Mardin'de Basin Çalisanlarina Sertifika Töreni Düzenlendi

Basin Ilan Kurumu (BIK) ve Dicle Kalkinma Ajansi (DIKA) isbirliginde bilgi güvenligi, siber güvenlik konularinda basin isletmelerinin farkindaliklarinin ve bu konularda niteliklerinin artirilmasi amaçlanan ’Basin Isletmelerinde Bilgi Güvenligi ve Siber Güvenlik Bilinçlendirme Egitimi’ projesinde egitim alan kursiyerler için sertifika töreni düzenlendi.

Mardin'de Basin Çalisanlarina Sertifika Töreni Düzenlendi
Özel bir otelin toplanti salonunda gerçeklesen törene; Vali Mahmut Demirtas’in yani sira, Basin Ilan Kurumu Genel Müdürü Ridvan Duran, Dicle Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Ahmet Alanli, Basin Ilan Kurumu Insan Kaynaklari Müdürü Engin Öztürk, BIK Diyarbakir Bölge Müdürü Osman Basegmez, BIK Mardin Temsilcisi Adnan Günbegi, egitmen ve kursiyerler katildi.

Egitimde özellikle siber güvenligi tercih ettiklerini belirten BIK Genel Müdürü Ridvan Duran, “Teknolojinin, internetin ve dijitallesmenin gelismesiyle birlikte bizim yazili basinin tiraj degerlerinin ne kadar düstügünü sizlerde en az benim kadar biliyorsunuz. Artik bir dijitallesme dönemine geçildi. Çünkü haberde hiz önemli. En hizli haberi ulastiran en öne geçti. Çünkü bu algi operasyonlarinin yapildigi mecralar ayni zamanda farkli tehlikelerde var. Dünyada teknolojisi en iyi olan ülkelerde bile bu siber güvenlik bir sorun. Bizde kalkinma ajanslarimizla bu siber güvenlik açisindan bu kalkinma ajanslari ile yaptigimiz dijitallesme faaliyetlerinin 8’incisini gerçeklestiriyoruz. Ben bu vesileyle genel sekreterime ve sayin valimize çok tesekkür ediyorum. Ortak organizasyonumuzdan dolayi. Bu alanda da kendinizi korumayi, algi operasyonlarina kapali olmayi ve her seyden önce dijital güvenlige kapali olmayi size anlatim istedik” diye konustu.



“Basin çalisanlari her türlü takdiri hak ediyor”

Kamu adina gerçekleri arastirma ve dogru haberlerle kamuoyunu aydinlatma görevini layikiyla yerine getiren basin çalisanlarinin her türlü takdiri hak ettigini vurgulayan Vali Mahmut Demirtas, “Kuskusuz sizler gece-gündüz, sicak-soguk demeden, mesai mefhumu gözetmeden, insanimizin bilgiye, habere aninda ulasmasi için insanüstü bir gayret göstermektesiniz. Toplumun gören gözü, isiten kulagi, kamu vicdaninin sesi olarak görev yapmaktasiniz. Basin meslek ve etik ilkeleri çerçevesinde, dünden bugüne çesitlenen habere erisim kaynaklari vasitasiyla vatandaslarimizin dogru, güvenilir ve tarafsiz habere erisimini saglamaktasiniz. Ülkemizde demokrasi kültürünün köklesmesi için ciddi bir vazife üstlenmektesiniz. O sebeple sizlerin sahsinda, böylesine önemli bir vazifeyi yerine getiren tüm basin mensuplarimiza tesekkür ediyor; görevlerinizde kolayliklar ve basarilar diliyorum.” dedi.



“Yakin gelecekte pek çok bilimsel ve teknolojik gelismeye tanik olacagiz”

Siber dünyanin risk, tehdit ve güvenlik açiklarina karsi sürekli teyakkuzda bulunduguna dikkat çeken Vali Demirtas, “Bugün, teknoloji ve bilgi çaginin tam ortasindayiz. Yeni dedigimiz bir gelismeye alisamadan, teknolojinin bizlere sundugu bir baska yenilikle karsi karsiya kaliyoruz. Haberin, bilginin, görüntünün bir noktadan bir noktaya saniyeler içinde transfer edildigi, hizin her seyin önüne geçtigi zamanlari yasiyoruz. Öyle ki ülkeler, teknolojinin geldigi bu noktada devlet kurumlarini dahi vatandaslarina daha seri hizmet verebilmek adina dijital mecralara, mobil uygulamalara tasiyor. Bunlarin ileride izleyecegimiz filmin fragmani oldugunu, yakin gelecekte yapay zeka basta olmak üzere pek çok bilimsel ve teknolojik gelismeye tanik olacagimizi ise artik hepimiz biliyoruz. Iste iç içe giren bilim, teknoloji ve internet labirentinde, dogru ve gerçek bilgiye erisim ve erisilen bilginin güvenliginin saglanmasi da ciddi önem arz ediyor. Bu noktada siber güvenlik adi verilen güvenlik tedbirlerinin üst düzeyde saglanmasi, bilgi ve veri güvenligi açisindan büyük önem tasiyor. Siber dünyanin risk, tehdit ve güvenlik açiklarina karsi sürekli teyakkuzda; hackerlara, siber aktivistlere ve yabanci istihbarat kurumlarinin siber saldirilarina karsi uyanik olmamiz icap ediyor. Bilgi çaginin en önemli güvenlik gereksinimi olan siber güvenligi, kamu-özel sektör tüm kurumlarimizda oldugu gibi, basin isletmelerimizde de mutlak surette saglamamiz gerekiyor" seklinde konustu.

Egitim programinin basin sektöründe faaliyet sürdüren kurumlara siber güvenlik alaninda yetkinliklerinin arttirilmasinda ciddi katkilar sunacagina yürekten inandigini belirten Demirtas, “Bu egitimler sayesinde, basin isletmelerimizin hizmet kalitesinin artmasina katki saglayacak, kurumsal kapasitenin katlanmasina ve bunun dogru kullanimina da imkan taniyacaktir. Tüm bunlarin çarpan etkisi ise vatandaslarimizin dogru, güvenilir ve saglikli bilgiye erisimi anlamina gelecektir. Bu vesileyle “Basin Isletmelerinde Bilgi Güvenligi ve Siber Güvenlik Bilinçlendirme Egitim Projesi”nin kentimize, bölgemize hayirli olmasini temenni ediyor; egitim faaliyetinin düzenlenmesinde emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.

Törende, konusmalarin ardindan kursiyerlerin sertifikalarini Vali Demirtas, Basin Ilan Kurumu Genel Müdürü Ridvan Duran ile diger protokol üyelerinden almasiyla program sona erdi.
Kaynak: İHA