Nikaragua Devlet Baskani Ortega, Gözaltina Alinan Muhaliflerin ABD Ajani Oldugunu Iddia Etti

Orta Amerika ülkesi Devlet Baskani Daniel Ortega, ülkede kasim ayinda yapilmasi planlanan seçimler öncesi gözaltina alinan muhalif isimlerin ABD ajanlari oldugunu öne sürdü.

Halka açik yapilan bir etkinlikte konusan Ortega, son dönemlerde gözaltina alinan politikacilarin masum olmadiklarini savunarak, muhalifleri ülkede ABD adina ajanlik faaliyetleri yürütmekle suçladi.

Ortega, rakiplerinin hükümete karsi darbe planlari yaptigini vurgulayarak, "Burada politikacilari yargilamiyoruz, adaylari yargilamiyoruz, burada ülkeye saldiran suçlulari yargiliyoruz, ülke güvenligine ve vatandasin hayatina kast ediyorlar. Rejim degisikligini kiskirtiyorlar, pesinde oldugumuz sey budur. Yasalarin emrettigi sekilde bunlar zamani gelince cezalandirilacak." ifadelerini kullandi.

Gözaltina alinan siyasilerin serbest birakilmasi çagrisinda bulunan ABD, Avrupa Birligi (AB) ve Amerikan Devletleri Örgütü'ne (OAS) tepki gösteren Ortega, "Onlari serbest birakmamizi söylüyorlar, bu saçmalikla ugrasmayi birakin. ABD'den, Kongre'yi bastiktan sonra gözaltina alinan 400 Amerikaliyi serbest birakmasini isteyecegiz, burada 20 kisi için bagirip duruyorlar." dedi.

- "Avrupa'da tutuklu siyasi mahkumlar var "

Ortega, Avrupa'da uyruklari nedeniyle tutuklu yüzlerce kisinin oldugunu belirterek, "Avrupalilara, göçmenlik nedeniyle ellerinde bulunan yüzlerce tutukluyu siyasi gerekçelerle serbest birakmalarini söyleyebiliriz, Avrupa'da tutuklu siyasi mahkumlar var. " diye konustu.

Ispanya'da tutuklu bulunan Katalan siyasilere de deginen Ortega, Avrupa'nin bu konuda suskun kaldigini ve tutuklu politikacilarin serbest birakilmasi için hiçbir çagri yapmadigini söyledi.

- Devlet baskanligi seçimleri öncesi gözaltilar

Nikaragua'da 7 Kasim'da yapilmasi planlanan seçimler öncesinde muhalif isimlerden Cristiana Chamorro "kara para aklamak" suçlamasiyla 3 Haziran'da tutuklanmisti. 1990 yilinda düzenlenen seçimlerde Ortega'yi maglup ederek Devlet Baskani olan Violeta Chamorro'nun kizi Cristiana Chamorro daha sonra ev hapsine gönderilmisti.

Devlet baskanligi seçimlerinde potansiyel muhalif adaylardan biri gözüyle bakilan Arturo Cruz Sequeira, "ihanet yasasi" kapsaminda 5 Haziran'da ABD seyahatinden döndügü sirada Managua Havalimani'nda gözaltina alinmisti.

Ayni sekilde aday olmayi düsünen muhalif isimlerden Felix Maradiaga ve Juan Sebastian Chamorro da gözaltina alinmisti.

ABD söz konusu isimlerin serbest birakilmasi çagrisinda bulunurken, ülkedeki muhalefet partileri, hükümetin seçimlerden önce korku havasi yaratmaya çalistigini ve "baskici bir saldiri" baslattigini iddia ediyor.

Ülkenin su anki Devlet Baskani 75 yasindaki Ortega'nin 4. dönem için yarismasi bekleniyor.

Kaynak: AA