Mobilya Sektörü Gözünü ABD Pazarina Dikti

MOSDER Baskani Mustafa Balci: 'Amerika'ya kapilarimiz açildiginda su anki kapasitemizin üzerine bir o kadar daha koysak yetmez. Çünkü Amerika, Çin'den alimlarini durdurdu. Konteyner krizinden dolayi maliyetler yüksek oluyor. O yüzden biz, Çin'e göre sansliyiz' 'Ihracatimizi geçen yila göre, dolar bazinda yüzde 25 artirmayi hedefliyoruz. Bu yil sonunda mobilya ihracatinin 4 milyar dolarin üzerine çikmasini bekliyoruz. Bu rakami 2023'te en az 6 milyar dolara çikarmamiz lazim'

BÜSRA NUR YILMAZ - Türkiye Mobilya Sanayicileri Dernegi (MOSDER) Baskani Mustafa Balci, sektör ihracatçilarinin ABD pazarinda avantajli bir konuma yükseldigini söyledi.

Bursa'da ziyaretlerde bulunan Balci, AA muhabirine, dernegin 11'inci olagan genel kurulunda baskanliga yeniden seçildigini belirterek, sektöre daha iyi hizmet etmek için çalismaya devam edecegini söyledi.

Öncelikli hedeflerinin iyi bir seyir yakalayan mobilya ihracatini artirmak oldugunu vurgulayan Balci, düzenleyecekleri fuarlara yurt disindan, özellikle Afrika'dan, Asya'dan alicilar getireceklerini ifade etti.

Dis satim hedeflerine deginen Balci, "Ihracatimizi geçen yila göre, dolar bazinda yüzde 25 artirmayi hedefliyoruz. Bu yil sonunda mobilya ihracatinin 4 milyar dolarin üzerine çikmasini bekliyoruz. Bu rakami 2023'te en az 6 milyar dolara çikarmamiz lazim." dedi.

Balci, Türk mobilyaciliginin tasarimlarinin tüm dünyada begenildigine dikkati çekti.

Orta Dogu, Avrupa, Asya ve Amerika ülkelerinin Türk mobilya sektörünü takip ettigini dile getiren Balci, sözlerini söyle sürdürdü:

"Satislarimiz, çok yüksek. Sektörün önü çok açik. Sektör daha ileri gidecek ve satislarimiz dünyaya yayilacak. Su anda gözümüzü Amerika'ya dikmis durumdayiz. Amerika'nin Ticaret Bakani, bundan 7-8 ay önce geldi ve Türkiye'deki mobilya kapasite raporlarini topladi. Amerika su anda üretim konusunda fizibilite yapiyor. Amerika'ya kapilarimiz açildiginda su anki kapasitemizin üzerine bir o kadar daha koysak yetmez. Çünkü Amerika, Çin'den alimlarini durdurdu. Konteyner krizinden dolayi maliyetler yüksek oluyor. O yüzden biz, Çin'e göre sansliyiz."

Mustafa Balci, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde mobilya talebinin arttigini ifade etti.

Hijyen bakimindan koltuk ve kanepelerin 5 yilda bir degismesi gerektigine deginen Balci, "O yüzden su anda herkes esyalarini degistirmek, yenilemek istiyor ve 'Hayat eve sigar' diyerek yasamini evde sürdürmeye çalisiyor." degerlendirmesinde bulundu.

- Ham madde ihracatinin sinirlandirilmasi

Dügün sezonunun baslamasiyla iç pazarda satislarin katlandigini anlatan Balci, söyle konustu:

"Yalniz ham maddeden dolayi biraz sikintilarimiz var. Cam, sunta, MDF ve MDF-LAM konusunda büyük bir sikintimiz var. Bu sikintiyi insallah giderecegiz. Ticaret Bakani Mehmet Mus ve Sisecam Genel Müdürü ile görüstük. Gerekli tedbirler alindi. Bakan Mus ile gerçeklestirdigimiz görüsmeler sonuç verdi ve nihayet yurt disina yapilan ham madde ihracatina sinirlama karari getirildi. Bu, bizim için çok büyük bir destekti. Kendisine çok tesekkür ediyorum. Insallah Sisecam da renkli cam döktürürse cam konusundaki büyük sikintimiz çözülecek."

Balci, mobilya üreticileri olarak, ahsaptan yonga ve lif levha ile kereste ürünleri ihracatinin kayda bagli mallar listesine dahil edilmesinden duyduklari memnuniyeti dile getirdi.

Ham maddeyi katma degeri yüksek bir mobilya ürünü olarak ihraç etmenin, ülkenin kilogram basina ihracat payini artiracagina isaret eden Balci, bunun sonucunda tedarikçisiyle, üreticisiyle ve saticisiyla mobilya sanayinin kazanacagini belirtti.

- Istanbul'da ocak ayinda yapilacak fuar için yerler simdiden doldu

Balci, 2022 yilinin ocak ayinda Istanbul'da 120 bin metrekare alanda mobilya fuari düzenlenecegini aktardi.

Fuarda bir metrekarelik bile yer kalmadigini, tümünü sattiklarini bildiren Balci, "Italya'dan sonra Avrupa'nin ikinci büyük, kuvvetli, kapasiteli, kapsamli fuari olacak." ifadesini kullandi.

Mobilyaciligin emek yogun bir sektör oldugunu kaydeden Balci, bu nedenle sürekli is gücüne ihtiyaç duyuldugunu, isçi aradiklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA