Van Gölü'nün Bütün Sahilleri Yüzülecek Hale Geliyor
Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Gölü’nü kirleten en önemli nedenin ortadan kalktigini belirterek, “Amacimiz merkez ilçe sahillerini göle girebilecek düzeye getirmek” dedi.

“Van Gölü’nü kirleten en önemli neden ortadan kalkmis oldu”
IHA muhabirine konusan Vali ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Gölü’nü sonraki kusaklara masmavi teslim etme sorumluluklarinin oldugunu belirtti.
Dip çamurunun temizlenmesiyle birlikte Van merkezde insanlarin denize girebilecegi bir hale gelecegini ifade eden Vali Bilmez, “Van Gölü’nü kirleten etmenlerin basinda merkez atik suyunun çok az bir kisminin aritilmasi, geri kalanin dogrudan göle desarj edilmesi sonucu sahilde ciddi bir kirlenme olusmustu. Iki yildir yapimi süren Merkez Ileri Biyolojik Atik Su Aritma Tesisimizin bitmesiyle birlikte Van Gölü’nü kirleten en önemli neden ortadan kalkmis oldu. Meydana gelen dip çamur temizligi için de bir taraftan çalismalar yürütmekteyiz. Sahil çamurunu temizledikten sonra da Van merkezde insanlarimizin denize girebilecegi bir hale gelir. Bu kapsamda belediyelimiz sahil düzenlemesi yapmaktadir. Sahildeki ahirlarin kaldirilmasi konusunda da ciddi bir çaba sarf edildi. Bugüne kadar 260’a yakin ahir tamamiyla yikildi” diye konustu.
Ilk etapta merkez ilçe Tusba sahillerinde kötü kokuya neden olan çamuru temizleyeceklerinin altini çizen Bilmez, sözlerini söyle sürdürdü:
“Özellikle eski iskele denilen bölgede temizlik yapilmaktadir. Alacagimiz araçlarla birlikte üniversite ile iskele arasi olan sahil bölgesine öncelik vermek kaydiyla da çalismalarimizi artiracagiz. Ilk etapta amacimiz Tusba sahilinde kokuya neden olan çamuru olabilecek en kisa sürede temizlemektir. Temiz su göle aktikça da temiz suyla birlikte gölün de kendini temizlemeye baslayabilecegini öngörüyoruz. Amacimiz merkez ilçe sahillerini de göle girebilecek düzeye getirmek.”
