Karadeniz Kültürü Uzungöl'de Dogadaki Müzede Tanitiliyor

Trabzon'un önemli turizm merkezlerinden Uzungöl'de ormanlarla çevrili ve önünden dere akan yaklasik 4 dönüm alanda kurulan 'Uzungöl Dursun Ali Inan Müzesi'nde 2 bini askin yöresel ve arkeolojik eser yer aliyor Müze bahçesinde agaç köklerinden yaptigi eser ve mobilyalari da sergileyen is insani Dursun Ali Inan: 'Insan öldügü zaman, en azindan 100 sene daha yasamasi lazim bana göre. Ben de bir noktada bunun için bu müzeyi yaptim'

Trabzon'un Çaykara ilçesinde Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki Uzungöl'de, turizmci Dursun Ali Inan'in yaklasik 30 yilda biriktirdigi yüzlerce esyanin yani sira agaç köklerinden yaptigi eserlerin sergilendigi müze dikkati çekiyor.

Adini turizm merkezi Uzungöl'den alan mahallede 1974'ten beri otel ve restoran isleten Dursun Ali Inan, bölgede topladigi agaç köklerinden hayvan figürleri, sandalye, masa, avize ve çesitli dekoratif esyalar imal etti.

Koleksiyonerlik belgesi de bulunan 76 yasindaki Inan, yillardir tarihi eser niteligindeki esyalari da topladi.

Inan'in yillar içinde adeta yasam biçimine dönüsen hobisi sayesinde, ormanlarla çevrili ve önünden dere akan yaklasik 4 dönüm alanda kurulan "Uzungöl Dursun Ali Inan Müzesi" Eylül 2019'da ziyarete açildi.

- "Tarihimizi unutmamamiz lazim"

Dursun Ali Inan, AA muhabirine, antikacilik merakinin 1993'te basladigini, önceleri bu noktaya gelecegini düsünmedigini söyledi.

Agaç köklerini de ayni dönemde toplamaya basladigini ve onlardan çesitli esyalar yaptigini anlatan Inan, yillar içinde ustalastigini ifade etti.

Inan, ziyaret ettigi her ülke ve sehirde müzeleri, geçmis yillarda kullanilan esyalarin satildigi dükkanlari, çarsilari gezdigini, böylece dünyanin birçok yerinden malzeme topladigini anlatti.

Müzede sergilenen esyalarin yüzde 70'inin Karadeniz Bölgesi'nden topladigini ve bölge kültürünü yansittigini belirten Inan, söyle devam etti:

"Burada Karadeniz'de yasam anlatiliyor. Müzecilik olayina herkesin bakis açisi farkli olabilir ama bunlar benim gözümde canli tarihtir, bunlari iyi düsünmek, görmek lazim. Karadeniz'de geçmiste birçok savaslar gördük. Bunun için bunlari ayakta tutmak, gelecek nesillere birakmak için ugrasiyorum. Tarihimizi unutmamamiz lazim."

Eserlerin, müze açilmadan önce islettigi otel ve restoranin bazi bölümlerinde uzun yillar sergilendigini dile getiren Inan, çesitli ülkelerden ziyaretçilerin gösterdigi begeni ve ilgi sayesinde müze açma fikrinin ortaya çiktigini ifade etti.

Müzeyi gezenlerin takdirlerini dile getirdigini anlatan Inan, "Inançli bir insanim, bu dünyada Allah bu kadar imkan verdi, ölmez eserler birakmak istiyorum." diye konustu.

Inan, farkli ünitelerden olusan müzede 2 binin üzerinde kayitli eser bulundugunu, bahçesinde ise agaç köklerinden yaptigi eserler ve taslarin sergilendigi söyledi.

- "En çok yoruldugum gün, bos kaldigim gündür"

"En çok yoruldugum gün, bos kaldigim gündür." ifadesini kullanan Inan, mutlaka ugrasacak bir seyler buldugunu, yasadigi sürece de buna gayret edecegini belirtti.

Her zaman yenilikten yana oldugunu, müzecilik alaninda da en iyisini, yenisini yapmaya çalistigini anlatan Inan, "Biz burayi yaptik. Simdi burada önemli olan, sonradan gelen nesil ne yapacak? Simdi derdim o. Buraya göre nesil de yetistirmek zorundayiz. Kisa süreli düsünmüyorum. Insan öldügü zaman, en azindan 100 sene daha yasamasi lazim bana göre. Ben de bir noktada bunun için bu müzeyi yaptim." dedi.

Müzenin bahçesinde yöre mimarisine uygun ahsap ev de bulundugunu dile getiren Inan, dogdugu evin benzeri olan kültür evinde bölge yasaminin anlatildigini kaydetti.

Kaynak: AA