Etiyopya, Isyancilarin Ele Geçirdigi Ileri Sürülen Tigray'da Ateskes Ilan Etti

Etiyopya hükümeti, Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) isyancilarinin ele geçirdigi ileri sürülen Tigray bölgesinde tek tarafli ateskes ilan etti.

Hükümet yaptigi açiklamada, Tigray bölgesinde tek tarafli ateskes ilan ettigini duyurdu.

Tigray'daki çiftçilerin hasat mevsimini (haziran, temmuz, agustos) kullanmalarini saglamak için bu kararin alindigi kaydedilen açiklamada, bundan sonra bölgede yardim kuruluslarinin ordunun eskortu olmadan çalisacagi ifade edildi.

Açiklamada, bölgede TPLF güçlerinin hala daginik bir durumda oldugu ve ara sira saldiri yaptigi iddia edildi.

Sosyal medyada paylasilan görüntülerde, TPLF destekçilerinin eyaletin baskenti Mekelle'de kutlamalar yaptigi görüldü.

- "Krize askeri bir çözüm olmadigini bir kez daha gösteriyorlar"

Öte yandan Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, konuya iliskin yaptigi açiklamada, Tigray bölgesindeki son olaylarin endise verici olduguna isaret ederek, "Krize askeri bir çözüm olmadigini bir kez daha gösteriyorlar." ifadesini kullandi.

Etiyopya Basbakani Abiy Ahmed ile görüstügünü aktaran Guterres, "Düsmanliklarin etkili bir sekilde durdurulacagindan umutluyum. Sivillerin korunmasi, insani yardimlarin ihtiyaç sahiplerine ulasmasi ve siyasi çözümün bulunmasi esastir." degerlendirmesinde bulundu.

Bir dönem Tigray eyaletini yöneten isyanci TPLF güçlerinin 3 Kasim 2020'de Etiyopya'nin Kuzey Komutanligi birliklerine saldirmasi ve sonrasinda Basbakan Abiy Ahmed'in TPLF'ye karsi askeri harekat karari almasinin ardindan eyalette 1 milyondan fazla kisi yerinden edildi.

Birlesmis Milletler (BM), 8 Haziran'da Tigray bölgesi için "kitlik" uyarisinda bulunmus ancak Etiyopya hükümeti bunu reddetmisti.

Kaynak: AA