Uzmanlardan Sinav Öncesi Ögrencilere Beslenme Önerileri

Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Nur Seda Güler, hafta sonu yapilacak Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS) öncesinde ögrencilere beslenme önerilerinde bulundu.

Uzmanlardan Sinav Öncesi Ögrencilere Beslenme Önerileri
YKS için geri sayim basladi.

Bu hafta sonu yüz binlerce aday üniversiteye girebilmek için sinava girecek. Sinav hazirliklari devam ederken, diyetisyenler de ögrencilere sinav öncesi beslenme konusunda uyarilarda bulundu. Beslenme ve Diyet Uzmani Nur Seda Güler, ögrencilerin sinava bir gün kala özellikle agir yemeklerden uzak durmalarini önerirken, protein degeri yüksek olan besinlerin tüketilmesi gerektigini belirtti.



“Agir beslenmemek gerekir”

Sinavdan bir gün önce agir beslenmemek gerektigini ifade eden Diyetisyen Güler, “Öncelikle sinava girecek ögrencilerimize basarilar diliyorum. Sinava hazirlanirken yemek yemek konusunda eskiden çok asiri sekilde okunmus pirinçler veya okunmus sekerler götürülüyordu. Hala o gelenekler var mi bilmiyorum ama seker anlik olarak enerji verir, dogru ama bir önceki günden kesinlikle agir beslenmemeleri gerekiyor. Çünkü hem midelerini hem metabolizmalarini yedikleri agir yemekleri sindirerek geçirmekle yormamalilar. Bunun yani sira ertesi günü heyecandan hazimsizlikta gelebilir. Çünkü stres faktörü beyin bagirsak bariyerini çok zorlayacaktir. Her zaman heyecanlandigimizda veya üzüldügümüzde direkt midemize bir agri girer. Birçok çocuk sabahlari karin agrisiyla kalkiyor” dedi.



“Protein agirlikli bir kahvaltiyi öneriyorum”

Diyetisyen Güler, protein agirlikli bir kahvalti önerdigini belirterek, “Bir önceki günden hafif yiyecekler tüketilmeli, izgara tarzi ama balik gibi, kirmizi et. Zeytinyaglilarin yaninda yogurt tüketebilirler. Bol su içsinler, sabah kalktiklarinda protein agirlikli bir kahvaltiyi öneriyorum. Hakiki bal tüketebilirler. Mutlaka kahvaltilarinda yumurta ve bal bulunsun. Ekmeklerini tüketirken de tam bugday ya da karabugday veya siyah ekmegi tüketmeleri onlara uzun süre tokluk saglayacagi için sinav süresince açlik veya mide kazintisina girmesinler diye çok iyi olacaktir. Beyaz ekmek biraz daha çabuk aciktirir” seklinde konustu.



“Bol su, findik, ceviz, yumurta tüketilmeli”

Diyetisyen Güler, bol su, findik, ceviz tüketilmesini önererek, “Bunun yani sira rafine seker almak ilk etapta çok dogru degildir. Hazir sekerler, sekerli çaylar, verilen küçük sekerleri hemen tüketmek anlik olarak bir enerji saglasa da kan sekeri çabuk yükselip düserse uyku hali de yapabilir. Bu yüzden daha protein agirlikli 2-3 yumurtali bir omlet ya da bir yemek kasigi bal, bol su ve yesillik, iki dilim de ekmek tüketerek sinava girerlerse daha iyi olur. Findik, badem, ceviz tüketilmelidir. Hafizalari zinde tutmak için özellikle ceviz çok iyi olacaktir. Bunlarin tuzsuz olmasi da çok önemlidir. Sinav esnasinda susuzluk olmasin diye özen gösterelim” diye konustu.

Kaynak: İHA