Afgan Liderler, Pentagon'da Afganistan'in Gelecegini Ele Aldi

Afganistan Cumhurbaskani Esref Gani ve Milli Uzlasi Yüksek Konseyi Baskani Abdullah Abdullah, ülkelerinin gelecegini görüsmek üzere Pentagon'da Savunma Bakani Lloyd Austin ile bir araya geldi.

ABD güçleri Afganistan’dan çekilirken Gani ve Abdullah, Washington’da temaslarda bulundu.

Gani ve Abdullah, ABD Baskani Joe Biden ve çok sayida Kongre üyesinin yani sira Savunma Bakani Austin ile de bir araya geldi.

Pentagon’daki toplanti öncesinde basina kisa açiklamada bulunan Austin, ABD’nin Afganistan'in güvenligine, istikrarina ve müzakere edilmis bir çözüm arayisina önemli ölçüde yatirim yaptigini vurguladi.

Austin, “ABD, Afgan ulusal savunma ve güvenlik güçlerine güvenlik yardimi saglamaya devam etmeye kararlidir.” dedi.

NATO semsiyesi altinda ülkede sürdürülen Kararli Destek Misyonu sona erdiginde ABD’nin Afganistan ile yeni bir askeri iliski kuracagini belirten Austin, “Afgan hükümeti ve Afgan ordusuyla ortaklik yapmaya ve ortak hedefimiz için yeni ve farkli bir sekilde çalismaya devam edecegiz.” diye konustu.

- “ABD’nin Afganlari yalniz biraktigina dair anlati tamamen yanlis”

Cumhurbaskani Gani de konusmasinda ülkesinin savastan barisa geçis yaptigina ve bunun etkilerinin ne kadar derin olacagina dikkati çekti.

Kongre ile yaptigi görüsmelerde ABD güçlerinin geri çekme kararina saygi duydugunu kaydeden Gani, “Afganistan, ABD ile yeni bir ortaklik asamasina geçiyor. ABD’nin Afganlari yalniz biraktigina dair anlati tamamen yanlis. Birlikte çok seyimiz var. Birlikte sevgimiz var ve birlikte basaracagiz.” degerlendirmesinde bulundu.

Gani, Afganistan'da yasanan süreci ABD iç savasina benzetti ve ülkesinin tipki eski ABD Baskani Abraham Lincoln’ün 1861’de kusatma altindaki Washington’i alarak ülkesini kurtardigi gibi bir dönemece girdigini söyledi.

Afganistan’da cumhuriyet rejimine önemli bir destegin söz konusu oldugunu kaydeden Gani, “Sorunlarimiz artik operasyonel ve sonunu görebildigimiz sorunlar, prensip sorunlari degil. Bunlar süreç meseleleridir.” dedi.

Afgan hükümetinin, ABD ordusunun çekilmesinden sonraki alti ay içinde düsebilecegi iddialarina iliskin soru üzerine Gani, gülümseyerek, "Bu tür birçok tahmin yapildi ve hepsinin yanlis oldugu kanitlandi.” yanitini verdi.

Kaynak: AA