Ömerli Barajinda Ölen Baliklar Is Makineleriyle Topraga Gömülüyor

Ömerli baraji çevresinde yasayan bölge halki tarafindan fark edilen ölü baliklar korkuya sebep oldu. Barajda ölen baliklarin iddiaya göre ISKI ekiplerince barajdan alinarak yine barajin yakininda topraga gömülmesi bölge halkini hem korkuttu hem de hayrete düsürdü. Ölü baliklarin is makinesiyle topraga gömüldügü anlar cep telefonu kamerasina yansidi.

Ömerli Barajinda Ölen Baliklar Is Makineleriyle Topraga Gömülüyor
Istanbul’da bulunan ve önemli su kaynaklarindan biri olan Ömerli Barajinin etrafini saran balik mezarlari bölge halkini saskina çevirdi. Edinilen bilgilere göre, Kurnaköy mevkiinde yapilan çökertme havuzlari, balik geçislerine uygun yapilmamasindan ve yumurta birakan baliklarin derin sulara ulasamamasindan dolayi baliklar su birikintilerinde mahsur kaldi. Birikinti sularda mahsur kalan baliklar suyun çekilmesi ve buharlasmasiyla yasam alani bulamadiklarindan dolayi öldü. Iddialara göre Ömerli Barajindaki ölü baliklar ISKI ekiplerince is makineleriyle barajin etrafina gömüldü. Iddialara göre baraja gelen ekiplerin, balik ölümlerine neden olan çökertme havuzlarini düzeltmek yerine baliklari gömmeyi tercih etmesi saskinliga sebep oldu.

Ölen baliklarin gömülmesi hakkinda konusan bölge sakini Senol Altintas, “Burada yapilan çökertme havuzlarinin yanlis yapilmasi, baliklarin kanallardan birbirine geçis olmamasi dolayisiyla bu kanalda kalan baliklar oksijensiz kaldigi için burada balik ölümleri gerçeklesti. Su anda burada su var, su çekildigi zaman kanallarla birbirine geçis yok barajda. Baraji geçmek için kanallar arasinda birbirine baglanti yapmalari lazim. Ve bunun bir an önce yapmalari lazim. Çünkü burada daha çok balik ölümleri olacak. Yani bunun bir an önce yapilmasini istiyoruz. Bir ay sonra bile buradan su kalmayacak. Kanallarin birbirine geçisi zaten olmaz. Su iyice çekildigi zaman burada kalanlar sadece kanala kalacak. Barajla hiç baglantisi olmayacak” dedi.

(Halit Arslan-Mustafa Ayabakan/IHA)
Kaynak: İHA