'Ihracatçilar 1 Patentle 2 Kusu Vuruyor'

Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, "Patent, faydali model ve tasarim tescili konularinda ihracatçi firmalara belirlenen dilimlerde yüzde 80’e kadar geri ödemesiz tesvik verilmesi yurt disi tescil basvurularini cazip kilarken ihracatçi sirketlere ciddi oranlarda maliyet avantaji sagliyor" dedi.

'Ihracatçilar 1 Patentle 2 Kusu Vuruyor'


Katma degerli üretimlerde sinai mülkiyet haklarinin temel parametreler arasinda yer aldigini ifade eden Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, Ticaret Bakanligi tarafindan verilen desteklerin KOBI’lerin gelistirdikleri ürünleri uluslararasi arenada fikri ve sinai mülkiyet haklarinin korunmasi noktasinda önemli avantajlar sagladiginin altini çizdi. Mevut desteklerden bahseden Akbulut, “Patent, faydali model ve tasarim tesciline iliskin harcamalari ile markalarinin yurtdisinda tescili ve korunmasina iliskin giderleri tasarimci sirketler ve tasarim ofisleri için en fazla 50 bin ABD dolari. Istihdam edilen tasarimcilar ve modelistlerin brüt ücret giderleri tasarimci sirketler için en fazla 150 bin ABD dolarina kadar çesitli bölgelerde yüzde 80 ila 50 arasinda destekler var” dedi.



"TURQUALITY Marka Programi’nda yer alan firmalarda sinai mülkiyet tarafinda destekleniyor"

Akbulut, ihracatçilarin is yönetimi kapsaminda satin alacaklari her türlü danismanlik giderlerinde tasarimci sirketler için en fazla 200 bin ABD dolari, tasarim ofisleri için de en fazla 100 bin ABD dolarina kadar minimum yüzde 50 oraninda ve yillik limitlerle desteklendigine vurgu yapti. TURQUALITY Marka Programi’nin öneminden de bahseden Akbulut, “Bu kapsamda yer alan sirketlerin patent; faydali model, tasarim tescili, pazara giris belgesi, ruhsatlandirma, kurumsal altyapiya yönelik danismanlik giderleri ile destek kapsamina alinan markali ürünlerine iliskin yurtdisi marka tescil/yenileme/koruma, pazar arastirmasi çalismasi ve raporlari, test/klinik test islemleri, danismanlik, gelisim yol haritasi çalismalari, istihdam, tanitim, fuar, depolama hizmeti ve birim kira/temel kurulum/konsept mimari çalismalari ile franchise faaliyetlerine yönelik giderleri desteklenir” açiklamalarinda bulundu.

"Prestij ve katma degere de etkisi olacak"

Programa dahil edilen sirketler ise her bir hedef pazar basina en fazla 5 yil olmak üzere verilen desteklerden faydalandigini dile getiren Akbulut, “Bu desteklerden yararlanmak son derece kiymetli. Uluslararasi alanda marka çikarmanin yolu da sinai mülkiyet haklarindan geçiyor. Ihracatçi firmalarimizin bu desteklerden daha fazla yararlanmasi hem prestij hem de katma deger olarak ülkemize geri dönecektir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA