Ekonomik Krizin Derinlestigi Lübnan'da Ekmek Son Bes Ayda Altinci Kez Zamlandi

Bir poset ekmegin fiyati 3 bin 250 Lübnan lirasindan 3 bin 750 Lübnan lirasina yükseltildi.

Ekonomik krizle bogusan Lübnan'da ekmegin fiyatina subat ayindan bu yana altinci kez zam yapildi.

Lübnan Ekonomi Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, 875 gramlik bir poset ekmegin 3 bin 750 Lübnan lirasindan (2,47 dolar) satilacagi kaydedildi.

Açiklamada, önceden 910 gram olan bir poset ekmegin gramajinin da 875 grama düsürüldügü belirtildi.

Bakanligin açiklamasinda, ekmege yapilan zammin dünya genelinde bugday fiyatlarindaki artisin yani sira dolar ve akaryakit fiyatlarinin, isçi ücretlerinin yükselisi ve Merkez Bankasinin -ekmek yapiminda kullanilan- seker sübvansiyonunu kaldirmasindan kaynaklandigi aktarildi.

Subat ayinda bir, mart ayinda iki, nisan ayinda gramaj azaltilmasi yoluyla bir kez "gizli" ve haziran ayinda da 2 kez zam yapilan ekmegin fiyati bu yil içinde altinci kez zamlanmis oldu.

Lübnan Ekonomi Bakanligindan 22 Haziran'da yapilan yazili açiklamada, Merkez Bankasinin -ekmek yapiminda kullanilan- seker sübvansiyonunu kaldirmasi üzerine ekmek üretim maliyetinin yükseldigi ve 910 gramlik bir poset ekmegin 3 bin 250 Lübnan lirasindan (2,25 dolar) satilacagi kaydedilmisti.

Aylardir yeni hükümetin kurulamadigi, yerel para biriminin dolar karsisinda deger kaybettigi ve ekmek üretimindeki ham madde fiyatlarinin da arttigi Lübnan'da, son yapilan zamlarla geçen mart ayinda devlet tarafindan desteklenen bir poset ekmegin fiyati 3 bin Lübnan lirasina yükseltilmis, nisan ayinda da gramaji düsürülmüstü.

- Lübnan'daki ekonomik durum

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük krizi yasiyor.

Sermayenin çikisina karsi sert uygulamalara basvuran bankalar, 17 Ekim 2019 itibariyla yurt disi havalelerini askiya almis ve müsterilerin hesaplarindaki dövizleri çekmelerine kisitlamalar getirmis durumda.

Lübnan lirasi ise Merkez Bankasi kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada deger kaybiyla farkli fiyatlardan isleme aliniyor. Merkez Bankasinin belirledigi resmi kur 1507, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira iken, karaborsada dolar 13 bin liranin üzerinde islem görüyor.

Beyrut Limani'nda Agustos 2020'de meydana gelen büyük patlama, Lübnan'daki ekonomik sikintilari büyütürken yeni bir hükümet krizi de dogurdu.

Basbakan Hassan Diyab hükümeti, patlama sonrasi gelen tepkiler üzerine 10 Agustos 2020'de istifa etti ancak siyasi gruplar arasinda yasanan anlasmazliklar nedeniyle ülkede aylardir yeni hükümet kurulamadi.
Kaynak: AA