Kanada Hükümetine Müslümanlara Ait Hayir Kurumlarina Yönelik Ön Yargili Denetimleri Durdurmasi Çagrisi

Merkezi Kanada’nin baskenti Ottawa’da bulunan Uluslararasi Sivil Özgürlükler Izleme Grubu (ICLMG), Kanada hükümetine çagrida bulunarak, Gelir Idaresi tarafindan Müslümanlara ait hayir kurumlarina yönelik ön yargili denetimlerin durdurulmasini istedi.

Grup tarafindan Kanada Basbakani Justin Trudeau’ya hitaben hazirlanan ve su ana kadar 130 sivil toplum kurulusunun da imza koydugu açik mektupta, Müslümanlara ait hayir kurumlarini, sirf dini aidiyetlerinden dolayi terörün finansmani süphesiyle hedef almanin Islamofobik ve ön yargili olduguna dikkat çekildi.

Trudeau’nun, London kentindeki terör saldirisinda hayatini kaybeden 4 kisilik aile için yapilan anma törenindeki konusmasinin hatirlatildigi mektupta su ifadeler yer aldi:

"Korkunç bir terör saldirisinda öldürülen Afzaal ailesi için yapilan anma töreninde, ‘Islamofobi gerçektir, irkçilik gerçektir’ diyerek harekete geçeceginize söz verdiniz. Kanada'nin ‘ulusal güvenlik’ arayisindan sistematik irkçiligi, yabanci düsmanligini ve Islamofobiyi çikarmak zorunludur. Müslüman toplumun profilini çikarmak ve hedef almak basli basina derinden zarar verici ve temel haklarin ihlalidir.’’

Kanada Gelir Idaresi CRA’nin bünyesinde Inceleme ve Analiz Bölümü (RAD) isimli gizli bir bölüm bulundugu animsatilan mektupta, bu bölümün Kanada'daki Müslüman hayir kurumlarini hedef aldigi ileri sürüldü.

Mektupta, RAD tarafindan 2008 ve 2015 yillari arasinda denetlenen ve hayir kurumu statüsü iptal edilen kurumlarinin yüzde 75'inin Müslümanlara ait oldugu belirtildi.

Kaynak: AA