Irak, Misir Ve Ürdün Arasindaki 3'Lü Zirve Tamamlandi

Irak’in baskenti Bagdat’ta düzenlenen Irak, Misir ve Ürdün arasindaki 3’lü zirve, 3 ülke arasindaki isbirligini gelistirme yollari ve bölgesel gelismeler hakkinda ortak tavirla tamamlandi.

Irak, Misir Ve Ürdün Arasindaki 3'Lü Zirve Tamamlandi
Irak’in baskenti Bagdat’ta Irak, Misir ve Ürdün’ün katildigi 3’lü zirve toplantisi tamamlandi. Zirve sonrasi yapilan ortak açiklamada, her 3 ülke arasindaki iliskileri gelistirme yollari vurgulandi. Irak’in bölgesel güvenligi saglamak için oynadigi dengeli diplomatik çabalarinin övgüyle karsilandigini aktaran açiklama, Irak’in terör örgütü DEAS ile mücadelesinin bölgede istikrari saglamakta önemli etkisi oldugu belirtildi.

Irak hükümetinin ekonomik reformlarini memnuniyetle karsilaya Misir ve Ürdün, Irak’ta önümüzdeki Ekim ayinda yapilmasi öngörülen seçimlerin basarili geçebilmesi için her türlü destegi vermeye hazir olduklarini bildirdiler.

Filistin halkinin mesru haklarini saglayan, baris ve adaletin saglanmasi için çabalarin harcanmasi gerektigini vurgulayan Irak, Misir ve Ürdün liderleri, baskenti dogu olan Kudüs Filistin devletinin kurulmasi için Filistin halkinin taleplerinin yerine getirilesini aktardilar.

Terörle mücadele konusunda her 3 ülke arasinda güvenlik ve istihbarat isbirligi konusunda koordinasyonun saglanmasinin önemini vurgulayan her 3 ülkenin liderleri, ekonomik alanda ise Irak - Ürdün arasindaki Ortak Ekonomik Kenti projesinin baslatilmasi için gereken adimlarin atilmasi gerektigi vurgulandi.

Üç ülke arasinda elektrik, dogalgaz ve petrol alanlarindaki projelerin hayata geçirilmesi gerektigini belirten ortak açiklama, Irak’in Basra kentinden Ürdün’deki el-Akebe Limanina uzanan Arap Petrol Tasima Hatti’nin projesinin baslatilmasi gerektigi vurgulandi.

Misir’dan Irak’a 30 yil sonra ilk kez cumhurbaskani düzeyinde ziyaret

Misir Cumhurbaskani Abdulfettah Sisi, 3’lü zirveye katilmak üzere Irak’i 30 yil aradan sonra ziyaret eden ilk Misir Cumhurbaskani oldu.
Kaynak: İHA