ABD'de Kongre Baskinini Arastirmak Için Demokratlardan Olusan Komite Kurulacak

ABD Temsilciler Meclisi’nde yapilan oylamada, 6 Ocak’taki Kongre baskinini arastirmak için Demokratlardan olusan seçilmis bir komitenin kurulmasi 222’ye karsi 190 oyla kabul edildi.

ABD'de Kongre Baskinini Arastirmak Için Demokratlardan Olusan Komite Kurulacak
ABD’de eski Baskan Donald Trump destekçilerinin baskent Washington DC’de gerçeklestirdigi kanli Kongre baskininin üzerinden aylar geçerken, baskina katilanlara iliskin davalar da devam ediyor. ABD Temsilciler Meclisi’nde bugün yapilan oylamada, 6 Ocak’taki Kongre baskinini arastirmak için Demokratlardan olusan seçilmis bir komitenin kurulmasi 222’ye karsi 190 oyla kabul edildi. Oylamada sadece 2 Cumhuriyetçi komitenin kurulmasi yönünde oy verdi.

Baskini arastiracak olan komite, Temsilciler Meclisi’nden 13 milletvekilinden olusacak, 8 üye Temsilciler Meclis Baskani Nancy Pelosi tarafindan, 5’i ise Temsilciler Meclisi Azinlik Lideri Kevin McCarthy ile yapilan istisarenin ardindan atanacak.

Pelosi oylamanin ardindan sosyal medya hesabi üzerinden yaptigi paylasimda, ”Amerika Anayasasini yerli ve yabanci tüm düsmanlara karsi desteklemek ve savunmak için yemin ederiz. Cumhuriyetçiler, 6 Ocak’ta yasananlarla ilgili gerçegi gizli tutmak istiyor. Ama yasananlarin arkasindaki gerçegi ‘arayacagiz’. Bu mecburi” dedi.

Pelosi 24 Haziran’da yaptigi açiklamada, 11 Eylül saldirilari sonrasi kurulan komisyona benzer bagimsiz bir komisyonun kurulmasinin Cumhuriyetçiler tarafindan engellemesinin ardindan 6 Ocak’taki Kongre baskinini arastirmak için Demokratlardan olusan seçilmis bir komite kurulacagini duyurmustu. Pelosi, "Bu sabah, büyük bir ciddiyet ve üzüntüyle, Meclis’in 6 Ocak ayaklanmasi için seçilmis bir komite kuracagini duyuruyorum. Seçilmis komite, saldirinin gerçeklerini ve nedenlerini arastirarak rapor edecek. Gelecekteki herhangi bir saldirinin önlenmesi için tavsiye sunacak” demisti.

Öte yandan 6 Ocak Kongre baskini sorusturmalari, ABD Adalet Bakanligi tarafindan yürütülen en büyük sorusturmalardan biri olurken, baskin ile baglantili yaklasik 500 kisi gözaltina alinmisti. Kongre baskininda 5 kisi hayatini kaybetmis, halki isyana tesvikten azil istemiyle yargilanan Trump, subat ayinda Senato’da yapilan oylamada aklanmisti. Trump, iki kez azil istemi ile yargilanan ilk baskan olmustu.
Kaynak: İHA