Damla Sulama Sistemiyle Çeltik Üretiminde Yüzde 60 Su Tasarrufu Saglanmasi Hedefleniyor

Edirne Tarim ve Orman Müdürü Atilla Bayazit: 'Tarimsal kurakligin en etkili silahi damlama sulama. Biz bu sekilde suyu kontrol altinda tutarak kurakliga karsi da mücadele etmis oluyoruz'

Edirne'de hayata geçirilen "Damla Sulama Yöntemi ile Çeltik Yetistiriciliginin Yayginlastirilmasi Projesi" kapsaminda yüzde 60 su tasarrufu saglanmasi amaçlaniyor.

Ülkenin çeltik ihtiyacinin yarisina yakininin karsilandigi Edirne'de, engebeli ve egimli arazilerin çeltik tarimina kazandirilmasi ve su tasarrufu saglamak amaciyla baslatilan "Damla Sulama Yöntemi ile Çeltik Yetistiriciliginin Yayginlastirilmasi Projesi" kapsaminda 32 üreticiye yüzde 75'i hibeli toplam 20 bin 320 kilogram sertifikali çeltik tohumu dagitildi, 930 dekarda ekim yapildi.

Edirne Tarim ve Orman Müdürü Atilla Bayazit, merkeze bagli Karakasim köyünde damla sulama yöntemiyle ekim yapilan arazide üreticilerle birlikte incelemede bulundu.

Bayazit, gazetecilere yaptigi açiklamada, damla sulama yöntemiyle çeltik ekiminin birçok avantaji oldugunu söyledi.

Geleneksel yöntemlerle çeltik ekimi yerine hububat ekimi tarziyla tohumun toprakla bulustugunu anlatan Bayazit, "Bu tarlamizda üreticimiz çeltikten önce yulaf ekmisti. Yulafi hasat ettikten sonra çeltigi ekti. Bildiginiz gibi klasik yöntemle çeltik üretiminde, çiftçilerimiz arazilerine herhangi bir ürün ekmiyor. Bu yöntemle münavebeli ekim yapilabiliyor." dedi.

Geleneksel yöntemle ekimde çeltigin bol suya ihtiyacini oldugunu animsatan Bayazit, damla sulama yönteminin önemli miktarda su tasarrufu saglayacagini ifade etti.

Su tasarrufunun önemine isaret eden Bayazit, "Suyu iyi kullanmamiz lazim. Bu sistemde dekara yaklasik 800-1000 ton kadar bir su harcanmaktadir. Bu da bize yüzde 60 ve üzerinde su tasarrufu saglamaktadir. Tarimsal kurakligin en etkili silahi damlama sulama. Biz bu sekilde suyu kontrol altinda tutarak kurakliga karsi da mücadele etmis oluyoruz." dedi.

Üretici Ersan Firtina ise 36 yildir geleneksel yöntemlerle çeltik ekimi yaptigini ilk kez denedigi damla sulama yönteminin su tasarrufuna katki sagladigini dile getirdi.

Damla sulama yönteminin üreticiler için kolaylik oldugunu aktaran Firtina, "Çeltik ekiminin yapilamayacagi bayir alanda, suyun daha az oldugu alanda ekim gerçeklestirdik. Bugday ve ayçiçegiyle kiyaslayacagiz. Verimin iyi olacagini ve getirisinin iyi olacagini düsünüyoruz." diye konustu.

Kaynak: AA