Küresel Piyasalar Pozitif Seyrediyor

Küresel piyasalarda dün genel olarak açiklanan pozitif veriler ve ABD'de altyapi paketi konusunda anlasmaya varilmasiyla alis agirlikli bir seyir izlenirken, veri gündeminin nispeten hafifledigi haftanin son islem gününde Asya borsalari ve endeks vadelileri tarafinda pozitif havanin devam ettigi görülüyor.

Hafta basindan bu yana küresel piyasalarda Fed yetkililerinin enflasyon ve faiz artirim zamanlamasina iliskin "güvercin" ve "sahin" tutum arasinda gidip gelen yönlendirmeleri ile dalgalanan piyasalarda dün yogun veri gündemi takip edildi. Açiklanan veriler, ekonomik gidisata iliskin genel olarak olumlu bir görünüm ortaya koyarken, tahvil ve hisse senedi piyasalarinda azalan oynaklik dikkati çekti.

Dün ABD Baskani Joe Biden'in Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler ile Beyaz Saray'in, 1,2 trilyon dolarlik altyapi paketi konusunda anlasmaya vardigini açiklamasi da günün öne çikan ve ABD borsalarindaki pozitif havayi destekleyen bir gelisme oldu.

Öte yandan, Fed'in dün stres testine tabi tuttugu ABD'nin 23 büyük bankasinin "stres testi"ni geçtigini duyurmasi ile New York borsasinda kapanisa yakin banka hisselerinde alimlar güçlendi. Stres testini geçen bankalar için Fed'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin baslangicinda uyguladigi hisse geri alimlarini askiya alma ve temettü ödemelerinde sinirlamalar 30 Haziran'da sona erecek.

Fed yetkililerinden ise çeliskili açiklamalar gelmeye devam ederken, Fed Dallas Baskani Robert Kaplan enflasyonda yukari yönlü risk gördügünü belirterek, "Fed, enflasyon risklerini yönetmek için varlik alimlariyla ekonomiye verdigi destek konusunda gerekeni daha geç yerine daha erken yapmali." dedi. Fed New York Baskani John Williams ise ABD ekonomisinin hala maksimum istihdamdan uzak oldugunu ve faiz oranlarini degistirme zamaninin gelmedigini söyledi.

Makroekonomi tarafinda dün ABD'de açiklanan verilere göre, ülkede ilk kez issizlik maasi talebinde bulunanlarin sayisi, 19 Haziran ile biten haftada önceki haftaya kiyasla 7 bin kisi azalarak 411 bin oldu. Ülke ekonomisinin yüzde 6,4 büyüdügü ilk çeyrekte, çekirdek kisisel tüketim harcamalari yüzde 2,5 artisla beklentiler dogrultusunda gerçeklesti. ABD'de mayis ayinda dayanikli mal siparisleri yüzde 2,3 artisla, öncü dis ticaret açigi da 88,1 milyar dolarla öngörülerin altinda kaldi.

Bu gelismelerin ardindan New York borsasinda endeksler günü yükselisle tamamladi. Dow Jones endeksi yüzde 0,95 deger kazanirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,58 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,69 yükselerek rekor seviyeden kapandi. Dolar endeksi son iki gündür 91,5-91,9 dar bandinda seyreden hareketine bugün de devam ederken, ABD'nin 10 yillik tahvil faizleri yüzde 1,50'nin hemen altinda yatay seyrediyor.

Avrupa tarafinda dün Ingiltere Merkez Bankasi'nin (BoE) politika faizi ve varlik alim programinda degisiklige gitmemesi ve Almanya'da Ifo Is Dünyasi Endeksi'nin haziranda 2,6 puanlik artisla 101,8'e yükselmesinin ardindan alis agirlikli bir seyir izlendi. Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,51, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,86 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,22 artis kaydetti. Avro/dolar paritesi ise dünkü 1,19 seviyelerindeki yatay hareketini bugün de sürdürüyor.

ABD ve Avrupa borsalarindaki pozitif havanin bugün Asya tarafinda da devralindigi görülürken, kapanisa yakin Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,8 ve Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7 yükseldi.

Yurt içinde, dün Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,60 deger kazanarak 1.410,79 puandan tamamladi. Dolar/TL paritesi ise dün 8,63-8,71 bandinda hareket etmesinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,70 seviyelerinde dengelendi.

Almanya Basbakani Angela Merkel, Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi'nin ilk gün görüsmelerin ardindan yaptigi açiklamada, Türkiye ile Gümrük Birligi'nin güncellenmesine iliskin çalismalara devam edecegini söyledi. Zirvede, AB Komisyonu'nun Türkiye ile göç mutabakatinin ne sekilde uzatilabilecegine iliskin bir rapor verdigini ve kabul edildigini anlatan Merkel, bunun 3 milyar avro ek fon ile ilgili oldugunu bildirdi.

Diger taraftan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan da Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile telefonda görüstü. Türkiye-Rusya iliskileri ve bölgesel gelismelerin degerlendirildigi görüsmede, Rusya'nin Türkiye ile hava ulasimini yeniden baslatma karari ve Rus asisi Sputnik V tedarikinin baslamasi gibi konular ele alindi.

Analistler, Fed yetkililerinden çeliskili açiklamalar gelmeye devam etmesine karsin tahvil ve hisse senedi piyasalarinda oynakligin azaldigini belirterek, dün küresel çapta olusan pozitif havanin bugün Asya borsalari ve endeks vadelileri tarafinda devam ettigini söyledi.

Bugün yurt içinde veri gündeminin sakin oldugunu, yurt disinda ise ABD'de kisisel gelir ve harcamalar ile Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin takip edilecegini aktaran analistler, devam eden Avrupa Birligi Liderler Zirvesi'nden ve Fed yetkililerinden gelecek açiklamalarin da gündemin odaginda bulundugunu kaydetti.

Analistler, teknik açidan BIST 100 endeksi için 1.400 puanin destek, 1.420 puanin ise direnç olarak izlenecegini kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

15.30 ABD, mayis ayi kisisel gelir ve harcamalar

15.30 ABD, haziran ayi Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

Kaynak: AA