Afgan Genç Hayallerini Türkiye'de Gerçeklestirmek Istiyor

Afganistan vatandasi Ayed Muhammed Mousa: 'En büyük hayalim doktor olmakti. Aldigim güzel egitim ve ögretmenlerimin destegiyle liseyi birinci olarak bitirdim. Üniversite sinavinda hemsirelik bölümünü kazandim. Ama hayalimden vazgeçmedim' 'Kendimi Türkiye'ye borçlu hissediyorum, doktor olunca ben de hizmet ederek bu borcumu ödeyecegim'

GÖKHAN ZOBAR - HAKAN SAHIN - Yasadisi yollardan Avrupa'ya gitmek isterken sinirdan dönen Afgan Ayed Muhammed Mousa, hayallerini Türkiye'de gerçeklestirmek istiyor.

Afganistan'dan göç eden bir ailenin çocugu olarak Iran'da dünyaya gelen 19 yasindaki Ayed Muhammed Mousa, ailesiyle daha iyi sartlarda yasamak için 2017 yilinda Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçmeye karar verdi.

Iran'dan yasa disi yollardan Türkiye'ye geçmeye çalisan aileden yalniz Mousa ülkeye giris yapti. Anne ve babasini dogdugu topraklarda birakmak zorunda kalan Ayed Muhammed, Edirne'den Yunanistan'a geçmek isterken sinir birlikleri tarafindan yakalandi.

Ayed Muhammed için Avrupa hayalleri Edirne'de son bulsa da kendisi için yeni bir sayfa açildi, yeni umutlar yesermeye basladi.

Refakatsiz Çocuklar Yönergesi uyarinca Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügüne teslim edilen Mousa, çocuk evleri sitesine yerlestirildi.

Edirne'deki ilk yilini Türkçe kursuna giderek geçiren Muhammed, ertesi yil 11. sinif ögrencisi olarak 80. Yil Cumhuriyet Anadolu Lisesinde Türkiye'deki egitim hayatina basladi ve devaminda okulunu birincilikle tamamladi. Ardindan üniversite sinavina giren Ayed Muhammed Ege Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölümünü kazandi.

Salgin nedeniyle uzaktan egitim modeliyle bölümünün ilk yilini basariyla tamamlayan Ayed Muhammed, seneye tekrar girecegi sinavla "tibbiyeli" olmak istiyor.

Ayed Muhammed, AA muhabirine, 2017'de hayatinin nasil degistigini anlatti.

Türkiye'de ilk olarak Türkçe kursuna gittigini, kursla birlikte hayatinin da yavas yavas degismeye basladigini aktaran Muhammed, lise egitimini de basariyla tamamladigini söyledi.

Türkiye'de olmaktan duydugu memnuniyeti dile getiren Muhammed, Müslüman bir ülkede hayallerini gerçeklestirmeye baslamanin sevincini yasadigini aktardi.

- "Bu güzel ve misafirperver insanlara hizmet etmek istiyorum"

"Edirne'de iyi ki yakalanmisim. Çünkü burada bunu anladim ki Müslüman bir ülkede de hayallerime ulasabiliyormusum." diyen Ayed Muhammed, söyle devam etti:

"En büyük hayalim doktor olmakti. Aldigim güzel egitim ve ögretmenlerimin destegiyle liseyi birinci olarak bitirdim. Üniversite sinavinda hemsirelik bölümünü kazandim. Ama hayalimden vazgeçmedim, önümüzdeki sene bir kez daha sinava girecegim. Burada bana verilen imkanlardan dolayi kendimi Türkiye'ye borçlu hissediyorum, doktor olunca ben de hizmet ederek bu borcumu ödeyecegim. Her zaman benim yanimda oldular, bana sahip çiktilar."

- "Kimse nerede dogacagini seçemiyor"

Ayed Muhammed bir zamanlar endiseli sekilde geldigi Edirne'de artik kendi memleketi gibi gezip dolastigini, kitap okuyup, sosyal aktivitelere katildigini anlatti.

Türkiye'de bulundugu için mutlu oldugunu vurgulayan Ayed Muhammed, "Kimse nerede dogacagini seçemiyor. Ama ben seçebilecek olsaydim Türk vatandasi olmayi seçerdim. Su anda en büyük hayalim de o. Türk vatandasi olmak ve doktor olduktan sonra bu ülkeye hizmet etmek ve ailemi de yanima alabilmek. Evden çikarken hayalimiz Avrupa'da yasamakti. Allah böyle nasip etti ve en güzeli, dogrusu bu oldu." diye konustu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürü Bilgin Özbas de Türkiye'ye geldiginde tek kelime Türkçe bilmeyen Ayed Muhammed'in dil ögrenerek liseden birincilikle mezun oldugunu ifade etti.

Ayed Muhammed'e egitim için gerekli tüm desteklerin verildigine isaret eden Özbas, sunlari kaydetti:

"Onun basarisindan biz de gurur duyuyoruz. Bundan sonraki süreçte de Türkiye'de kalmak, Türk vatandasi olmak istedigini belirtiyor. Böyle bir gence sahip oldugumuz için mutluyuz. Basta Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan ve Bakanimiz Derya Yanik olmak üzere bizlere bu imkanlari saglayan herkese çok tesekkür ediyoruz."
Kaynak: AA