Uluslararasi Ceza Mahkemesi'nde 2 Sirp Yetkiliyi 12 Yil Hapse Mahkum Etti

Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Mekanizmasi (MICT), eski Sirbistan Devlet Güvenlik Teskilati Baskani Jovica Stanisiç ve yardimcisi Franko "Frenki" Simatoviç’i 1990’larda eski Yugoslavya’nin parçalanmasi sirasinda Sirp milis güçlerini finanse etme ve yardim saglamadaki rolleri nedeniyle suçlu bularak, 12 yil hapse mahkum etti.

Uluslararasi Ceza Mahkemesi'nde 2 Sirp Yetkiliyi 12 Yil Hapse Mahkum Etti
Hollanda’nin Lahey kentinde bulunan Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Mekanizmasi (MICT), eski Sirbistan Devlet Güvenlik Teskilati Baskani Jovica Stanisiç ve yardimcisi Franko "Frenki" Simatoviç’i 12 yil hapse mahkum etti. Mahkeme, iki Sirp yetkiliyi, 1990’larda eski Yugoslavya’nin parçalanmasi sirasinda Sirp milis güçlerini finanse etme ve yardim saglamadaki rolleri nedeniyle suçlu buldu.

Mahkeme, saniklarin Bosna Hersek’teki Bosanski Samac’ta islenen cinayet, zorla yerinden etme ve zulüm suçlarinin islenmesine yardim sagladiklarina karar verdi. 70 yasindaki Stanisiç ve 71 yasindaki Simatoviç suçsuz olduklarini iddia ederken, karari temyize götürebilirler.

Saniklar, Sirp polisi tarafindan düzenlenen operasyon ile 2003’te gözaltina alinmis ve Lahey’e sevk edilmisti. 2013’te yapilan ilk durusmada beraat eden saniklar, yapilan itirazin ardindan 2015’te yeniden yargilanmaya baslamisti.

Savcilar, Stanisiç ve Simatoviç’in eski Yugoslavya Devlet Baskani Slobodan Miloseviç ile Sirp olmayanlara karsi yürütülen ve binlerce kisinin ölümüne neden olan "etnik temizlik" kampanyasinin bir parçasi olarak Bosna ve Hirvatistan’da islenen suçlarda dogrudan baglantisi bulundugunu ileri sürmüs ve haklarinda ömür boyu hapis cezasi istemislerdi. Miloseviç ise, soykirim ve insanliga karsi suçlardan yargilandigi sirada 2006 yilinda hücresinde hayatini kaybetmisti. Bosna Kasabi lakapli Mladic’te ömür boyu hapse mahkum edilmisti.

Eski Yugoslavya Uluslararasi Ceza Mahkemesinin (ICTY) 2017 yilinda hakkinda verdigi ömür boyu hapis cezasina itiraz eden Ratka Mladic, adil yargilanmadigini ve hakimlerin yargilamada hata yaptigi öne sürerek, yeniden yargilanma ya da beraatini talep etmisti. Mladic’in itirazini kabul edilmesinin ardindan Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasinda (IRMCT) 8 Haziran’da görülen davada, Maldic 11 suçlamanin 10’ununda suçlu bulunmus, hakkindaki müebbet hapis cezasi onanmisti.

Mahkeme, Mladic’i 1995 yilinda Srebrenitsa soykiriminin yani sira insanliga karsi suç islemek, savas kanun ve geleneklerini ihlal etmek suçlarindan yeniden suçlu bulmus, “Foca, Vlasenica, Kljuc, Sanski Most, Kotor Varos ve Prijedor” sehirlerinde "soykirim suçu islendigi" yönündeki maddeden suçlu bulmamisti.
Kaynak: İHA