Milli Savunma Bakani Akar, Tacikistan'da

Resmi ziyarette bulunmak üzere geldigi baskent Dusanbe’de askeri törenle karsilanan Akar, Tacikistan Savunma Bakani Korgeneral Serali Mirzo ile görüstü Görüsmede, ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularinda görüs alisverisinde bulunuldugu belirtildi 'Savunma, güvenlik ile savunma sanayi konularinda is birligimizi derinlestirmeye haziriz' Tacikistan Savunma Bakani Korgeneral Mirzo: 'Tacikistan ve Türkiye arasindaki iliskiler günden güne daha da gelismektedir'.

Milli Savunma Bakani Akar, Tacikistan'da
Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Tacikistan Savunma Bakani Korgeneral Serali Mirzo ile görüstü.

Akar, Kirgizistan’daki ziyaretinin ardindan resmi ziyarette bulunmak üzere Tacikistan’in baskenti Dusanbe’ye geldi.

Ziyaretinin ilk duragi olan Tacikistan Savunma Bakanliginda Bakan Mirzo tarafindan karsilanan Akar için askeri tören düzenlendi.

Askeri bando tarafindan iki ülke ulusal marslarinin çalinmasiyla baslayan törende Akar, tören birligini "Salom Askeran" diyerek selamladi.

Birliginin resmi geçidiyle sona eren törenin ardindan Akar ve Mirzo önce bas basa görüstü, daha sonra heyetler arasi görüsmelere baskanlik etti.

Görüsmelerin baslangicinda konusan Bakan Akar, "Degerli kardesim" diyerek hitap ettigi Tacikistan Savunma Bakani Mirzo ile bir araya gelmekten duydugu memnuniyeti ifade etti.

"Kardes, akraba vatan" olarak nitelendirdigi Tacikistan’in, Türkiye’nin Orta Asya’daki önemli bir ortagi oldugunu belirten Akar, basta Mevlana Celaleddin-i Rumi Hazretleri olmak üzere iki ülke arasinda önemli tarihi, kültürel ve dini baglarin bulundugunu dile getirdi.

Tacikistan’in bagimsizliginin 30’uncu yil dönümünü kutlayan Akar, Tacikistan’in dünyaya açilma ve küresel ekonomiye baglanma yönündeki basarili adimlarinin herkes tarafindan takip edildigini söyledi.

"Savunma, güvenlik ile savunma sanayi konularinda is birligimizi derinlestirmeye haziriz" diyen Akar, sinir güvenligi ile terörle mücadele konularinda tecrübe paylasimina hazir olduklarini da ifade etti.

Iki ülke arasindaki iyi iliskilerin yapilacak çalismalarla daha da ileriye tasinacagina yönelik inancini ifade eden Akar, FETÖ ile mücadelede mevcut yapici is birliginin önemine de vurgu yapti.

- Tacikistan Savunma Bakani Mirzo

Tacikistan Savunma Bakani Korgeneral Serali Mirzo ise Milli Savunma Bakani sifatiyla Tacikistan’a yaptigi ilk resmi ziyaret dolayisiyla Akar’a tesekkür etti.

Türkiye ve Tacikistan silahli kuvvetleri arasindaki is birliginin çok daha ileri tasinmasinin önemine deginen Mirzo, iki ülkenin uluslararasi ve bölgesel kurumlardaki is birliginin basariyla devam ettigini belirtti.

Tacikistan ve Türkiye’nin uluslararasi ve bölgesel siyasetin önemli konularinda ortak durus sergiledigini ifade eden Mirzo, iki ülkenin uluslararasi arenada birbirlerine olan destegine dikkat çekti.

Iki ülkenin bölgesel istikrarin saglanmasindan terörle mücadeleye kadar birçok konuda is birligi yaptigini dile getiren Mirzo, "Tacikistan ve Türkiye arasindaki iliskiler günden güne daha da gelismektedir" dedi.

Basina kapali gerçeklesen görüsmede Akar ve Mirzo tarafindan ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularinda görüs alisverisinde bulunuldugu belirtildi.

Öte yandan askeri tören dolayisiyla Tacikistan Savunma Bakanligina Türk ve Tacik bayraklari ile süslenen "Kiymetli Misafirler Tacikistan’a Hos Geldiniz" yazisi asildi.
Kaynak: AA