Mültecilerin Otobüs Bagajindaki Ölüm Yolculugu Osmaniye'de Son Buldu

Osmaniye’de göçmen kaçakçiliginin önlenmesi ile düzensiz göçmenlerin dogudan batiya geçislerinin engellenmesine yönelik yapilan denetimlerde sehirlerarasi yolcu otobüsünün bagaj kisminda havasiz ve aç olarak tasinan mültecilerin ölüm yolculugu Osmaniye’de son buldu. Göçmen kaçakçiligi suçundan adliyeye sevk edilen otobüs soförleri ise adli kontrol sartiyla serbest birakildi.

Mültecilerin Otobüs Bagajindaki Ölüm Yolculugu Osmaniye'de Son Buldu
Edinilen bilgiye göre, Il Emniyet Müdürlügü’ne bagli Göçmen Kaçakçiligiyla Mücadele ve Hudut Kapilari Subesi Müdürlügü ekipleri tarafindan düzensiz göçmenlerin yakalanmasi ve insan ticaretinin önlenmesi ile tacirlerin yakalanmasina yönelik otobanda denetim yapti. Denetimler sirasinda sehirlerarasi yolcu tasimaciligi yapan bir otobüs süphe üzerine durduruldu. Araç soförünün tedirgin davranislarindan süphelenen ekipler otobüste arama yapti. Yapilan arama neticesinde kaptan dinlenme bölümü açildiginda bagaj kisminda havasiz ve aç olarak ölüm yolculugu yaptirilan 3’ü Pakistan 9’u Afganistan olmak üzere 12 düzensiz göçmen yakalandi. Polisin arama yaptigini fark eden düzensiz göçmenlerin bir kismi araç içerindeki kapidan koltuklarin oldugu bölüme kaçmaya çalisti. Resmi makamlarca verilen pasaport ya da kimlik belgesi olmadigi anlasilan sahislarin 20 gün önce Iran üzerinden yasa disi yollarla Türkiye’ye girdikleri belirlendi. Emniyetteki ifadelerinde saatlerce yolda olduklarini havasiz ve aç kaldiklarini ancak kendilerine yardimci olmadiklarini beyan eden sahislar Göçmen Kaçakçiligiyla Mücadele ve Hudut Kapilari Subesi Müdürlügü’nde karinlari doyurulduktan sonra Il Göç Idaresinde sinir disi islemlerinin ardindan Malatya Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

Göçmen kaçakçiligi suçundan gözaltina alinan araç soförleri I.S. (52) ve S.D. (52) ile muavin S.S. (23) emniyetteki islemlerinin ardindan sevk edildikleri mahkeme tarafindan adli kontrol sartiyla serbest birakildi. Otobüste bulunan yolcularin magdur edilmeden firmaya ait otobüse insan kaçakçiligi suçunda kullanilmasindan dolayi el konuldugu ögrenildi.
Kaynak: İHA