Kdz. Eregli Belediyesi, 15 Köye Ve OSB'ye Su Verecek

Zonguldak’in Eregli Ilçe Belediyesi tarafindan su sorunu yasayan köylerin su ihtiyacinin karsilanmasi ve Organize Sanayi Bölgesi’ne su saglanmasini içeren iki ayri protokol Belediye Baskani Halil Posbiyik ile Kaymakam Ismail Çorumluoglu tarafindan imzalandi.

Kdz. Eregli Belediyesi, 15 Köye Ve OSB'ye Su Verecek
Kdz. Eregli Belediyesi ile Kdz. Eregli Kaymakamligi arasinda 15 köye ve Organize Sanayi Bölgesi’ne su verilmesini içeren 2 ayri protokol imzalandi.

Eregli Ögretmenevi’nde düzenlenen imza törenine Kaymakam Ismail Çorumluoglu ve Belediye Baskani Halil Posbiyik ile Il Genel Meclisi Baskani Necdet Karaveli, AK Parti Ilçe Baskani Saffet Bozkurt, MHP Ilçe Baskani Rahman Demirtürk, CHP Ilçe Baskan Yardimcisi Yildiray Arslan, Iyi Parti Ilçe Baskan Yardimcisi Hasan Demircan, CHP ve AK Parti Il Genel Meclis Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri ile OSB, Il Özel Idaresi ve Köylere Hizmet Götürme Birligi temsilcileri katildi.

Protokolün pandemi dolayisiyla geciktigine vurgu yapan Kaymakam Ismail Çorumluoglu imza töreninde yaptigi açiklamada, “Organize Sanayi Bölgesi’nin malumunuz, elektrigi ciddi meyanda çözüldü, bundan gelecek dönemde, on yil içinde OSB’de elektrik sorunumuz olmayacak. Büyük bir trafo kuruldu, yaklasik 26 milyon lira para harcandi. Gaz sorunumuz da yok. Gaz da bizden önceki dönemde dösenmis. OSB’de tek bir eksikligimiz vardi, bu da su meselesiydi. Mevcut Alapli Belediyesi’nden suyumuzu aliyoruz. Fakat Alapli’daki baraj bitmediginden, zaman zaman oradan su almakta ve suyu basmakta sikinti yasiyorduk. Çünkü meyil olarak basmada bazi sikintilarimiz vardi. Dolayisiyla biz de OSB’ye bir yatirimci geldiginde, su eksigimiz var, bu eksigimiz var diye yatirimci her seyi soruyordu. Bu meseleyi de onlara çözdük diyebilmek için belediye baskanligimizla görüstük. Belediye Baskanligimiz da OSB’ye en yakin hattan, su vermeyi kabul etti, buna iliskin bir protokol için karsilikli arkadaslarimiz görüstüler, oradan suyumuzu alacagiz. Bu tabii ki OSB menfaatine bir is oldugu için bunu istedik" dedi.



Posbiyik: “Türkiye’de bunun baska örnegi yok”

Karadeniz Eregli Belediye Baskani Halil Posbiyik da törende yaptigi konusmada, köylere su götüren baska bir belediye örneginin Türkiye’de olmadigini belirterek söyle konustu:

“Projelere baslarken, benim en büyük kivancim, nasil dogalgazda, sahili yapmada birtakim projelere imza attiysam, su projelerine de 2000 yilinda Enerji Bakani Zeki Çakan döneminde basladim. Önce barajdan alti kilometrelik isale hattini yaptirdim, sonra su aritma tesislerinin projelerini imzaladik. Bu benim yasadigim sürece en çok mutluluk duydugum olaylardan bir tanesidir. Çünkü öyle bir asamaya geldik ki, sadece sehri beslemek degil, ayni zamanda OSB’yi, ayni zamanda köyleri beslemeye basladik. Türkiye’de örnegi yoktur. Büyük sehirler hariç. Büyük sehirlerde köyler zaten mahalle olmustur, çöpünü de toplar, suyunu da verir. Ama il olan belediyelerde, merkez ilçe olan belediyelerde köylere su gönderen ikinci bir belediye Türkiye’de yoktur.

OSB’ye verdigimiz sudan, köylere verdigimiz sudan parasal bir beklentimiz falan yok. Sadece sosyal olaylar. Kaymakamimizla bu konularda çok etkili çalismalar yapiyoruz. Kendimizi devlet olarak görüyoruz, biz de devletin parçasiyiz. Sadece sosyal bir olay yaratmaya çalisiyoruz. OSB’den teklif geldiginde hemen Nuri Tekin’i aradim, ‘Arkadas suyu benden istiyorlar,’ dedim. ‘Su senin için önemli’ dedim. ‘Abi benim için önemli’ dedi.

‘Ama istiyorlar, zorlarlarsa mecburum’ dedim. Köylere su verecegim diye bir derdim yok ama biz sosyal belediyecilik yapiyoruz. OSB yönetimi ile yapilan görüsmeler sonucu, OSB yönetimince talep edilen içme ve kullanma suyu temini konusunda anlasmaya varildi. Yapilacak çalismalar dört maddede birikiyor. Bes bin metre isale hatti yapilacak. 1100 metreküp kapasiteli su terfi deposu yapilacak. Bin metre terfi hatti yapilacak, otomasyonla sistemi kontrol edecegiz. Bu kapsamda kullanilacak malzeme, boru, vana, fitting ve diger malzemeler OSB yönetimince alinacak. Belediye su ve kanalizasyon isleri müdürlügü ekipleri isçiligini yapacak. Anlasmamiz bu.

Yine su terfi istasyonu belediyemiz kontrolünde yapilacak. Ayni zamanda kurulacak otomasyon sistemiyle depolardaki su seviyeleri anlik kontrol edilecek. Bu çalisma sonucunda OSB’ye aylik 20 bin metreküp su verecegiz. Bu çalismayla birlikte OSB yönetimi tarafindan belediyemize bir adet lastik tekerlekli kazici-yükleyici is makinesi de bedelsiz olarak verilecektir. Uzun zamandan beri kaymakamimizla aritma tesislerimizden köylere su verme konusunda görüsüyoruz. Çayirli’ya depoyu yaptilar, hatlari çekmeye basladilar. Biz de branslari hazirladik. Abdi Köyü, Bakirlik Köyü, Çayirli Köyü, Danismentli köyü, Dedeler Köyü, Esenler Köyü, Gebe, Halasli, Isikli, Imranlar, Osmanlar, Pembeciler, Rusenler, Yunuslu, Zindancilar köylerine su vermeye karar verdik. Belediyemiz ve köylere hizmet götürme birligi arasindaki protokolle, yaklasik 15 beldemize belediye içme suyu hattindan verecegiz. Protokol çerçevesinde özel idare tarafindan gerekli altyapi sistemleri yapilarak, belediyemize ait isale hattindan 15 köy beslenecektir. Bedeli her ay yapilacak faturalandirma ile köylere hizmet götürme birliginden tahsil edilecektir. Metreküpünden bir lira para alinacak. Tamamen bir sosyal yardim olayi. Anlayisimiz, köylerimiz bizim dedik, su vermeye karar verdik. Köylerimizdekilerin, ayni sehirde yasayanlar gibi, saglikli, aritilmis su içecek. Aritma tesislerinde kimya mühendisleri, kimyagerler var. Nasil içme suyunu Baglik Mahallesindeki vatandas içiyorsa, Abdi’de, Esenler’de, Gebe’de, Halasli’da vatandasimiz ayni suyu içecek. Köylerimiz büyük sikinti çektiler, bunu en iyi ben bilirim. Sayin kaymakamimiz tankerle su dagittilar ama benden de tanker istiyorlardi. Özellikle yaz aylarinda su sifir oluyor. Il Genel Meclisi üyelerimiz bunu iyi bilir. Vicdanimiz sizliyordu, insallah bunu kaldirmis olacagiz.”

Suda yasanan koku sorunu giderilecek

Baskan Posbiyik, “Burada bir müjde daha vermek istiyorum. Bu aritma tesisleri yapilirken, ozon testi yapilmamis. DSI bölge müdürlügüyle yaptigimiz görüsmeler sonucunda Içme suyu aritma tesislerimize ilave ozon tesisi yapmak konusunda mutabik kaldik. Uzun zamandir bununla ugrasiyoruz. Görüsmeler neticesinde projeyi kendimiz hazirladik belediye olarak. Bölge müdürlügüne sunduk, bu proje DSI Genel Müdürlügünden yatirim onayi aldi. Son gelen haberlerle de bütçesi çikarak ihale onayi verildi, DSI Bölge müdürlügünde ihalesi hazirlaniyor, yakinda baslayacak. Buradan belki rakam söylemek dogru olmak ama projenin büyüklügünün bilinmesi bakimindan on milyon lira civarinda oldugunu söyleyebiliriz. Ozon tesisinin kurulmasiyla, suyumuzda kuraklik döneminde ortaya çikabilecek koku, tat, renk gibi kalite bozulmasinin önüne tamamen geçilmis olacak. Özellikle Eregli halki adina, bu tesisin planlanmasi için DSI Bölge Müdürü Ibrahim Yaroglu, bölge müdür yardimcilarina, içme suyu ve yatirim sube müdürü Eregli halki adina sükranlarimi sunuyorum.” Dedi.

Karaveli: “Derdimiz, memleketimize hizmet edebilmek”

Il Genel Meclisi Baskani Necdet Karaveli de törende yaptigi konusmada Il Genel Meclisi’nin çalismalari hakkinda bilgi verdi ve sunlari kaydetti:

“Ilerleyen zamanlarda bizim en büyük sikintilarimizin su ile ilgili olacagi kesindir. Çalismada emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Biz Il Özel Idaresi ve Il Genel Meclisi olarak Eregli’deki çalismalarimizi sürdürüyoruz. Ilerleyen zamanlarda su birligi kurma çalismamiz olacak. Devaminda DSI bölge müdürlügümüzün imkanlari ve devletimizin yatirimlarindan yararlanmaya çalisacagiz. DSI’nin yaptigi barajdan hem köylerimizin, hem OSB’mizin bundan sonra su kullanabilecek olmasi sevindirici bir sey. Devaminda bizim bu bölgede yaptigimiz göletlerin de içme suyu noktasinda degerlendirilmesi konusunda Kastamonu bölge müdürlügünde gerekli istisareler yapildi. Insallah önümüzdeki dönemde Eregli bölgesi yapilan göletlerden de su kullanmaya devam edecek.

Eregli’nin köyleri bizim için çok önemli, gerek yatirim anlaminda, yol ve ulasim hizmetleri noktasinda, gerekse içme suyu çalismalari devam edecek. Bir yandan da bölgemizdeki dogal güzellikleri turizme kazandirmamiz noktasinda insallah önümüzdeki dönemde Kireçlik bölgesinde bir yatirimimiz olacak. Su anda 2021 yili il özel idare bütçesinde belli bir kaynak var, bu kaynagi daha da arttirarak oranin turizme kazandirilmasi saglanacak, devaminda da Kayalidere selalelerinde bir çalismamiz olacak.”

Her iki projeye iliskin protokol konusmalarin ardindan Kaymakam Çorumluoglu ve Belediye Baskani Posbiyik tarafindan protokol imzalandi.
Kaynak: İHA