Ukrayna'dan Putin'e Cevap Açiklamasi 'Ukraynalilar Ve Ruslar Iki Farkli Ulustur'

Ukrayna Disisleri Bakanligi, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Ukraynalilar ve Ruslari tek millet olarak gördügünü söylemesine tepki göstererek, "Ukraynalilar ve Ruslar iki farkli ulustur" dedi.

Ukrayna'dan Putin'e Cevap Açiklamasi 'Ukraynalilar Ve Ruslar Iki Farkli Ulustur'
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin her yil Rus halkinin sordugu sorulari yanitladigi, "Direkt Hat" programinda Ukrayna’ya yönelik açiklamalarda bulunmustu. Putin’in “Ukraynalilar ve Ruslari tek millet olarak görüyorum” açiklamasina Ukrayna’dan tepki gecikmedi. Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, Ukraynalilar ve Ruslarin iki farkli ulus olduklarini belirterek, "Rusya eger 2014 yilinda Ukrayna’ya saldirarak, binlerce insani öldürüp topraklarimizi isgal etmeseydi iyi komsular olarak yasardik" ifadelerini kullandi.

"Kirim Tatarlari yerli halktir"

Açiklamasinda Kirim halkina da deginen Kuleba, "Ukrayna’nin yerli halklari, Kirim Tatarlari ve Karaitler’dir. Ruslar, haklari anayasa tarafindan digerleriyle esit kosullarda korunan ulusal bir azinliktir. Kendi devletlerine sahip olduklari için yerli halk olarak kabul edilemezler. Alternatif kurgular, klasik Rus manipülasyonlaridir" seklinde konustu.



"Putin’in hayali, meselelerin Moskova’da çözülmesi"

Bakan Kuleba, Rusya ve Ukrayna arasinda yasanan problemlerin çözümü konusunda ise "Putin, Ukrayna’nin sorunlarinin Moskova’da çözülecegini hayal ediyor. Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ve Ukrayna halkinin karari bellidir. Burasi bizim ülkemiz ve kendi kaderimize biz karar verecegiz" dedi.



Putin: "Ukraynalilari ve Ruslari tek millet olarak görüyorum"

Putin, Direkt Hat programinda yaptigi açiklamada, Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy ile görüsmeye karsi olmadigini ifade etmis, "Ukrayna hasim ülkeler listesinde yer almiyor zira Ukrayna halkinin hasim oldugunu düsünmüyorum. Ukraynalilari ve Ruslari tek millet olarak görüyorum. Ancak Ukrayna yönetimi Rusya’ya hasim. Kiev’in Ukrayna’daki Ruslara tutumu, kitle imha silahlari kullanimina benziyor" demisti.
Kaynak: İHA