Kiz Kulesi Özgün Haline Yeniden Kavusacak

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy: 'Bakanlik olarak Kiz Kulesi'nin isletmesini geri aldik. Tekrar özgün haline geri getirecegiz. Çalismayi yapmadan önce de internetten kamuoyuyla yapilacak islemleri paylasacagiz' '(Salgin) Basarili bir sekilde, asilamayla, sabirli, kontrollü bir sekilde buraya kadar el birligiyle geldik, bundan sonra da el birligiyle atlatacagiz'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Kiz Kulesi'ne özgün halini yeniden kazandiracaklarini belirterek, "Çalismayi yapmadan önce de internetten kamuoyuyla yapilacak islemleri paylasacagiz." dedi.

Habertürk TV'de Haber Özel Programi'na katilan Ersoy, güvenli turizm önlemleri, turizm politikasi, asilama, Atatürk Kültür Merkezi, Kiz Kulesi ve Sümela Manastiri'nda devam eden çalismalarla ilgili bilgi verdi.

Geçen yilki 16 milyon turist sayisinda bu yil yüzde 50 artis olabilecegini ve yaklasik 25 milyon turist hedeflediklerini dile getiren Ersoy, "Gönlümden 30 milyon turist geçiyor. 23 milyar dolardan fazla turizm geliri hala yakalanmasi mümkün olan bir hedef. Sektör temsilcileriyle biz bu hedefe hala inaniyoruz. Bu hedefi yakalamak için ne gerekiyorsa azimle yapiyoruz." ifadelerini kullandi.

Ersoy, salginla ilgili ise sunlari söyledi:

"Pandemi çok hassas bir konu. Matematikle, bilimsellikle, sayilarla yönetilen bir konu. Biz de Bilim Kurulu'nun aldigi kararlara uyumlu bir sekilde devam etmek durumundayiz. Her yerde asamali bir düzenleme yapmak zorundayiz. Denedigimiz kötü deneyimler var. Sonuçlarini görüyoruz ama simdi basarili bir sekilde, asilamayla birlikte, sabirli, kontrollü bir sekilde buraya kadar el birligiyle geldik, bundan sonra da el birligiyle atlatacagiz. Bizim istegimiz bu sefer geri dönüsü olmayan bir normallesme yasamak."

Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi'nin çok geç kuruldugunu ama bugüne kadar çok basarili islere imza attigini aktaran Ersoy, bakanligin her ay yüksek ziyaretçi sayisina ulasan "Go Turkey" ve "Filming in Turkey" sitelerinin de yakin zamanda "Altin Örümcek Internet Ödülü" aldigini animsatti.

www.goturkey.com adresinde 81 kent hakkinda 10 dilde yayin yapildigini da belirten Ersoy, "Amacimiz 2023'e kadar 81 vilayete turizmi yaymak. Her vilayetin kendisiyle ilgili turizm potansiyelini nasil ön plana çikaracagini onlari egiterek ögretiyoruz. Bundan sonra çok daha hizli yol alacagiz." dedi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde çalismalarin hizla devam ettigini, 29 Ekim'de açilisini yapacaklarini kaydeden Ersoy, merkezde çok amaçli birçok alan olusturulacagini, Kültür Sokagi'nin 24 saat aktif olacagini belirtti.

- "Kiz Kulesi'nin Gözünden Istanbul"

Ersoy, Kiz Kulesi'ne iliskin sunlari söyledi:

"1995-2000 yillari arasinda ihaleyle bir isletmeye verilmis ve yeme-içme yeri haline getirilmis. Orijinal görüntüsünden de farkli bir görüntüye getirilmis. Biz bununla ilgili 'Kiz Kulesi'nin Gözünden Istanbul' diye bir proje baslattik. Önümüzdeki ayin sonu itibariyle inovasyon ve restorasyon çalismasina basliyoruz. Bunu yaparken de koruma ve restorasyon konusunda çok önemli bir isim olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay'la çalisiyoruz. Mimari olarak da Aga Han Ödüllü Han Tümertekin'le beraber çalisiyoruz. Biz Bakanlik olarak buranin isletmesini geri aldik. Tekrar özgün haline geri getirecegiz. Çalismayi yapmadan önce de internetten kamuoyuyla yapilacak islemleri paylasacagiz. Insallah 2022 Nisan ayina yetistirecegiz."

Sümela Manastiri'ni 1 Temmuz'da ziyarete açacaklarini anlatan Ersoy, "Çok zorlu bir süreç geçirdik. Yukaridan taslar, kayalar akiyordu. Asama asama kapatip, kontrollü bir sekilde açip, tekrar kapattik. O kadar zorlu bir cografyada, zor bir iklim altinda çalisiyoruz ki, 25-30 kisilik endüstriyel dagci dedigimiz bir ekip bazi kayalari sabitliyor, bazi kayalari kontrollü bir sekilde aliyor. Bazi kayalar üzerine özel çelik aglar geriyorsunuz. Böyle bir süreçten geçtik. Çok sükür tamamlandi. Bugüne kadar kapaliyken hiç ziyaretçi almayan bir bölüm vardi. Oranin da restorasyonunu tamamladik. 1 Temmuz'da açiyoruz." degerlendirmesini yapti.

Ersoy, sözlerini, "Bodrum Kalesi'nin de restorasyonunu tamamladik ve hiç görülmeyen yerlerini açtik. Sirayla hizli bir sekilde restorasyon çalismalarini yapiyoruz." diye tamamladi.
Kaynak: AA