Afganistan Ve Irak'in Isgalinin Mimari Eski ABD Savunma Bakani Rumsfeld Öldü

Afganistan ile Irak'in isgalinde önemli rol oynayan eski ABD Savunma Bakani Donald Rumsfeld'in 88 yasinda hayatini kaybettigi bildirildi.

Rumsfeld'in ailesince yapilan yazili açiklamada, eski Bakanin New Mexico'daki evinde öldügü belirtildi.

Açiklamada, "Tarih onu 60 yillik kamu hizmetinde olaganüstü basarilariyla hatirlayacaktir ama onu en iyi taniyanlar ve bundan dolayi da hayati sonsuza kadar degisenler esi Joyce'a, ailesi ve arkadaslarina olan kosulsuz sevgisi ve ülkesine adadigi hayatindaki dürüstlügü ile hatirlayacaktir." ifadesine yer verildi.

Rumsfeld, Baskan Gerald Ford döneminde 1975-1977 yillari arasinda Savunma Bakanligi yapmisti.

Kongre üyeligi ve ABD'nin NATO Daimi Temsilciligi görevlerinde de bulunan Rumsfeld'in özel sektör ve kamu kariyerindeki en kritik dönem ise George W. Bush'un baskanliginda 2001-2006 yillari arasinda Savunma Bakanligi yaptigi dönemdi.

11 Eylül saldirilari sirasinda bakanlik görevinde bulunan Rumsfeld, daha sonra Afganistan ve Irak'in isgallerinde son derece kritik rol oynadi.

Saldirilardan hemen sonra, El Kaide yerine Irak'a savas açma fikrini ortaya atan isim Rumsfeld'di ancak dönemin Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutani Tommy Franks'in El Kaide'nin Afganistan'da yuvalandigi ve savasa oradan baslanmasi gerektigine yönelik brifinginden sonra olaylarin seyri degismis ve gözler Afganistan'a dönmüstü.

Rumsfeld, daha sonra Irak'ta kitle imha silahlari bulundugu iddiasini ortaya atmis ve bu ülkenin de isgaline zemin hazirlayan fitili ateslemisti.

Kaynak: AA