Su Ürünleri Ve Hayvansal Mamuller Sektörü 2023 Hedefini 1 Milyar Dolar Artirdi

Ihracat sektörlerinin büyük çogunlugu 2023 yili ihracat hedeflerini asagi yönlü güncellerken, Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü yukari yönlü revize ederek 1 milyar dolar artirdi.

Su Ürünleri Ve Hayvansal Mamuller Sektörü 2023 Hedefini 1 Milyar Dolar Artirdi
2023 yili için belirledigi 2,5 milyar dolar ihracat hedefini 3 yil önce tutturduklarini dile getiren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi Baskani Bedri Girit, 2023 yili ihracat hedeflerini 3,5 milyar dolara yükselttiklerini kaydetti.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birliginin Mali Genel Kurulu’nda konusan Girit, ihracatçilar olarak ülkeye sadece döviz kazandirmadiklarini, kurduklari dostluklarla Türkiye’nin uluslararasi iliskilerine de katki sagladiklarini anlatti.

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü olarak insanligin karsisina her gün üç ögün çiktiklarina isaret eden Girit, “Sabah kahvaltisinda yumurta, bal ve süt ürünleri; ögle yemeginde tavuk; aksam yemeginde ise balik seçenegini sunuyoruz. O nedenle pandemi sürecinden diger sektörlere nazaran daha az etkilendik. 2020 yilinda 2 milyar 450 milyon dolarlik ihracat yaptik. 2021, 2022 ve 2023 yillarinda gerçeklestirecegimiz ihracat artisiyla 3,5 milyar dolar ihracat rakamina ulasacagiz” seklinde konustu.



Amerika’da Türk mutfagi ders olarak okutulacak

Ticaret Bakanliginin destegiyle Ege Ihracatçi Birlikleri bünyesindeki gida birliklerinin ABD pazarinda Türk gida ürünlerinin ihracatini arttirmak için TURQUALITY projesini hayata geçirdigine de deginen Girit, proje kapsaminda Türk su ürünleri dahil, Türk lezzetlerini ABD’li seflere ve satin almacilara tadim etkinlikleriyle tanittiklarini, Türk mutfaginin 5 yil süreyle Las Vegas Üniversitesi’nde müfredata girdigini, üniversitede okuyan seflerin Türk lezzetlerini ögrenerek mezun olacaklarini ve meslek hayatlarinda menülerinde yer vereceklerini bu sayede ABD’ye Türk gida ürünlerinin ihracatinin katlanarak artmasini hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründen çevreci ödül töreni

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi, Ege Ihracatçi Birliklerinin sürdürülebilirlik eksenli çalismalarina yesil ödül töreniyle destek verdi. Birlik, 2020 yilinda gerçeklestirdigi 983 milyon dolarlik ihracatin yüzde 78’ini gerçeklestiren 15 üyesinin ödüllerini fidan sertifikasi seklinde verdi. 15 firma adina bagislanan bin 800 fidanla Kinik’ta bir koruluk olusturuldu.

Ege Bölgesinin ihracatina 765 milyon dolarlik katki saglayan firmalarin fidan sertifikalari, Ege Ihracatçi Birliklerinde düzenlenen Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi’nin Genel Kurulu’nda düzenlenen törenle dagitildi.
Kaynak: İHA