'(Delta Varyanti) Su An 224, Agirlikli Istanbul Olmak Üzere 224 Delta Ve Bunun 134'Ü De Istanbul'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, delta varyantina iliskin olarak, “Su an 224, agirlikli Istanbul olmak üzere 224 Delta ve bunun 134’ü de Istanbul” dedi.

'(Delta Varyanti) Su An 224, Agirlikli Istanbul Olmak Üzere 224 Delta Ve Bunun 134'Ü De Istanbul'


Koca, TBMM’de gazetecilerin sorularini cevapladi. Isyerlerinde gazete bulundurmama yasagi ile ilgili hüküm yer almadigini ve spor müsabakalarinin seyircili oynanma konusunda çalisma olup olmadigina iliskin soruya Koca, “Rehberimizde 1 Temmuz’da geçerli olmak üzere geçen Cuma günü gazetelerle ilgili düzenleme yapildi. Yani Bilim Kurulu bununla ilgili düzenlemeyi geçen Cuma yapti. Ama 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere. Spor müsabakalari için de önümüzdeki süreçte biz bütün alanlarda kisitlamalari kaldirmaktan yanayiz, tek bir alanda degil spor müsabakalari için de benzer sekilde sayilari belirleyerek tedbirlerle seyircili oynanabilecegini simdiden söylemek istiyorum” ifadelerini kullandi.

Koca, Biontech asisinin yapilma süresinin alti haftadan dört haftaya indirilmesine iliskin soruya, “Sürenin daha da kisaltilmasi gündemde dört haftaya kadar bununla ilgili çalisma ne asamada böyle bir degisiklik olacak mi acaba bildiginiz gibi alti haftaya uzatmayi Ugur hocayla da görüserek karar vermistik ve yaygin özellikle vatandaslarimiza erken dönemde birer asi yapmak istemistik. Su dönemde elimizde yeterli miktarda asimiz var. Yarin Bilim Kurulunda gündem konularindan bir tanesi de bu olacak, yani alti haftanin dört haftaya çekilip çekilmeme durumu dahil olmak üzere özellikle Raphael veya hatirlatma dozu dedigimiz 60 yas üstü vatandasimiza ve saglik çalisanlarimiza bunun uygulanip uygulanmamasi ve nasil uygulanmasi gerektigi ile ilgili bunu dedim zaten askim yarin gündemde” seklinde konustu.



Sehir Hastanelerinin yabancilara satisina iliskin iddialara Koca, “Ben kisaca sunu söylemek istiyorum; Sehir Hastaneleri binalari ve arsalari devletindir. Kamu özel isbirligi ile yapilan Sehir Hastanelerinin bu haliyle binalari arsalari da devletindir. Burada yapilan bu binalar karsiligi 25 yilligina kira ödemesi seklindedir. Ayrica 19’a yakin hizmetin alinma durumudur. Kira durumu 25 yilliktir, hizmetlerin satin alma durumu ise bes yilligina alinir. Yani bes yildan sonra serbest açik ihale ile bu tekrar bizim irademizle kaç yilligina bu hizmetleri hangi hizmetleri almak istedigimizi zaten belirlemis olacagiz. Dolayisiyla bu anlamda herhangi bir devir söz konusu degil. 19 hizmetin bazi kalemleri, otopark gibi güvenlik gibi, yemek gibi, temizlik gibi hizmetleri bir baska firmadan alabilirsiniz. Bunu biz kamuda kendi hastanelerimizde de üniversite hastanelerimizde benzer sekilde hizmetler aliyor. Bu hizmeti almaktan öte bir durum degildir. Binalari yapan yatirimcinin degisikligi söz konusu olmamistir. Bu degisiklik ancak Bakanligimizin onayina mümkün olur. Böyle bir onayda söz konusu degildir. Yani özetle binalar ve arsalar devletindir isletmeleri biz hizmetleri bir sekilde satin alabiliyoruz bu alinan hizmetleri ilgili yatirimci bir baska firmadan alabilir. Bu hizmeti güvenlik gibi, temizlik gibi, otopark gibi hizmetler oldugunu söylemek istiyorum. Kaldi ki ilgili firmada Türkiye’de 40 binden fazla çalisani olan 15-16 yildan bu yana da hizmet veren bir firma bu anlamda bir devir söz konusu degildir” diye konustu.



Koca, söyle konustu: “Danimarka sermayeli olan firma Türkiye’de 16 yildan bu yana 40 binden fazla çalisani olan bir çok yere hizmet veren bu anlamda yatirimcinin hizmet aldigi bir firmadan öte bir durum degildir. Yani binalarin satisi, hastanelerin satisi devri söz konusu degildir. Hastanelerde, binalarda, arsalarda devletindir. Biz 25 yillik kira sözlesmemiz ve bes yil süreyle geçerli olabilecek hizmet alimi disinda bir durum degildir. Kaldi ki yatirimcinin da degisikligi söz konusu degildir, bu ancak bizim iznimiz de mümkündür yatirimcinin degisikligi de olmamistir”

Biontech asilarinin Fransa tarafindan iptal edildigi ve bu asilarin Türkiye’ye geldigi iddialarina Koca, “Biz asilari bir Biontech’ten aliyoruz, Almanya ve Türkiye’ye asi ihtiyacini Biontech bu iki ülke için ihtiyaci karsiliyor. Diger ülkelerle ilgili satis ise Pfazer üzerinden yapiliyor. Yani Fransa Pfazer’den satin aliyor. Kapasite artinca 120 milyon anlasmayi geçen ay yaptik. Bu dönemde Fransa’nin almadigi asi Pfazer sattigi ülkelere gidebilir. Dolayisiyla Fransa’nin almadigi asi Türkiye gelme gibi bir durum söz konusu degil” ifadelerini kullandi.

Asi yapilma durumundaki soruya Koca, “Aslinda vatandasimiz asiya son derece uyumlu. Dünyada yine farkli olarak en çok çocukluk çagi asilarini yaptiran bizim vatandasimiz, kizamik asisini yüzde 98’lere kadar yaptiran yine bizim vatandasimiz. Ben bu anlamda bir sorun oldugunu görmüyorum ve bu çerçevede gündemde tutularak bu algiya da hizmet edildigi kanaatindeyim” diye konustu.



Delta varyantina iliskin soruya Koca, “Delta varyanti artiyor. Geçen haftada söylemistim, 138 sekansi belirlenmis hastadan bahsetmistim. Su an 224, agirlikli Istanbul olmak üzere 224 Delta ve bunun 134’ü de Istanbul” dedi.



Rusya’dan gelen turistlere yönelik tedbirlere iliskin soruya Koca, “Biz yurtdisindan gelen herkesten bildiginiz gibi 48 saat içinde antijen veya 72 saat öncesinden PCR testi mutlaka aliyoruz. Bazi ülkelerde de zorunlu PCR test aliyoruz. Ingiltere, Iran gibi bazi ülkelerde de dün itibari ile ayin birinden itibaren geçerli olmak üzere yasak koydu biliyorsunuz. Özellikle alti ülke ve Delta varyantinin yogun oldugu Van Bedis gibi Hindistan, Brezilya, Nepal, Srilanka gibi ülkelere bunun disinda Pakistan ve Afganistan içinde zorunlu karantina söz konusu. Her vatandastan Rusya’dan gelen dahil olmak üzere 48 saat veya 72 saat öncesinden antijen veya PCR aliyoruz. Bunlari yeterli görmüyoruz, ayrica yaygin örneklem yöntemiyle tariyoruz. Buradan herhangi bir süphe durumu oraninda bir artis söz konusu olursa o durumda alinabilecek tedbirler karantina dahil olmak üzere zaten belli” ifadelerini kullandi.

Sinavac asisinin Türkiye’de üretimine iliskin soruyla Koca, “Türkiye’de üretim için davet ettigimizi biliyorsunuz. Sinovac Türkiye olarak Türkiye’de üretimi yapmalarini önemsiyoruz. Bu çerçevede teknik bir ekip Türkiye’ye geldi. Üretim için sartlarin uygun oldugunu söylediler. Zannediyorum önümüzdeki günler üretimle ilgili bir ekip gelmis olacak” seklinde konustu.



‘Maskeden ne zaman kurtuluruz?’ sorusuna Koca, “Bütün çabamiz daha önce de ifade ettigim sekliyle pandemiyi ülkemizin gündeminden çikarmak. Bunun olmazsa olmaz sarti asi, asi, asi. Varyantin Delta varyantinin en büyük koruyuculugu, yine asi asilarin delta etkisini de biliyoruz o nedenle Türkiye’de daha yogun Delta’nin olmadigini görüyoruz ne kadar erken dönemde vatandasimizi asilayabilirsek, o kadar Delta‘nin yayginligini da azaltmis ve pandemi ülkemizden çikartmis oluruz. Bayrama kadar en az bir doz asi 18 yas üstüne 70 oraninda olmasini önemsiyoruz. Hedef yüzde 80 ve üzeri. Su an rakam bildiginiz gibi iki doz asisi olan vatandasimizin sayisi 15 milyona biraz önce geçti. En az bir doz asisi olan da su an 34 milyonu buldu. Dolayisiyla toplamda yüzde 25 oraninda çift doz asisi olan vatandasimiz oldu. 18 yas üstündeki vatandasimizin diyorum. Yine 18 yasindaki vatandasimizin en az bir doz asi olma orani ise yüzde 57 yaklasti. Biz bunu bayrama kadar yüzde 70 yapmak istiyoruz, hedef yüzde 80” ifadelerini kullandi.

Müzik yasagina iliskin soruya Koca, “Söylediginiz için ben demin de ifade ettim. Bir kez daha söyleyeyim. Biz bütün kisitlamalari kaldirmak istiyoruz bu yasak da kalkacak” diye konustu.

(Ahmet Umur Öztürk/ IHA)
Kaynak: İHA