8 ay hapse mahkum edildi.

Daire, sanik Adnan Çimen ile Mehmet Ali Uysal'a ise ayni suçtan 10 yil hapis cezasi verdi. Çimen hakkinda ayrica, "resmi belgede sahtecilik" suçundan 2 yil 6 ay, "görevi kötüye kullanma" suçundan ise 1 yil 3 ay hapis cezasina hükmedildi.

Yargitay 16. Ceza Dairesi, futbolda sike davasina bakan eski hakim Mehmet Ekinci ile eski Genelkurmay Baskani Ilker Basbug hakkinda tutuklama karari veren eski hakim Vedat Dalda ve Fatih Mehmet Uslu'yu FETÖ üyeliginden 8 yil 9'ar ay hapse çarptirdi.

Dairece saniklar Birol Bilen, Bülent Kinay, Hikmet Sen, Kazim Kahyaoglu, Muzaffer Iren, Rüstem Eryilmaz ve Ümit Zafer Çolak'a ise 7 yil 8 ay 15'er gün hapis cezasi verildi.

Saniklar Ismail Isik, Menekse Uyar, Nalan Can ve Salim Duran, ayni suçtan 6 yil 10 ay 15 gün hapisle cezalandirildi.

- Iki sanigin cezasinda etkin pismanlik indirimi

Mahkeme, etkin pismanlik hükümlerinden faydalanarak, itirafçi olan saniklar Mehmet Hamzaçebi ile Dursun Ali Gündogdu'ya ise silahli terör örgütüne üye olma suçundan 1 yil 6 ay 22'ser gün hapis cezasi verdi. Bu saniklar hakkindaki hükümlerin açiklanmasi geriye birakildi.

Yargitay 16. Ceza Dairesi, mahkumiyetlerine hükmettigi bazi saniklara atili olan diger suçlardan ise beraat karari verdi.

Daire, hükümle birlikte saniklardan Nalan Can ve Menekse Uyar'i adli kontrol sartiyla tahliye etti. Diger tutuklu saniklarin ise tutukluluk hallerinin devami kararlastirildi.
Kaynak: AA