Sanliurfa'da 67 Milyon Liralik Dev Yatirimlar Hayata Geçiriliyor

Sanliurfa’da Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan desteklenen 67 milyon TL’lik 5 projenin toplu açilis ve temel atma töreni Bakan Mustafa Varank’in katilimiyla gerçeklestirildi. Projeleri açiklayan Bakan Varank, AK Parti iktidarinda Sanliurfa’ya 70 milyar liralik yatirim yaptiklarini belirtti.

Sanliurfa'da 67 Milyon Liralik Dev Yatirimlar Hayata Geçiriliyor
Sanliurfa’da binlerce kisiye istihdam saglayacak olan 67 milyon liralik 5 fabrika için temel atma töreni düzenlendi.

OSB Ayakkabicilar Sanayi Bölgesindeki törene Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank da katildi.

Tören öncesi bölgedeki fabrikalari gezip çalisanlarla sohbet eden Bakan Varank, daha sonra programin yapilacagi alana geçerek hayata geçirilen projeleri açikladi.

Sanliurfa’ya gelmeden önce Hatay ve Gaziantep’te projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, "Malumunuz buraya gelmeden önce Cuma günü Hatay’da Cumhurbaskanimizin tesrifiyle Hatay Stadi, BOTAS Ertugrul Gazi Yüzer Depolama ve Gazlastirma Tesisi Hizmete Alimi ile MOBSAN Sanayi Sitesinin de dahil oldugu yatirimlarimiz için toplu açilis yaptik. Dün Gazi sehrimiz Gaziantep’teydik. Hamdolsun orada da 8 projemizin resmi açilisini gerçeklestirdik. Bugün de hamdolsun kadim sehrimizin, Sanliurfa’mizin üretimine ve istihdamina çok önemli katkilar sunacak yeni projelerin resmi açilisi ve temel atmalari için huzurlarinizdayiz. Urfamiz sanli tarihiyle, köklü kültürüyle ve muazzam potansiyeliyle bizim gönlümüzde çok müstesna bir yere sahip. Sizler, Kurtulus Savasi’nda gösterdiginiz yigitlikle saninizi tüm dünyaya ispat ettiniz. Bugün de her türlü terör odagina karsi Cumhurbaskanimizin yaninda yer alarak yine büyük bir vatanseverlik örnegi sergiliyorsunuz. Allah sizlerden razi olsun. Rabbim, birligimizi ve beraberligimizi daim kilsin” dedi.



19 yilda 70 milyar lirayi bulan yatirim

Sanliurfa’nin kalkinmasi ve Sanliurfalilarin refahinin artmasi için var güçleriyle hizmetlerinde olduklarini söyleyen Varank, “Bakiniz, son 19 yilda sehrimize tarim, sehircilik, sosyal hizmetler ve egitim konulari basta olmak üzere birçok alanda 70 milyar lirayi bulan yatirimlar yaptik. Ilimize kazandirdigimiz modern hastanelerin, egitim kurumlarinin, otoyollarin, sosyal tesislerin ve diger pek çok hizmetin en yakin sahitleri siz Urfali kardeslerimizdir” ifadelerine yer verdi.

67 milyon liralik 5 proje hayata geçiriliyor

Yaklasik 67 milyon liralik 5 yatirimin hayata geçirildigini söyleyen Bakan Varank, “Her zaman çalismanin, emegin, çabanin pesinde olduk ve Cumhurbaskanimizin bize gösterdigi hedefler dogrultusunda her zaman sunu dedik, durmak yok yola devam. Iste bugün de bu dogrultuda hem Urfamiz hem bölgemiz hem de ülkemiz için oldukça önemli 5 projenin resmi açilis ve temel atma törenini gerçeklestiriyoruz. Bu 5 projenin toplam yatirim bedeli 67 milyon lirayi buluyor. Sanayi, teknoloji, girisimcilik, egitim ve turizm konularinda, özellikle genç kardeslerimize hizmet edecek bu projeler, Sanliurfa ekonomisinin gücüne güç katacak insallah” seklinde konustu.



13 fabrika tamamlandi

Ayakkabicilar Sanayi Bölgesinin kurularak 13 fabrikanin açildigini belirten Bakan Varank, “Bu projelerin ilki Sanliurfa Valiligi, Organize Sanayi Bölgesi ve Türkiye Ayakkabi Sanayicileri Dernegi ile birlikte gelistirdigimiz Ayakkabicilar Sanayi Bölgesi. Malumunuz Urfa, sahip oldugu genç ve dinamik isgücü ve tesvik sistemindeki yeri sayesinde emek yogun sektörler için çok cazip bir yatirim alani. Bu avantaji görerek yaklasik 23 milyon Lira yatirimla OSB’de yer alan 65 dönümlük alanda 13 adet fabrika binasi insa ederek yatirimcilarimizin hizmetine sunduk. Bu proje yatirimcilarimizdan inanilmaz bir ilgi gördü. Kurdugumuz tesisler çok hizli bir sekilde doldu. Bölgeye yatirim yapan firmalarda istihdam edilen kisi sayisi, pandeminin getirdigi sikintilara ragmen 2 bine ulasti. 30 milyon çift ayakkabi üretim kapasitesi olan projede, 10 milyon çiftlik üretimi çok hizli bir sürede yakaladik. Bunun yarisini ihraç etmeye basladik bile. Proje tam anlamiyla bittiginde, çarpan etkisi ile birlikte 10 bin kisilik istihdam olusturmasini bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

Sanliurfa’da Ayakkabicilik Meslek Yüksek Okulu açilacak

Harran Üniversitesi bünyesinde 2 yillik Ayakkabicilik Meslek Yüksek Okulunun açilmasi için çalismalarin baslatildigini söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, “Yakalanan ivmeyi fark eden Harran Üniversitesi, sektöre kalifiye eleman kazandiracak 2 yillik Ayakkabicilik Meslek Yüksek Okulu açiyor. Önümüzdeki yil egitim ögretim faaliyetleri baslayacak. Tabi bu yogun ilgiyi görünce biz de projemizi genisletme karari aldik. Yaklasik 19 milyon liralik ilave yatirimla Ayakkabicilar Sanayi Bölgesinin 6 fabrikalik 2. etabinin temelini de bugün atiyoruz. Burasi da tamamlanip faaliyete geçtiginde insallah ilave 2 bin kisilik istihdam olusturacak” ifadelerine yer verdi.

Yenilikçi fikirleri olan gençlere imkan saglanacak

Sanliurfa’da kurulan Teknokent ile yenilikçi fikirleri olan gençlere her türlü imkanin saglanacagini söyleyen Bakan Varank, “Bugün açilisini yaptigimiz ikinci proje, Sanliurfa Teknokent ile birlikte yürüttügümüz Sanliurfa Tekno-Girisim ve Inovasyon Merkezi. Sanliurfa’da yenilikçiligi ve teknolojik girisimciligi yayginlastirmak, nitelikli bir ekosistem olusturmak, gençlerin kendi isletmelerini kurmasini saglamak amaciyla gelistirdigimiz bir proje. Teknokent içinde kurdugumuz bu merkez ile yenilikçi fikirleri olan gençlerimiz için ileri girisimcilik egitimleri düzenliyoruz. Bu egitimlerden faydalanan gençlerimizin birçogu TÜBITAK’in girisimcilik programlarina basvurarak ödüllere ve desteklere layik görüldü.

Imkan saglandiginda, yol gösterildiginde her bir gencimizin nasil büyük isler basarabilecegini zaten biliyorduk. Bu proje ve sonuçlari, bunun somut bir örnegi oldu. Ben bu vesileyle bölgedeki tüm gençlerimizi, Sanliurfa Tekno-Girisim ve Inovasyon Merkezinden faydalanmaya davet ediyorum. Bu noktada, yenilikçi fikirlere sahip girisimcilerimize güzel bir haberimiz daha var. Biliyoruz ki bu tarz isler, erken asamalarda banka kredisi gibi geleneksel finansman araçlarindan yeteri düzeyde faydalanamiyorlar. Biz de girisimcilerimizin finansmana erisimini kolaylastirmak için GAP Bölge Kalkinma Idaresi ve bölgedeki 3 kalkinma ajansimizla birlikte bir ’melek yatirimci’ agi kurduk. GAP BAN adini verdigimiz bu olusum, Güneydogu Anadolu bölgesindeki yenilikçi is fikirlerini, melek yatirimcilar ile bulusturacak. Bu sayede girisimciler tecrübeli ve varlikli is insanlarinin hem tecrübelerinden hem de finansal desteklerinden faydalanabilecek. Genç kardeslerim, siz yeter ki yeni fikirlerinizle gelin. O fikri nasil projelendireceginizden tutun da isletmenizi nasil kuracaginiza, nerelerden destek alacaginiza, isinizi nasil büyüteceginize kadar her asamada biz sizin yaninizda olacagiz” seklinde konustu.



Isletmelere birçok hizmet sunulacak

Tekno ISGEM ile teknoloji tabanli firmalara cazip firsatlar ve destekler sunulacagini söyleyen Bakan Varank, “Üçüncü projemiz yine Sanliurfa Teknokent ile birlikte yürüttügümüz ve teknolojik girisimciligi gelistirmek üzere kurdugumuz Tekno ISGEM. Resmi açilisini yaptigimiz bu tesiste, yeni kurulan teknoloji tabanli firmalarimiza cazip firsatlar ve destekler sunuyoruz. Yüksek katma degerli mal üreten, Ar-Ge ve inovasyon potansiyeli olan isletmelerimize ortalama üç yil süreyle uygun kirali isyeri, islik, ortak ofis, danismanlik, egitim, finansa erisim gibi hizmetler sagliyoruz. Daha simdiden merkezin yaridan fazlasi doldu” dedi.



Kültür Adasi Projesiyle Sanliurfa cazibe merkezi haline gelecek

16 milyon liralik yatirimla 13 adet eski Sanliurfa evinin butik otele dönüstürüldügünü aktaran Bakan Varank, "Dördüncü projemiz, turizm alaninda çok büyük potansiyeli bulunan Urfa için önemli bir otel yatirimi. Biliyorsunuz Urfa ve tüm Güneydogu Anadolu Bölgesi dünya çapinda bir turizm destinasyonu olmaya namzet. Bu aksam da zaten tam bu konu ile ilgili olarak uzun zamandir hazirlandigimiz bir projenin tanitimini yapacagiz. Mezopotamya markasi ile bölgemizin turizm potansiyelini tüm dünyaya tanitiyoruz. Basta Göbeklitepe olmak üzere sehrimizde bulunan birçok tarihi ve kültürel varlik yerli ve yabanci turistlerin ilgi odagi. Turistler ilimize geldiginde onlara daha iyi hizmet vermeyi ve böylece turizm gelirlerimizi artirarak istihdam olanaklarini genisletmeyi hedefliyoruz. Sanliurfa Valiligi ile birlikte yürüttügümüz ve kültür adasi ismini verdigimiz bu projede 16 Milyon Liralik yatirimla 13 adet eski Sanliurfa evini butik otele dönüstürdük. Dogal yapiya uygun olarak yaptigimiz restorasyon ve tefrisat sonrasinda projeyi Vilayetler Evi ile birlikte isletmeye basladik. Hamdolsun bu projemiz de büyük bir ilgi gördü. Biz de yatirimcilarin yogun ilgisine cevap verebilmek adina il merkezinde degisik lokasyonlarda yeni kültür adalari olusturmak için çalismalara basladik” diye konustu.



11 ilçeye STEM Akademi ve Kariyer Merkezleri kuruldu

Sanliurfa’nin 11 ilçesine toplam 4,3 milyon liralik STEM Akademi ve Kariyer Merkezlerini kurduklarini söyleyen Bakan Varank, “Besinci ve son projemiz ise egitim alaninda. Bakanlik olarak, gençlerimizin çagin gerektirdigi teknolojileri anlamasina, bunlara adapte olmasina ve en önemlisi bu teknolojileri gelistirebilmesine büyük önem veriyoruz. Bu nedenle 4,3 milyon liralik yatirimla Sanliurfa’nin 11 ilçesinde valiligimiz ile isbirliginde STEM Akademi ve Kariyer Merkezlerini kurduk. Bu merkezlerde ögrencilerimize ve ögretmenlerimize en modern araçlari ve yöntemleri kullanarak bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarinda egitimler veriyoruz. Aslinda sadece merkezleri kurmakla kalmadik, olusturdugumuz gezici STEM Otobüsü ile bu hizmeti merkezlere erisemeyen dezavantajli bölgelerin ayagina da götürüyoruz. 3D Yazici ile modelleme, robotik kodlama, mobil yazilim, tasarim, zeka oyunlari, mental aritmetik bu merkezlerde verilen egitimlerden yalnizca birkaçi. Sanayimizin teknolojik ve dijital dönüsümünde yetismis insan kaynagi çok önemli. Bu is aslinda çekirdekten basliyor. O yüzden ben tüm ögrencilerimizi ve ögretmenlerimizi bu bilim merkezlerinden faydalanmaya davet ediyorum. Yaparak ögrenme ilkesini esas aldigimiz bu proje sayesinde gelecegin beyinlerinin yetistigini insallah hep birlikte görecegiz” seklinde konustu.



Huzur ortami olustugunda yatirimlar artiyor

Açilisini yaptiklari projelerin, temelini attiklari tesislerin, huzur ortami saglandiginda yatirimlarin ve refahin artacaginin en somut örnekleri oldugunu söyleyen Varank, “Malumunuz, Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgesi basta olmak üzere ülkemiz terörden çok çekti. Çok sükür gerek sinirlarimiz içinde gerekse sinir ötesinde terör örgütlerine artik göz açtirmiyoruz. Bu bölgelerimizin terörle anilma dönemi bitmistir. Bölgenin gündemi artik yatirimdir, istihdamdir. Açilisini yaptigimiz projeler, temelini attigimiz tesisler, huzur ortami saglandiginda yatirimlarin ve refahin artacaginin en somut örnekleridir. Bu güven ortamini tesis etmisken bölgenin eski karanlik günlerine dönmesine asla müsaade etmeyecegiz. Önümüze konulmak istenen türlü tuzaklara, içerden ve disardan yapilan engellemelere ragmen ülkemizin gündemini yatirimda, istihdamda, kalkinmada tutmaya devam edecegiz. Yürüttügümüz bölgesel kalkinma politikalariyla bölgenin kaybettigi yillari daha hizli kapatmasi ve ülke ortalamasina yaklasmasi en temel arzumuz. Açilisini yaptigimiz projeler, olusturacagi uzun vadeli katkilar dolayisiyla bu amaca hizmet edecek” dedi.



AK Parti iktidarinda yatirim atagi

Sanliurfa’ya iktidarlari döneminde yatirim üstüne yatirim yaptiklarini söyleyen Bakan Varank, “Bugün bu projeler özelinde sizlerle bulustuk ama Urfa’ya yaptigimiz yatirimlar ve hizmetler sadece bunlardan ibaret degil. AK Parti iktidarlarindan önce maalesef yatirimlar bakimindan göz ardi edilen Urfa’miza 19 yilda bakanlik olarak çok önemli eserler kazandirdik. Ilimizin sanayi altyapisini gelistirmek üzere OSB sayisini 1’den 5’e çikardik. 844 sanayi parseli bulunan bu OSB’lerde 25 binden fazla kisi istihdam ediliyor. 240 milyon lirayi asan yatirimla mevcut sanayi sitelerini gelistirip yenilerini kurduk. Bin 407 sanayici esnafimiz buralarda faaliyet gösteriyor. 21 milyon lira yatirimla Harran Üniversitesinde bir teknoloji gelistirme bölgesi kurduk. Karacadag Kalkinma Ajansimiz ile Urfa’daki kamu kurumlari, özel sektör ve sivil toplum kuruluslarimizin toplam 525 projesine 206 Milyon Lira destek sagladik. GAP Idaresi ile sulama, bitkisel üretim, hayvancilik, kirsal kalkinma, enerji, kültür, turizm, sosyal içerme ve diger alanlarda 5,5 milyar liraya ulasan yatirimlar yaptik. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programi kapsaminda Sanliurfa’da 17 projeye 136 milyon lira kaynak aktardik. Özel sektör yatirimlarini artirmak üzere 2003 yalindan bu yana yaklasik 10 milyar lira yatirim öngörüsü olan bin 500 projeye yatirim tesvik belgesi düzenledik. KOSGEB destek programlari kapsaminda 6 binden fazla girisime 105 milyon liralik kaynak sagladik. Uluslararasi kaynaklari da Sanliurfa’nin gelisimi için harekete geçirdik. 9,2 milyon avro yatirimla Göbeklitepe arkeolojik kazi alaninin üst örtüsünü tamamladik. 9,5 milyon avro bütçeyle yaklasik 90 bin tonluk Sanliurfa Lisansli Hububat Deposunu faaliyete geçirdik ve 10 milyon avro yatirimla 25 bin ton kapasiteli lisansli pamuk deposu ve laboratuvari kurduk. Bakin bir çirpida okumaya çalissam da her biri hacmi, çarpan etkisi ve sonuçlariyla bölgenin ekonomik dinamizmini perçinleyen projeler ama biliyoruz ki Sanliurfa’miza bu yatirimlar yetmez, daha da fazlasini bu güzel sehre kazandiracagiz. Çünkü Urfa her türlü mücadelede Cumhurbaskanimizin yaninda dimdik durdu, biz de Sanliurfa’nin yaninda dimdik duracagiz” seklinde konustu.

Sanliurfa’nin potansiyelini harekete geçirmeye devam edeceklerini söyleyen Bakan Varank, "Peygamberler sehri Urfa’nin potansiyeli çok yüksek. Bizler de bu potansiyeli harekete geçirmek için üzerimize düseni yapmaya her daim devam edecegiz. Ben bu duygu ve düsüncelerle sözlerime son verirken açilisini yaptigimiz ve temelini attigimiz tesislerin Urfa’ya, bölgemize hayirli ve ugurlu olmasini temenni ediyorum. Bu projelerin hayata geçmesinde sagladiklari mali ve teknik desteklerden ötürü Kalkinma Ajanslarimizi ve personelini yürekten tebrik ediyorum. Yararlanici kuruluslarimiza da sükranlarimi sunuyorum” diye konustu.

Konusmanin ardindan bir ayakkabi fabrikasini gezen Bakan Varank, isçilerle birlikte ayakkabi yaparak üzerine bu günün tarihini not aldi. Isçiler de program sonrasi sevinçlerini halay çekerek gösterdi.
Kaynak: İHA