'Uzun Yola Çikmadan Önce Araç Bakimi Yaptirilmali' Uyarisi

Auto King: 'Periyodik bakim zamani gelmemisse bile uzun yola çikmadan önce basta araç sivilari olmak üzere fren sistemi, klima ve lastiklerin gözden geçirilmesi gerekiyor'.

Türkiye Otomobil Bakim Dernekleri Federasyonu (TOBFED) üyesi Auto King, periyodik bakim zamani gelmemisse bile uzun yola çikmadan önce basta araç sivilari olmak üzere fren sistemi, klima ve lastiklerin gözden geçirilmesi gerektigini belirtti.

Auto King'den yapilan açiklamada, okullarin kapanmasi ve tatil sezonunun açilmasiyla tatil bölgelerine akinin basladigi belirtilerek, özel araçlariyla uzun seyahate çikacak sürücülere hem can güvenliklerini hem de araçlarini koruyacak önerilerde bulunuldu.

Açiklamada, sürücülerin uzun yola çikmadan önce araçlarinin bakimini mutlaka yaptirmasi gerektigi aktarilarak, "Periyodik bakim zamani gelmemisse bile uzun yola çikmadan önce basta araç sivilari olmak üzere fren sistemi, klima ve lastiklerin gözden geçirilmesi gerekiyor." denildi.

Periyodik bakim isleminin aracin ömrünü uzattigi ve araç içindekilerin can güvenligini sagladigina dikkati çekilen açiklamada, "Seyahat öncesi çok düsük bir bütçe ve çok kisa bir zamanda yaptirabileceginiz mini bir bakim, hem caniniza hem de araciniza gelebilecek zararlarin önüne geçecegi gibi yakit tasarrufu da saglar." ifadesi kullanildi.

Salgin döneminde otomobillerin mekanik aksamlari kadar iç kisminin da önemli hale geldigi vurgulanan açiklamada, su uyarilarda bulunuldu:

"Sicaklarin iyice artmaya basladigi bu dönemde tatile gidecek aileler, araç içinde mutlaka klima kullanacaktir. Klimalarin sorunsuz çalismasi seyahat konforu açisindan önemlidir. Pandemi dönemindeyiz. Seyahate çikilacak araca daha önce virüs tasiyan bir yolcu binmisse aracin gözle görünmesi mümkün olmayan klima kanallarinda virüs olabilir. Bunun için en güvenli çözüm, uzun seyahat öncesi ozonla klima dezenfeksiyonudur. Normal sartlarda bile milyarlarca bakteri barindiran otomobil içlerinin hijyeni bu dönemde her seyden önemli hale gelmistir."

- Cep telefonu kullanmayin

Kaza istatistiklerinde sürücü kaynakli hatalarin son dönemde en önemli sebebinin direksiyon basinda cep telefonu kullanmak oldugu belirtilen açiklamada, "Direksiyon basindayken tek ilgilenmeniz gereken sey yoldur. Baska bir seye, özellikle cep telefonuna bakmaya basladiginiz an hem kendinizi hem de diger sürücüleri hayati tehlikeye sokuyorsunuz. Konusmaniz, mesaj atmaniz ya da sosyal medyaya bakmaniz gerekiyorsa en yakin duraklama noktasina kadar sabredin. Unutmayin ki bir saniyelik bir hata hem sizi hem de sevdiklerinizi hayattan koparabilir." ifadeleri kullanildi.

Açiklamada, seyahate özel araçlariyla çikacak sürücülerin yola çikmadan önce dikkat etmeleri gereken hususlar söyle siralandi:

"Lastiklerin havasi ve dis derinligi kontrolü ve rot balans kontrolü yaptirilmalidir. Araç fren sistemi uzman kisilerce mutlaka gözden geçirilmelidir. Motor yagi ve diger sivilarin kontrolü yapilmalidir. Hava filtresi kontrol edilmeli, yipranmissa onarilmali ya da degistirilmelidir. Motor aksamindaki kayislar kontrol edilmelidir. Cam silecekleri ve aydinlatma sistemi gözden geçirilmelidir. Akü kontrolü yapilmalidir. Trafik sigortasi ve kasko son süreleri gözden geçirilmelidir."

Kaynak: AA