Yunanistan'da 9 Yil Önce Çalinan Picasso Ve Mondrian Tablolari Bulundu

Yunanistan’da polis, ünlü ressamlar Pablo Picasso ve Pita Mondrian’in 2012 yilinda Ulusal Galeri’den çalinan tablolarini buldu.

Yunanistan'da 9 Yil Önce Çalinan Picasso Ve Mondrian Tablolari Bulundu
Yunanistan’in baskenti Atina’da bulunan Ulusal Galeri’de sergilenen Pablo Picasso ve Pita Mondrian’in tablolari 9 Ocak 2012’de çalinmisti. Yunan polisi dün gece saatlerinde yaptigi açiklamada, Picasso’nun Kadin Basi ve Mondrian’in Yel Degirmeni tablolarinin 9 yil sonra bulundugunu bildirdi. Söz konusu eserlerin polisin elinde oldugu belirtilirken durumlari ve olayla baglantili herhangi bir gözalti olup olmadigi hakkinda ayrintili bir açiklama yapilmadi. Yetkililerin bugün olaya iliskin bir basin toplantisi düzenlemesi bekleniyor.

Yunan medyasinda yer alan haberlerde ise 49 yasindaki bir sahsin hirsizlik süphelisi olarak gözaltina alindigi ve süphelinin tablolari karaborsada satmak için yurt disina çikarmadigi ifade edildi.

Ne olmustu?

Tablolar, 9 Ocak 2012’de Ulusal Galeri’deki büyük tadilat baslamadan 1 gün önce çerçevelerinden çikarilarak çalinmisti. Picasso ve Mondrian’in tablolarinin yani sira Italyan ressam Guglielmo Caccia’nin bir çizimini de alan soyguncular, Mondrian’a ait baska bir eseri kaçarken olay yerinde düsürmüstü.

Geçtigimiz aylarda Yunan medyasinda çikan haberlerde, çalinan eserlerin hala Yunanistan’da olabilecegi ve karaborsada 20 milyon dolara satisa çikarildigi ancak alici bulamadigi öne sürülmüstü.

Öte yandan Picasso, Kadin Basi tablosunu II. Dünya Savasi sirasinda Nazilere karsi direnisleri nedeniyle "Yunan halkina saygiyla" ithafi ile 1949’da Yunanistan’a bagislanmisti.
Kaynak: İHA